maandag 11 april 2016

Van oude kerken en oude adel (Wandelen in Fryslân - route 12)

Zondagmiddag 10 april 2016 
Het poortgebouw van Jongemastate in Raerd



















Jirnsum
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.
Vandaag lopen Durkje en ik onze laatste twee wandelingen uit deze wandelgids. Vanmorgen liepen we al de 11 kilometer lange route nummer 8 vanuit Aldeboarn, en vanmiddag lopen we ook nog de 11 kilometer lange route nummer 12 vanuit Jirnsum. Totaal hebben we vandaag dan dus 22 kilometer gelopen.
Het thema van onze middagwandeling, van deze twaalfde route is: 'Van oude kerken en oude adel'.

Flânsum
Vanuit Aldeboarn rijden Durkje en ik naar Jirnsum, waar we onze auto parkeren bij de voormalige rooms-katholieke kerk van Jirnsum. Voorbij het dorpscafé verlaten we Jirnsum in noordwestelijke richting. Al spoedig verlaten we het fietspad langs de Rijksweg 352, om dan via het betonweggetje van de Learewei in de richting van het al zo'n tweeduizend jaar oude terpbuurtschap Flânsum te wandelen. We genieten van het prachtige weer, en de weidse vergezichten, met om ons heen op grote afstand al die mooie kerktorens die Fryslân rijk is.
We passeren een ander wandelend stel, en houden dan rekening met een tweetal sportfietsers dat ons van voren nadert. Vanwege de fietshelmen en fietskleding herkennen we het fietsende stel niet, maar zij herkennen ons wel, Het zijn Janneke & Gerlof, die wij als respectievelijk medebestuurslid en zeer betrokken vrijwilliger kennen uit pelgrimskringen van met name de Stichting Jabikspaad Fryslân, waarvan ik enkele jaren bestuursvoorzitter was. We nemen even rustig de tijd voor een gezellig gesprek hier midden in het Friese veld tussen Flânsum en Raerd. Daarna vervolgen we ieder onze weg.

Raerd
Dan wandelen we het dorp Raerd binnen. Dit is de welbekende startplaats en finishplaats van de Friese Slachtemarathon die om de vier jaar in Fryslân wordt georganiseerd. Vlakbij de kerk (1814) op het hoge terpkerkhof ontmoeten we Wiebe Stelwagen, één van de bestuursleden van de Slachtemarathon. Hij vertelt onder andere hoe de logistiek van de komende Slachtemarathon in en rond Raerd in juni aanstaande zal gaan verlopen.
We doorkruisen Raerd en passeren op het voetpad aan de rand van het dorp twee jongens, die hier een polyester bootje op het droge hebben getrokken. Onlangs gekocht voor 50 euro, een echte opknapper, waaraan gisteren en vandaag al is gewerkt om daarna vol trots ermee te kunnen varen. Mooi om te zien en te horen hoe enthousiast en ambitieus je kunt zijn met 'my first boat' ofwel 'myn earste boat'.

Jongemastate
Voorbij Raerd komen we bij het poortgebouw van Jongemastate. In deze wandeltuin willen we een etenspauze houden, maar omdat er in de hoge bomen in deze statetuin tientallen roekennesten in de bomen zitten, de roeken met veel gekrijs af en aan vliegen, en we hier en daar om de haverklap de uitwerpselen in de tuin horen vallen, kiezen we er wijselijk voor om ons lunchpakket op te eten op één van de bankjes in het poortgebouw van de voormalige Jongemastate. Met een mooi uitzicht op deze stinzeflora in de oude omgrachte tuin van de state genieten we van ons eten en drinken, en daarmee ook van onze rustpauze.
Daarna lopen we over de Slotdyk weer terug naar de terpkerk van Raerd. Vlak vóór het roestvrijstalen routepaneel van de Slachtemarathon lopen we nu via 'it Kleaster' linksom de kerk weer terug naar de plaats waar binnenkort in juni het parkeerterrein voor de Slachtemarathon zal zijn.

Friens
Vanuit Raerd lopen we - het riviertje de Mûzel (een oude bovenloop van de Boarn) kruisend - over de Hegedyk langs Hornsterburen weer terug naar de oude Rijksweg 352. Iets verderop steken we de Rijksweg over, om dan via de Beslingadyk het dorpje Friens binnen te lopen.
Als we de oude dorpskerk naderen, horen we muziek vanuit de kerk komen. Bij de ingang van de kerk ontmoeten we twee mannen van het organiserend comité. De één is een NHL Hogeschool-collega en de ander vertelt dat hij vanaf zijn thuisadres ook al eens naar Santiago de Compostela is gelopen. Ze organiseren hier vanmiddag een middagconcert van de vier Friese troubadours Gurbe Douwstra, Jaap Louwes, Doede Veeman en Pieter Wilkens, vandaar dus die bekende muzikale klanken die vanuit de kerk naar buiten klinken.
Voorbij de kerk gaan we over een smal pad van het ene boerderijerf naar het erf van de boerderij Beslingastate. Daarna verlaten we Friens.

Appelbomen van Sint Jacob langs het Jabikspaad
We wandelen inmiddels op een deel van het Friese Jabikspaad tussen Friens en Jirnsum. Voorbij een bankje langs dit mooie schelpenpad passeren we twee van de vele Sint-Jacobsappelbomen, die de Stichting Jabikspaad Fryslân in de loop der jaren heeft geplant langs dit Fries-Overijsselse pelgrimspad richting Santiago de Compostela.
Aan het eind van dit wandelpad lopen we langs de Kromme Grouw naar een gemaal. Daarbij wordt momenteel een nieuwe brug aangelegd, dus we moeten via een kleine omweg om dit kunstwerk heen lopen, om een eindje verderop op de doorgaande weg te komen, waarmee we onze bestemming Jirnsum binnenwandelen. Om ongeveer 16.15 uur arriveren we bij onze auto in het centrum van Jirnsum en hebben we ook de elf kilometer van deze etappe afgelegd. Daarmee hebben we nu ook de laatste etappe van dit wandelboekje gelopen, en sluiten we deze serie van 12 wandelingen in Fryslân af op deze mooie zonnige voorjaarszondag.

Geen opmerkingen: