woensdag 27 mei 2015

Wendbaar door massa en focus

Woensdag 27 mei 2015
Informatiebijeenkomst in het Auditorium van Stenden Hogeschool
















Informatiebijeenkomst van het College van Bestuur
Enkele tientallen medewerkers van Stenden Hogeschool maken vanmorgen van de gelegenheid gebruik om aanwezig te zijn bij de Informatiebijeenkomst die door ons College van Bestuur wordt georganiseerd in het Auditorium van onze hogeschoolvestiging in Leeuwarden.
Het College van Bestuur is deze week op tournee langs alle vijf vestigingen van Stenden Hogeschool in Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen en Groningen om de Stenden-medewerkers persoonlijk te informeren en met hen in gesprek te gaan over de voortgang met betrekking tot de beoogde fusie tussen de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool.
In dit fusieproces zijn we inmiddels vanuit de Verkenningsfase gearriveerd in de Ontwerpfase, dus de hoogste tijd om een pas op de plaats te maken als bestuur, om de hogeschoolgemeenschap te informeren over wat er tot nu toe is gedaan, en over wat de stappen voor de komende weken en maanden zullen zijn.

Leendert Klaassen over strategie en organisatie
Het eerste deel van deze Informatiebijeenkomst wordt verzorgd door Leendert Klaassen, de voorzitter van ons College van Bestuur. De focus van zijn presentatie ligt vooral op strategie en organisatie.
Het Programmaregieteam van het fusievoorbereidingsproject heeft inmiddels allerlei inhouden van de afzonderlijke fusieprojectgroepen verzameld, en is nu druk bezig in het zogenoemde assemblageproces om van alles een samenhangend geheel te maken, dat in juli kan worden gepresenteerd aan de hogeschoolgemeenschappen.
Deze beoogde fusie vindt plaats in een snel veranderende wereld, zowel veraf als dichtbij, zowel in economisch als in demografisch opzicht. Het hoger onderwijs moet blijven anticiperen op de toekomst. We moeten wendbare professionals opleiden, ook voor de beroepen die nu nog niet eens bestaan. Daarbij moeten we ook voortdurend aandacht hebben voor en werken aan kwaliteitsverbetering.

Internationaal en toch ook regionaal
Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool zoeken naar mogelijkheden om elkaar hierin aan te vullen. Zo is Stenden bijvoorbeeld vooral internationaal geörienteerd en is de NHL veel meer regionaal verankerd in met name Fryslân. Zou het dan bijvoorbeeld lukken om een nieuwe hogeschool te creëren die internationaal is, maar die ook regionaal is ingebed?
Dat kan wel, maar daarvoor hebben we dan wel massa en focus nodig. Fusie zorgt voor massa en de focus moeten we zelf aanbrengen.
Als fusiehogeschool willen we onderscheidend zijn met ons onderwijsconcept, met onze multi-campus-structuur en met onderzoeksthema's zoals bijvoorbeeld: Vital region, Smart industry en Service economy.

Klaas-Wybo van der Hoek over de kerntaak onderwijs
Het tweede deel van deze Informatiebijeenkomst wordt verzorgd door Klaas-Wybo van der Hoek, de vice-voorzitter van ons College van Bestuur. De focus van zijn presentatie ligt vooral op ons onderwijs, dus op de kerntaak van de hogeschool.
We willen staan voor en gaan voor een uitdagende leeromgeving voor onze studenten, waarbij elementen zoals bijvoorbeeld Real life, Innovatie en Onderzoek centraal staan.
We denken aan een nieuw onderwijsconcept met items zoals bijvoorbeeld: atelier, multidisciplinaire workshops, co-creatie, design thinking, internationalisering en digitalisering. Dat concept gaan we zelf invullen, met de mogelijkheid dat opleidingen daarin hun eigen accenten kunnen aanbrengen. We gaan dan een stap verder dan ons huidig probleemgestuurd onderwijs, omdat bijvoorbeeld ook zaken als ontwerpen en testen van die ontwerpen meegenomen worden.
Ook hier speelt 'massa' weer een belangrijke rol, want voor een overtuigende doorontwikkeling op het gebied van digitalisering van het onderwijs moeten en kunnen we als beide hogescholen samen meer investeren dan elk voor zich. Fusie zorgt voor die massa en maakt daardoor wellicht meer mogelijk.

Follow up
Voorts krijgen we een doorkijkje in de mogelijke organisatie van de nieuwe hogeschool, met bijvoorbeeld 13 inhoudelijk verwante academies, 5 verbindingseenheden met een aanjaagfunctie, en enkele dienstverlenende afdelingen met bijvoorbeeld zogenoemde ster-teams, die qua dienstverlening dicht op het onderwijs zitten.
Deze Informatiebijeenkomst wordt afgesloten met een plenaire discussie. Er worden veel vragen gesteld, antwoorden gegeven, suggesties en voorstellen ingediend, die alle door Klaas-Wybo met dank en als input voor het vervolg in ontvangst worden genomen.

Geen opmerkingen: