maandag 21 december 2015

Het beste van de Greidhoek (Wandelen in Fryslân - route 3)

Zondagmiddag 20 december 2015 
Oer it tsjerkepaad troch de greide fan Lytsewierrum nei Greate Wierrum 



















Reahûs
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.
Vandaag lopen Durkje en ik weer twee wandelingen uit deze wandelgids. Vanmorgen liepen we al de 10 kilometer lange route nummer 1 vanuit Blauwhuis, en vanmiddag lopen we nu ook nog de 10 kilometer lange route nummer 3 vanuit Reahûs. Totaal hebben we vandaag dan 20 kilometer gelopen. Beide start- en finishplaatsen maken deel uit van de Sint Antonius van Padua Parochie. We lopen vandaag dus in één van de Friese Rooms-Katholieke enclaves.
Nadat we van Blauwhuis met onze auto naar Reahûs zijn gereden, staan we om 12.45 uur klaar bij de grote Rooms-Katholieke Sint-Martinuskerk van Reahûs, om vanuit dit parochiedorp onze middagwandeling te beginnen. De temperatuur blijft de hele dag rond de 11 graden Celsius, bij een bewolkte lucht. Later in de ochtend is het steviger begonnen te waaien, maar omdat het voor deze tijd van het jaar nog steeds zacht winterweer is, blijft het ook voor de rest van de dag prima wandelweer.
Het thema van deze middagwandeling, van deze derde route, is: 'Het beste van de Greidhoek', dat verwijst naar dit prachtige veenweidegebied met deze groene weiden in dit mooie en stille lage midden van Fryslân.

Easterein
We lopen in westelijke richting over de Sânleasterdyk het dorp uit, over de oude zeedijk die hier in Fryslân ook wel de Slachtedyk wordt genoemd. Aan de overzijde van de Franekervaart buigen we af naar het noorden, om dan over het Bongapaed langs de polder Kooifenne in de richting van Easterein te lopen. Onderweg komen we enkele malen andere wandelaars tegen, waarmee we enige tijd in gesprek raken.
Nog vóór de dorpskom van Easterein gaan we langs de oever van de Wynzer Feart naar de oude dorpskerk in het dorpscentrum van Easterein. We lopen om de kerk heen, omdat we verderop in de dorpskern eigenlijk wel even willen pauzeren om een kop koffie te drinken in de dorpsherberg van Easterein. Gelukkig is dat gezellige dorpscafé open, en kunnen we hier te midden van de andere cafébezoekers genieten van onze koffiepauze.

Na deze aangename pauze lopen we weer terug naar dezelfde kerk, om over de Tsjerkebuorren aan de achterzijde van de dorpskerk over de Skippersbuorren het dorp Easterein uit te lopen langs de Oosterendervaart.
We passeren midden in de weilanden twee boerderijen, waarvan er één in een zeer vervallen staat verkeert. Twee enorme windmolen met lawaaierige, snel draaiende wieken staan aan beide zijden van het fiets-/voetpad achter beide boerderijen.



Van Meilahuizen via Itens naar Rien
Verderop passeren we twee boerderijen, die samen het buurtschap Meilahuizen vormen.
We volgen de verharde landbouwweg, die ons naar het dorp Itens voert.
Vanaf de rand van de bebouwde dorpskom van Itens lopen we langs de Hearedyk naar het dorp Rien. In Rien steken we bij het voormalige café via de brug weer de Franekervaart over.

Lytsewierrum en Greate Wierrum
Even voorbij Rien gaan we over een slingerend fiets-/voetpad langs een vaart naar het dorpje Lytsewierrum, dat evenals veel plaatsen hier in deze regio wordt gevormd door slechts enkele huizen en boerderijen, met hier de op een hoogte gebouwde Gertrudiskerk in het midden.
Na het gebruikelijke rondje om de kerk wandelen we aan dezelfde zijde het dorp weer uit, om dan over een heel smal kerkpad dwars door de weilanden en over een boerderijerf naar Greate Wierrum te lopen.
Bij Greate Wierrum komen we weer terug op de Sânleasterdyk, dus op de oude Slachtedyk, die als binnendijk vroeger eventueel het noordelijke of het zuidelijke achterland moest beschermen tegen het wassende water, dat hier nu eens uit het zuiden of dan eens uit het noorden zou kunnen komen. Over deze voormalige zeedijk lopen Durkje en ik weer terug naar Reahûs, waar we om 15.45 uur bij onze auto arriveren, die staat geparkeerd bij de Sint-Martinuskerk van Reahûs. We rijden dan weer terug naar Stiens.

Geen opmerkingen: