zondag 27 maart 2016

The Passion 2016 in Amersfoort

Witte Donderdag 24 maart 2016 
Jezus voorgeleid bij Pontius Pilatus in The Passion 2016 te Amersfoort



















The Passion als grootschalig samenwerkingproject
Dit jaar wordt de zesde editie van het jaarlijkse passie-event 'The Passion 2016' georganiseerd in Amersfoort. Dit grootschalige mediaevenement wordt georganiseerd als een samenwerkingsproject van de EO, de Protestantse Kerk in Nederland, KRO/NCRV, Jong Katholiek, Eye2eye Media, en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Evenals in de voorgaande jaren wordt dit Nederlandstalige muzikaal-bijbels evenement georganiseerd op Witte Donderdag in de Lijdensweek, dus drie dagen voorafgaand aan het Paasfeest.

Relatieontvangst vooraf
Durkje en ik zijn al vroeg aan het begin van de avond aanwezig op het grote Eemplein waar het evenement om 20.40 uur zal aanvangen, omdat we als medewerkers, directies en bestuursleden voorafgaand aan het evenement eerst enige tijd bijeenkomen tijdens een gezamenlijke relatieontvangst in één van de horecagelegenheden aan het tegen 18:00 uur al behoorlijke vollopende plein. Op het plein is een immens podium gebouwd, niet alleen op het plein, maar ook over de rivier de Eem die langs het plein loopt. Ook de boogbrug over de Eem zal straks voor de voorstelling worden gebruikt.
Na de gewelddadige bomaanslagen eerder deze week in Brussel zijn de veiligheidsmaatregelen voor dit grote event merkbaar aangescherpt. Rondom en op het Eemplein is opvallend veel politie aanwezig en bij toegang tot het plein ondergaan alle bezoekers veiligheidshalve een toegangscontrole door de aanwezige beveiligingsdienst.

Meedoen met The Passion
Ongeveer 20.000 mensen hebben zich rond 20.30 uur op het Eemplein verzameld. Circa duizend mensen zullen straks in een lange processie door de stad naar het Eemplein lopen, om het verlichte grote kruis naar Jezus op het Eemplein te brengen. Ook via internet kun je als het ware meelopen met deze Paasprocessie. Zo rond de 14.000 mensen maken gebruik van deze e-optie om virtueel - middels social media - mee te lopen naar het plein.
Vanavond wordt de registratie van dit indrukwekkende media-event door ongeveer 3,2 miljoen tv-kijkers gevolgd.
Voordat het programma aanvangt, wordt met het publiek nog een spreekkoor geoefend, waar tijdens de uitzending iedereen op het plein aan mee kan doen.

Dood en lijden hebben niet het laatste woord
Eerst staan we met zijn allen letterlijk en figuurlijk stil bij die vreselijke bomaanslagen op het vliegveld en in de metro van Brussel. Gevraagd wordt om met zijn allen één minuut stilte in acht te nemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers en nabestaanden van de twee gewelddadige aanslagen van eerder deze week. Een indrukwekkende stilte valt dan als een deken over die 20.000 mensen op en langs het plein.
Voordat het programma aanvangt, verzorgt vertelster Lenette van Dongen het een en ander ter inleiding. Vanavond wordt ook de link gelegd tussen de roerige en gewelddadige tijd van de Romeinse bezetters in het land Israël in de tijd dat Jezus leefde, de Eerste Wereldoorlog in Nederland, en de tegenwoordige tijd, die óók getekend wordt door oorlogen en andere spanningen, die gepaard gaan met dreiging en onmenselijkheden van onder andere bomaanslagen en niet langer in de hand te houden vluchtelingenstromen.
Exact honderd jaar geleden vingen de inwoners van de stad Amersfoort veel Belgische vluchtelingen op als gevolg van het geweld van de Eerste Wereldoorlog, dus het ligt ook wel heel erg voor de hand dat de processie met het grote witte kruis van The Passion vanavond begint bij het Amersfoortse Belgenmonument.
Vertelster Lenette van Dongen geeft aan dat het bijbelverhaal en de blijde boodschap van The Passion jou en mij ook Anno 2016 duidelijk wil maken dat bij Jezus en bij God de dood en het lijden niet het laatste woord hebben.

Het lijden en sterven van Jezus Christus verteld, gezongen en verbeeld
En dan begint de uitvoering van The Passion, met acteur Martijn Fischer als Jezus, en Ellen ten Damme als zijn moeder Maria. De discipelen Petrus en Judas worden gespeeld door respectievelijk Mark van Eeuwen en Xander de Buisonjé.
De voorstelling wordt uitgevoerd op locatie op en bij het Eemplein, met afwisselend videofragmenten die al eerder zijn opgenomen op bijvoorbeeld de Skatebaan Vathorst (de Bergrede), een duet van Jezus & Petrus in Monnickendam en in het Amersfoortse Bosbad (de Tuin van Getsemané).
Tussendoor komen enkele live video-intermezzo's van verslaggeefster Sofie van den Enk op het enorme buitenvideoscherm; beelden van het naderende kruis door de straten van Amersfoort, met steeds ook enkele live interviews op weg naar het podium op het Eemplein.
Jezus wordt gevangengenomen, en op het podium voorgeleid aan Pontius Pilatus. De grote spreekkoren van de mensenmassa op het plein schreeuwen dat Barabbas (Koos van Plateringen) moet worden vrijgelaten, en dat Jezus moet worden gekruisigd.
Mij valt op dat - in tegenstelling tot de voorgaande jaren - Pilatus deze keer niet verhaalt over de afschuwelijke details van een kruisiging en over de gruwelijkheden van de dood aan het kruis.

Dood en lijden passé na Pasen
Heel zachtjes valt aanvankelijk nog de regen op de mensen op het Eemplein, Daarna blijft het geruime tijd droog, en pas vlak vóór het einde valt er weer enige neerslag, maar gelukkig niet veel. Het Eemplein staat nog steeds nagenoeg vol als onder indrukwekkend muzikale klanken de grote, zware lichtbak van het kruis het plein op wordt gedragen. Het is één van de meest indrukwekkende momenten van deze openluchtvoorstelling.
Aan het eind van de avond wordt de voorstelling afgesloten met een muzikale parade van alle acteurs en zangers van The Passion 2016. Heel mooi is dat dan ook het statement van het begin van de pleinvoorstelling nogmaals wordt uitgesproken: Dood en lijden hebben niet het laatste woord!, al hoe tegenstrijdig het ook klinkt: niet in Syrië, niet op Lesbos, niet in Parijs en Brussel, niet in het Pakistaanse Lahore, en voorzeker al helemaal niet na het Paasfeest!

Geen opmerkingen: