vrijdag 12 juni 2015

Pelgrimeren van Deventer naar Zutphen

Vrijdag 12 juni 2015 
Bij de Waag in Deventer

De eerste 31 pelgrimsdagen
De eerste pelgrimstocht van Durkje en mij - van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela - duurde 152 dagen, in de periode van 16 mei 2005 tot en met 21 oktober 2012. Daarna liepen we aansluitend nog vier dagen door naar het ultieme eindpunt van deze pelgrimage op Cabo Fisterra, op de West-Spaanse rotskust van de Atlantische Oceaan.
Van alle 156 pelgrimsdagen schreven we een verslag, dat in combinatie met de onderweg gemaakte foto's een bijzonder document is geworden van een al evenzo bijzondere pelgrimage. Vanaf dag 32 zijn alle dagverslagen in de loop van de jaren gepubliceerd op mijn (deze) weblog. De eerste 31 dagverslagen zijn hier nog niet gepubliceerd, omdat ik in die periode nog geen weblog bijhield.
Om toch het verslag van die hele pelgrimstocht op deze blog te kunnen lezen, ga ik met terugwerkende kracht nog de ontbrekende eerste 31 wandelverslagen op deze weblog plaatsen. Af en toe zal ik zo'n dagverslag hier publiceren. Vandaag ga ik daarmee verder, met het verslag van pelgrimsdag nummer 10, over het traject van Deventer naar Zutphen.

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela
Hanzestedenpad van Deventer naar Zutphen
Woensdag 22 februari 2006 – 16 km
Dag 10: 213 - 229 km

Eerste tweedaagse
Voorjaarsvakantie, een mooie gelegenheid om eens twee dagen aaneensluitend te wandelen. Vandaag ligt de temperatuur rond de 2° Celsius bij een dicht bewolkte lucht. Er waait een stevige wind vanuit het noordoosten, maar omdat we hoofdzakelijk in zuidelijke richting langs de westoever van de IJssel lopen, deert die koude wind ons niet.
Gedurende de volgende kilometers wisselen enkele malen de wegen waarop we lopen van aard: grasdijken, klinkerwegen en asfaltwegen; allemaal door 'De Wilpsche Klei'.
We hebben tot hier vandaag 16 km gelopen.
Een eenzijdige route langs de westoever van de IJssel met links de uiterwaarden en rechts het rivierkleilandschap in winterrust.
Prima omstandigheden dus voor een winterse wandeldag.

Deventer
Om 8.45 uur vertrekken we met de auto uit Stiens en ongeveer 10.45 uur start onze wandeldag in Deventer achter het NS-station.
Tegenover het NS-station kopen we alvast de wandelgids van het tweede deel van het Pieterpad, omdat we zo langzamerhand de overstap kunnen maken van het Hanzestedenpad naar het Pieterpad.
Of we die overstap vanuit Zutphen of vanuit Doesburg zullen maken, weten we nog niet.
Door het winkelcentrum van Deventer arriveren we bij de Deventer Waag.
Naast de Waag drinken we in een cafeetje een kop koffie, alvorens we de stad gaan verlaten.

Hoog water in de IJssel
Na de koffie wandelen we naar de IJssel.
We zien de veerboot 'Stokvis' van de overzijde naar onze kant komen en zijn nog net op tijd bij het fiets- en voetveer om direct mee te kunnen naar de overzijde, naar de westoever van de rivier. Het is nu 11.30 uur.
Aan weerszijden van de rivier staat het water zo hoog, dat het voor voetgangers niet mogelijk is om zonder extra loopbrug met droge voeten de aan deze zijde aangemeerde rondvaartboten te bereiken.

Bolwerksmolen en Bolwerksplas
We gaan nu in zuidelijke richting onder het viaduct van de IJsselbrug door en passeren direct daarna de Bolwerksmolen, die op dit moment samen met het bijgebouw wordt gerestaureerd.
De Bolwerksmolen dateert van 1863. Het is een achtkantige bovenbuitenkruier en de enige windhoutzaagmolen van Overijssel.
Nadat we ook de Bolwerksplas voorbij zijn gelopen, komen we even heel dicht bij de IJssel. Gedurende de hele tocht vanaf het veer tot ver voorbij de autosnelweg A1 waar we onderdoor wandelen, horen we voortdurend het zware doffe geluid van al maar voorbijrijdende personenwagens en talloze vrachtwagens, die over deze snelweg bij Deventer de IJssel passeren.
Tot nog ver voorbij Deventer draagt dit geluid over de uiterwaarden en de rivier.
Bij Yperenberg eindigt onze 13e etappe van het Hanzestedenpad. De eerste 3,5 km laten we nu achter ons.

Slot Nijenbeek aan de IJssel
Ter hoogte van het dorpje Wilp vervolgen we onze weg over de grasdijk langs de IJssel.
Af en toe zien we een binnenvaartschip noordwaarts varen.
Opvallend op de grasdijken is hier het grote aantal molshopen. We moeten af en toe slalommen om tussen de plaatselijk grote aantallen molshopen door te kunnen lopen.
Voorbij boerderij 'De Houtwal' verlaten we tijdelijk ons wandelpad, omdat we bij Slot Nijenbeek even tijd willen nemen om te rusten, te eten en te drinken.
De toren van Nijenbeek is het restant van het kasteel (uit het jaar 1265) dat vroeger ook wel 'Het Hoge Huis' werd genoemd. De toren ligt in een bocht van de IJssel, omgeven door een mooi vogelbroedterrein. De ruïne is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nog onder vuur genomen door de Geallieerden, toen Duitse troepen zich er in 1945 in hadden verschanst.

Zwanen en ganzen in de uiterwaarden
Na onze rustpauze aan de voet van deze toren vervolgen we onze weg weer over het wandelpad door het natuurgebied.
Via een fietspad over een rivierdijk komen we uiteindelijk bij gemaal 'Baron van der Felz'.
Hier eindigt onze 14e etappe. We hebben tot dan 11 km gelopen.
Dan volgt een kilometerslang traject langs en/of over de rivierdijk langs de IJssel, in zuidelijke richting naar Zutphen.
We passeren nog de Rammelwaard, een brede uiterwaard in een binnenbocht van de IJssel.
In dit gebied zien we enkele witte zwanenparen en zien en horen we op wat grotere afstand enkele grote groepen overwinterende ganzen.
Op dit moment heerst de vogelgriep in en buiten Europa. Deze week werd de vogelgriep ook al in Duitsland geconstateerd, en in Turkije en in China heeft een menselijke variant van deze griep al enkele mensenlevens geëist.
Actueel is dan ook de vraag hoe reëel de dreiging van een pandemie is.
Wij zien hier echter geen groepen dode vogels en lopen dan ook enigszins gerustgesteld verder.

Zutphen
Al lang voordat we ter hoogte van Zutphen komen, zien we de ranke kerktoren van deze Hanzestad.
Als we aan de westoever van de IJssel in Zutphen arriveren, eindigt hier onze 15e etappe, een traject van 5 km.
Daarna beginnen we aan het laatste deel van onze route van vandaag.
We moeten nog even doorlopen naar de oude IJsselbrug van Zutphen.
Over het wandelpad tussen de lange rij auto’s en de komende en gaande treinen door lopen we over deze IJsselbrug.
Aan de oostoever bereiken we al snel het NS-station.
Toen we om ongeveer 14.30 uur over de IJsselbrug liepen, passeerde ons de trein naar Deventer; die konden we dus niet meer halen.
Op het station van Zutphen kopen we treinkaartjes, we aanschouwen nog even de nieuwbouw vóór het stationsgebouw, bezoeken de ANWB-/VVV-vestiging tegenover het NS-station en vertrekken even na drie uur met de trein uit Zutphen.

In Gelderland
Als we even later in Deventer arriveren, lopen we naar de auto en rijden weer naar Stiens.
We hebben vandaag weer 16 km toegevoegd aan onze tocht.
Na Friesland hebben we nu ook de provincie Overijssel achter ons gelaten.
Even voorbij het dorpje Wilp wandelden we vandaag namelijk Gelderland binnen.

Geen opmerkingen: