zondag 12 november 2017

Huiswerk voor de kerk

Zondagochtend 5 november 2017 
Aandacht voor de oogstdienst op het liturgisch centrum van De Hege Stins



















3-in-1-viering

Ochtendkerkdienst in De Hege Stins van Stiens; een uitdagende opdracht, want drie elementen verdienen in deze viering eerlijk verdeelde aandacht. We vieren vandaag namelijk het begin van de Reformatie van 500 jaar geleden, na de dankdag van afgelopen woensdag vieren we vandaag ook de jaarlijkse oogstdienst, en bovendien - last but not least - vieren we vanmorgen ook het Heilig Avondmaal.
In onze Protestantse Gemeente van Stiens, waarin zaaien en oogsten centraal staan, kan dit allemaal, omdat velen er hier graag aan meewerken om er iets moois van te maken. We gaan er dus voor vanochtend, voor deze 'drie-in-één'-dienst.

Ken uw geschiedenis
Ouderling van dienst Ronald Ars heet alle kerkgangers in de kerkzaal en via internet hartelijk welkom, en introduceert onze voorganger dominee Jaap Overeem.
Gemeentelid Sjoerd Bakker wijst ons op de aloude spreuk: 'Ken uw geschiedenis', en hij vertelt ons dat we vandaag in deze viering stil staan bij de geestelijke oogst die ook de Reformatie ons als kerken en als gelovigen heeft gebracht.
Daarna vertelt gemeentelid Sietse Brouwer ons op hoofdlijnen over de ins en outs inzake de Reformatie en over wat het voor onze en voor zijn persoonlijke geloofsbeleving heeft gebracht. 

Vijf Sola's
In zijn overdenking gaat dominee Overeem onder andere in op vijf stellingen die de Reformatie ons als protestanten heeft gebracht, over geloof en redding, ofwel over:

  • Sola fide: Alleen door geloof;
  • Sola gratia: Alleen door genade;
  • Sola scriptura: Alleen door de Schrift;
  • Solus Chistus: Alleen Christus;
  • Soli Deo Gloria: Alle eer komt alleen God toe.

De winst van de Reformatie zit hem voor ons vooral ook in de verkregen Vrijheid (ik mag het nu zelf weten), in mijn Geloofsbeleving, en in het Debat, bijvoorbeeld over het interpreteren van de Bijbel naar de letter òf naar de geest. Hierin schuilt Anno 2017 voor ons nog altijd het 'Huiswerk voor de kerk'.

Geen opmerkingen: