zondag 30 augustus 2015

Van vestingbouwers en 'Meeresstille' (Wandelen in Fryslân - route 7)

Zondagmiddag 30 augustus 2015 
Om 15.15 uur wandelen we Wikel (Wijckel) binnen


















Workum en Sloten
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.
Vandaag lopen Durkje en ik twee wandelingen uit deze wandelgids. Vanmorgen liepen we al de 12 kilometer lange route nummer 5 vanuit Workum, en vanmiddag lopen we de 9 kilometer lange route nummer 7 vanuit Sloten. Totaal hebben we vandaag dan 21 kilometer gelopen.
Als we vanmiddag vanuit Sloten vertrekken, is het buiten 26 graden Celsius, en die temperatuur daalt vanmorgen naar 23 graden Celsius. De zon schijnt heerlijk, en we genieten tijdens deze wandeling van een heerlijk verfrissende wind, dus prima wandelweer vanmiddag.
Het thema van deze zevende route is: 'Van vestingbouwers en 'Meeresstille'.

Van Sloten naar Wikel
Rond 13.30 uur arriveren we in de Friese Elfstedenstad Sloten. We beginnen onze wandeling vanmiddag bij Het Diep, de binnengracht van Sloten. Eerst bezoeken we nog De Grote Kerk van Sloten, waar een vrijwilliger tekst en uitleg geeft over dit kerkgebouw aan Het Diep.
Bij jachthaven 'De Lemsterpoort' verlaten we Sloten, om dan over het fietspad van de Rypkemawei en 't Fjildmanspaad langs de Ee te lopen. Via de Bonnebrekkenwei en de Geastfjûrwei lopen we verder in de richting van het dorp Wijckel (ook wel als Wikel geschreven). De glooiingen in het landschap wijzen ons erop dat we hier Gaasterland binnenwandelen.

Vestingbouwer Menno van Coehoorn uit Wikel
In Wikel lopen we eerst naar de dorpskerk. Omdat de kerk vandaag is gesloten, is het niet mogelijk om hier het beroemde grafmonument-praalgraf van de vestingbouwer en officier Menno baron van Coehoorn te bezoeken,
Daarom lopen we voor een theepauze direct door naar de theetuin tegenover de 17e eeuwse kerk.
Na deze theepauze wandelen we het Van Coehoornbos in, waarin de in Britsum (nabij onze woonplaats Stiens) in 1641 geboren Menno van Coehoorn in de 17e eeuw het slot 'Meerestein' liet bouwen.

Wyckeler Hop en Slotermeer
Door het Van Coehoornbos en langs de 'belvedere' (uitzichtpunt) lopen we naar en over de camping ''t Hop'. Aan de andere zijde van de camping vervolgen we onze route over de Lytse Jerden, naar het Wyckeler Hop en het Slotermeer.
Na een graspad gaan we ter hoogte van het Wyckeler Hop verder over de polderdijk langs de oever van het Slotermeer. Een jongeman installeert zich hier met een omvangrijke visuitrusting, om hier vanavond en de in de komende nacht op karper te gaan vissen in het Slotermeer.
We komen uit op de picknickplaats bij het strandje 'De Baaier' aan het Slotermeer, op de plaats waar het Slotergat de vaarverbinding tussen het Slotermeer en Sloten vormt. Daar houden we een korte middagpauze om weer iets te eten en te drinken.

Terug in Sloten
Aansluitend lopen we over de grasdijk langs het Slotergat terug naar Sloten, waar onze auto staat geparkeerd op de Loswal. We wandelen langs het kanon op het noordelijk bastion Sloten binnen bij de Stadsschans, en lopen dan direct door naar onze auto, om vervolgens weer terug te rijden naar huis. Rond 18.00 uur zijn we thuis, na een prachtige zomerse wandeldag met mooi weer en met twee schitterende Friese wandelroutes.

Geen opmerkingen: