zondag 4 oktober 2015

Van zand naar klei (Wandelen in Fryslân - route 2)

Zondagochtend 4 oktober 2015 
Bij de romaanse kerk van Westergeest




















Veenklooster - Triemen - Westergeest
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.
Vandaag lopen Durkje en ik twee wandelingen uit deze wandelgids. Vanmorgen lopen we de 12 kilometer lange route nummer 2 vanuit Veenklooster, en vanmiddag lopen we ook nog de 10 kilometer lange route nummer 9 vanuit Moddergat. Totaal hebben we vandaag dan 22 kilometer gelopen.
Als we vanmorgen vanuit Veenklooster vertrekken, is het buiten ongeveer 16 graden Celsius, en die temperatuur blijft gedurende deze hele wandeldag daarop staan. De zon schijnt doorgaans heerlijk, met af en toe een bewolkte periode, en we genieten tijdens deze wandeling van een heerlijk verfrissende wind, dus prima wandelweer vandaag.
Het thema van deze tweede route is: 'Van zand naar klei'.

Van Veenklooster naar Triemen
Omdat het niet is toegestaan om op de brink van het Friese brinkdorp Veenklooster te parkeren, laten we onze auto vanmorgen rond 10.00 uur achter op het grote parkeerterrein achter het voormalige Café De Swaen, voorheen de oude dorpsboerderij die in de jaren 70 en 80 bekend stond als de bij jongeren populaire Ringobar.
Langs een klein arbeidershuisje lopen we Veenklooster uit, om dan over het zandpad van de Ulke Loane naar Triemen te lopen. Langs deze brede onverharde weg worden we verrast door een bonte verzameling van allerlei soorten prachtige paddenstoelen.

Westergeest
Vanuit Triemen gaan we in noordelijke richting naar Westergeest. De ondergrond van deze streek bestaat wisselend uit zand en veen. De dorpjes in deze regio zijn vroeger veelal gebouwd op de hogere zandgronden, die ook wel de 'geesten' of 'gaasten' worden genoemd. Mooie houtsingels begrenzen in dit gebied de akkers en weilanden.
We steken de 17e eeuwse Stroobosser Trekvaart over en wandelen dan door naar Westergeest. Op de Kollenswei van Westergeest zie je dat je naar een iets hoger liggende zandrug loopt, waarop bij een dobbe de grote romaanse kerk van Westergeest is gebouwd. We maken een rondgang rond deze markante 12e eeuwse dorpskerk, om dan via het Tsjerkepaad weer verder te gaan in de richting van het kanaal de Nieuwe Zwemmer.
Aan de zuidkant van dit kanaal ligt een camping, waar we onze koffiepauze willen nemen, maar daar blijkt dat de kantine helaas al is gesloten, omdat het kampeerseizoen al weer ten einde loopt.

Allema State in Oudwoude
We gaan dus maar verder langs de Nieuwe Zwemmer. Verderop buigen we af over een fietspad richting Oudwoude. Dit dorp zouden we al snel weer kunnen verlaten, ware het niet dat we toch ook even willen kijken bij Allema State. Onze wandelgids wijst ons op deze hele oude boerderij, die van oorsprong een laatmiddeleeuwse zaalstins is uit de 14e eeuw. Echt de moeite waard om even onze route te verlaten om in Oudwoude deze grote en zeldzame kop-romp-boerderij te bezoeken.
Daarna wandelen we weer terug naar de route, om dan over de Boskreed het dorp te verlaten richting Kollum. We komen dan bij de Lauwersmeerweg, en maken dan van de gelegenheid gebruik om op het zonovergoten terras van Restaurant Lauwersland van onze nu welverdiende koffiepauze te genieten.

Veelzijdig Veenklooster
Na dit aangenaam verpozen lopen we langs de Lauwersmeerweg in zuidelijke richting, om eerst de Stroobossertrekvaart weer over te steken, om dan over een breed zandpad naar de Fogelsanghloane te lopen, die we dan volgen tot we weer terug zijn in Veenklooster.
Veenklooster is niet alleen beroemd vanwege het jaarlijkse grote meerdaagse Pinksterfeest, maar staat ook bekend om haar bijzondere bouwwerken in dit voorname Friese dorp. Zo passeren we bijvoorbeeld Museum Fogelsanghstate op de plaats waar in de 13e eeuw een klooster werd gesticht, en komen we langs 'It Lytse Slot', dat na 116 jaar adellijke bewoning werd opengesteld als expositieruimte met theeschenkerij. En dan vinden we hier ook nog het landbouwmuseum De Brink, dat een derde toeristische trekker van Veenklooster is.
Als je zo terugblikt op deze mooie drie uren durende zondagochtendwandeling, kun je concluderen dat deze twaalf kilometer lange route over zand, veen en klei te karakteriseren is als een aantrekkelijke combinatie van natuur en cultuur.

Geen opmerkingen: