zondag 5 november 2017

Jubileumconcert in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie

Zaterdag 4 november 2017 
Concert van Roon Staal in De Groate Kerk 
























25 jaar in dienst van CHN & Stenden 
In augustus 2017 was ik 25 jaar in dienst van Stenden Hogeschool en van haar rechtsvoorgangers. Als dank voor het vele en het goede dat in die jaren is gedaan en bereikt, wil ik dat graag vanavond met de Stenden-collega’s die nauw met me samenwerken op feestelijke wijze delen. Tijdens deze avond staan de passie voor muziek, internationalisering, pelgrimage en onderwijs centraal.
Ter gelegenheid van mijn dienstjubileum bied ik deze naaste collega's met hun partner een uniek concert aan van composer-songwriter-singer Roon Staal. Zijn gevarieerde mooie muziek en de aanwezigheid van alle genodigden dragen er vanavond toe bij dat we met zijn allen een mooie avond beleven.


Concert van Singer Songwriter Roon Staal 
Zanger en componist Roon Staal zingt, begeleidt zichzelf daarbij op de piano of vleugel. Hij heeft daarin een authentieke performance. Hij woont en werkt zowel in Nederland als in het Russische Vladivostok, waar hij ook geregeld concerten geeft. In eerdere jaren heeft Roon Staal een rijk musical-verleden opgebouwd, en inmiddels heeft hij zes albums, een dvd en een verzamelalbum met 50 eigen composities op zijn naam staan.
Op deze avond van mijn speciale jubileumconcert besteedt Roon Staal ook aandacht aan zijn nog maar net in oktober 2017 uitgegeven album ‘Promise’. En ook enkele bekende werken van zijn oom Ede Staal en de populaire covers en composities van eerdere cd’s van Roon Staal zitten deze avond in het concertprogramma.



Cultuur op Het Bildt
Tussen 19.30 uur en 20.00 uur arriveren de gasten in de concertzaal van De Groate Kerk in het Fries-Bildtse Sint-Jacobiparochie. De Groate Kerk van Sint Jabik - zoals de Bildtkers dit dorp noemen - wordt tegenwoordig succesvol geëxploiteerd als Cultureel Centrum. De vleugel op het grote podium, in de schijnwerpers van de concertzaal en onder de plafondproject van de vliegende zwaan tegen een sterrenhemel vormen vanavond het decor van dit gelegenheidsconcert.
Als de ongeveer 70 genodigden zijn voorzien van koffie en thee open ik de avond met woorden van welkom en met informatie over het programma van deze feestelijke avond.

Introductie van Nasir zijn presentatie over Ma'laap
Ma'laap gaat 80 kinderen sponsoren in Pakistan
Daarna geef ik het woord aan Nasir, die als vertegenwoordiger van het kindsponsorprogramma 'Ma'laap' de aanwezigen in het kort vertelt waar deze Stienser vrijwilligersorganisatie zich met grote passie voor inzet. Ma'laap betekent en staat voor 'Verbinding', zo vertelt de Pakistaanse Nasir. De uit Stiens afkomstige diakonale hulporganisatie Ma'laap heeft als doel 80 kinderen in een zeer arme wijk van de Pakistaanse stad Lahore te ondersteunen, zodat deze kinderen in elk geval tot en met hun 16e jaar naar een christelijke school kunnen gaan. Inmiddels worden door Ma'laap en hun sponsoren inmiddels 60 van de beoogde 80 kinderen al gesponsord. Daarvan zijn er tien kinderen wees; zij ontvangen behalve onderwijs ook onderdak en zorg.
De Pakistaanse hapjes die deze avond worden geserveeerd, zijn gemaakt door Nasir zijn echtgenote Shabana, en in de pauze en na afloop van het concert kan iedereen meer informatie over Ma'laap krijgen bij de informatiestand van Ma'laap in de zaal, waar de vrijwilligers Nasir, Tine, Pieter, Jitty en Pieter herkenbaar in de traditionele Pakistaanse kledij 'Salwar Kameez' klaar staan om de gasten antwoord te geven op hun vragen.

Zoete Pakistaanse hapjes worden geserveerd in de pauze
Pelgrims vertellen hun verhaal
En in de pauze en na afloop van het concert is er nog meer te beleven. Achter in de concertzaal staat een lange rij tafels met daarop een expositie van allerhande items die op een of andere wijze te maken hebben met de pelgrimstocht vanuit De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie naar het meer dan 3300 kilometer verderop gelegen Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. De vier ervaren pelgrims Ytje & Simon en Tineke & Eeuwe staan bij deze pelgrimage-tentoonstelling om te vertellen over hun eigen pelgrimservaringen, wandelend door Nederland, België, Frankrijk en Spanje.
Een lichtgewicht tent voor onderweg, rugzakken, pelgrimshoeden, wandelkaarten, fotoboeken, pelgrimsansichtkaarten, gps-systeem, wulk en Jacobsschelp, en pelgrimspaspoorten, en natuurlijk heel veel pelgrimsverhalen brengen vanavond het verhaal van ook onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

De pelgrims-expositie, plek om naar verhalen te luisteren

Dawid
Verrassende Mystery Guest
Ma'laap zorgt vanavond ook nog voor een verrassende act, want tijdens de pauze en na het concert voegt zich de van origine Russische Dawid zich tussen de gasten om hen te vermaken met enkele onverwachte maar grappige goochel-acts. Dawid gaat bij groepjes gasten staan, vraagt even de aandacht en verrast dan de aanwezigen met verschillende speelkaartentrucs. Met zijn performance voegt Dawid graag en vaak iets bijzonders toe aan de aanwezigheid van Ma'laap, waar Ma'laap haar kindsponsorprogramma presenteert.

Concert van tweemaal zeven keer mooi
Hoofdact op het podium is vanavond het prachtige concert van Roon Staal. Na een korte introductie neemt Roon plaats achter de mooie concertvleugel, en dan volgt in twee bedrijven voor en na de pauze een indrukwekkend concert van tweemaal zeven songs, afkomstig van zijn vorige cd's, en van zijn in oktober 2017 nog uitgegeven cd.
Zijn fijne performance achter de vleugel, met zijn mooie klanken van de vleugel, en zijn zo expressief stemgebruik maken dit concert tot een alom gewaardeerd succes.
Roon Staal speelt enkele nummers van zijn nieuwe cd, en ook het geliefde repertoire van zijn oom Ede Staal wordt niet vergeten, zoals bijvoorbeeld het indrukwekkende nummer 'Help me trough the night'.

Luisteren naar mooie muziek en kijken naar de expressieve performance
Naar het slotakkoord
Enthousiast worden ook de alom bekende nummers ontvangen en met welverdiend applaus beloond, zoals bijvoorbeeld 'Stay with me till the morning' en 'Vincent'. Veel indruk en lof ontvangen ook zijn laatste twee songs van vanavond: het indringende 'Pie Jesu' en afsluitend met power zijn 'Like a bridge over troubled water'. Na het slotakkoord is het heel even stil, en dan volgt een welverdiende staande ovatie voor Roon Staal.

Einde van een een bijzondere avond, met drankjes, Pakistaanse Samosa's, en aangename gesprekken tot slot.

Dankbaar zie ik terug op deze bijzondere avond, 
met zoveel goede mensen om me heen.

Temidden van het Stenden team Quality Assurance

Geen opmerkingen: