donderdag 17 november 2016

Slikken en stikken

Woensdag 16 november 2016 
De Verleiders brengen Slikken en stikken in de Harmonie









Zwartboek
Het theatergezelschap 'De Verleiders' brengt vanavond haar voorstelling 'Slikken en stikken' op het toneel van de Leeuwarder schouwburg De Harmonie. Dethmer en ik zijn er vanavond bij om in de uitverkochte grote zaal van de Harmonie deze hogesnelheidsvoorstelling over de zwarte bladzijden van het Nederlandse zorgstelsel bij te wonen. Als je de non stop-voorstelling hebt bijgewoond, kun je niet anders dan concluderen dat dit zwartboek een dik boek is, want er is veel, heel veel te zeggen over en te vinden van onze zorg.

Pijnlijk
Met een razendsnelle retoriek in een groot aantal scènes wordt de theaterbezoeker een - zeg maar - 'second opinion' gegeven over allerlei ins en outs van ons zorgstelsel. Het gaat bijvoorbeeld over items als patenten, de onbetaalbare medicijnen, over prijsafspraken en miljardenwinsten van verzekeraars en farmaceuten. Maar het gaat vooral ook over ons, over de mens, die steeds ouder wil worden en zich daarmee uitlevert aan deze zorg-maffiosi. Binnenkort geven we al dertig procent van ons bruto binnenlands product uit aan de medische sector, voor het leveren van een gevecht dat uiteindelijk niet meer te winnen is. We gaan immers allemaal dood. De verleiders waarschuwen ons vooraf: "Dit wordt een pijnlijke avond."

Zorgelijk
De toon wordt direct al gezet met het lied "Mens, durf te ....... sterven". Met snelle decorwisselingen passeren allerlei zorgelijke taferelen in de huidige zorg van vandaag de dag. Regelmatig verschijnen op het enorme projectiescherm achter op het podium allerlei diagrammen, waarmee cijfermatig wordt geïllustreerd wat er allemaal aan de hand is in de zorg. Wist je bijvoorbeeld dat de laatste levensfase bij mannen gemiddeld ongeveer zo'n 75.000 euro kost aan zorg, en dat dat bedrag bij vrouwen gemiddeld op ongeveer 150.000 euro ligt? Confronterend is de op waarheid gebaseerde scène over de prijsstelling van farmaceutische middelen, die zich afspeelt in de bestuurskamer van een bekende Amerikaanse medicijnenfabrikant.

Stuitend
En al helemaal stuitend is de scène met 'onze minister Edith Schippers' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die op buitenlandse missie is, grensoverschrijdende pogingen wagend om voor de Nederlandse zorgvragers en zorgbieders te onderhandelen over een lagere prijsstelling voor Nederlandse klanten, waarbij aan het eind van de sketch eerlijkheidshalve dan nog wel wordt meegedeeld dat deze mensonterende gebeurtenis pure fictie is. Maar dat kan van de meeste overige scènes beslist niet worden gezegd, want het regent feiten en kritiek en harde waarheden, confronterend, alleszins voldoende stof tot nadenken.

Zieke zorg
De boodschap als opstap naar het maatschappelijk debat over de zorg is klip en klaar:

onze zorg is ziek, 
wie maakt haar beter?

Geen opmerkingen: