donderdag 7 mei 2015

Pelgrimeren van Groot-Ammers naar Giessenburg

Zondag 3 mei 2015
Eén van de broedende zwanen op de Giessendamse Tiendweg



















Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad Deel 1 van Amsterdam naar ’s-Hertogenbosch
Etappe van Groot-Ammers naar Giessenburg
Zondag 3 mei 2015 – 23 km.
Dag 5: 100,7 – 123,7 km

Van De Winde naar De Kikker

Om 7.45 uur gaat de wekker. Na een betrekkelijk lange en goede nachtrust staan we op in Bed & Breakfast De Winde in Groot-Ammers. We hebben gisteren met onze gastvrouw Nel afgesproken dat we vanmorgen om 8.30 uur zullen ontbijten. Op dat moment komen ook de andere gasten naar de ontbijtkamer. Ook dat Bredase stel blijkt het Pelgrimspad te bewandelen. Zij zijn gisteravond pas gearriveerd en zullen vandaag dezelfde etappe lopen als wij. Durkje en ik zijn van plan om naar Giessenburg te lopen, en zij stoppen iets eerder, in Hardinxveld-Giessendam. De route die Durkje en ik vandaag lopen, is 23 kilometer lang. Met het aanloopdeel en het uitloopstuk van en naar de doorgaande wandelroute wandelen we vandaag ongeveer 24 kilometer.
Na een stevig ontbijt gaat onze gastvrouw naar de kerk, en verlaten wij De Winde, om eerst de 250 meter weer terug te wandelen naar waar we gisteren het Pelgrimspad hebben verlaten. Bij de Achterlandse Molen pakken we de route weer op, op de plaats waar we via de brug De Kikker de Ammersche Boezem over steken. Dan wandelen we over de Ammerse Kade naar de Ammerse Brug, op de plaats waar de Ammersche Boezem en het Achterwaterschap elkaar kruisen. Links van de weg zien we een zwaan met enkele jongen op het nest.


Vogelrijk Achterwaterschap
Aan de andere zijde van de Ammerse Brug verlaten we de asfaltweg, om dan over de grasdijk een vier kilometer lang graspad te volgen langs de Achterwaterschap, een brede poldervaart. Ook hier is de grasdijk versierd met prachtig bloeiende planten. Rechts liggen de laagliggende natte weidegronden van de Alblasserwaard, en links is de oever van de Achterwaterschap. Op en tegen de dijk liggen grote aantallen leeggegeten schelpen van de zoetwatermossel. In de weilanden horen en zien we een groot aantal weidevogels, zoals de kievit en de grutto, en in het water zwemmen talrijke meerkoeten, eenden en futen. Hier en daar zien we in de verte in de weilanden ook ganzen en zwanen.
In het riet langs de poldervaart zien we ettelijke meerkoetnesten, soms met een meerkoet op het nest, en soms zonder meerkoet, maar dan met een aantal meerkoeteieren duidelijk zichtbaar. Vlak vóór ons op de grasdijk lopen vier letterlijk piepkleine kuikentjes van de meerkoet, die met luide stem de kleintjes tot zich roept. De meerkoetkuikentjes verdwijnen tussen het hoge gras en riet, en zwemmen even later naar en bij moeder meerkoet.








Van De Donk naar Bleskensgraaf
Via de Nieuwe Donkse Brug steken we de Achterwaterschap over, en dan wandelen we een klein eindje aan de overzijde terug, naar het hooggelegen buurtschap De Donk, dat is gebouwd op een hoge rivierduin, die ongeveer zes meter hoger ligt dan de omliggende weidegronden.
We wandelen door De Donk en langs Den Oeteldonk langs vogelreservaat De Donksche Laagten over de Donkse Weg, de Geerweg en de Zeemansweg naar Bleskensgraaf. Aan de rand van de bebouwde kom zien we een partytent, met daarbij een hoog oprijzend houten model van de Eiffeltoren. Als we deze wijk naderen en passeren, zien we dat hier met het oog op de feestdagen een landenthema is uitgewerkt door de bewoners van de diverse straten van deze woonwijk.

Regen bij De Graafstroom
Vanaf Hofwegen lopen we langs de Graafstroom naar de opvallende boogbrug over de Graafstroom. Toen we vanmorgen vertrokken uit Groot-Ammers was het zwaarbewolkt. Het is niet koud en het waaide nauwelijks. Toen we over de grasdijk langs de Achterwaterschap liepen, wandelde rechts van ons zelfs enige tijd onze schaduw met ons mee. De zon brak warempel af en toe even door de wolken en scheen dan heel even. Maar de lucht wordt grauwgrijs, en als we bij de boogbrug over de Graafstroom komen, begint het zachtjes te regenen. We trekken onze regenjassen aan en nemen een korte etenspauze op de picknickbank bij deze boogbrug.

Giessendamsche Binnenvliet
Ingepakt in onze lange regenjassen steken we de Graafstroom over om aan de overzijde van de weg een veldpad op te gaan langs de Middenmolen en daarna een lang traject langs de oever van de Giessendamsche Binnenvliet. Door de regen wordt het hoge en verderop lage gras van het graspad nat, waardoor we binnen de kortste keren met doornatte schoenen en daarin natte sokken over dit graspad lopen. Maar dat hindert ons niet, want ook met natte sokken en in de regen kun je immers gewoon doorwandelen.
Het veldpad kruist twee doorgaande wegen, en na de tweede gaan we langs het Kraaienbos aan de overzijde van de Giessendamsche Binnenvliet verder. Als we bij de Polder Klein-Giessen arriveren, is het al weer droog en kan de regenkleding uit. Over een asfaltweg lopen we in de richting van de Betuwelijn.  Daarbij komen ook door het buurtschap Ruijbroek, dat op verschillende plekken oranje kleurt voor de feestdagen. Door een oranje geschilderde houten boog wandelen we Ruijbroek weer uit.

Giessendamse Tiendweg
Vlak vóór de Betuwelijn gaan we weer een Tiendweg op; de Giessendamse Tiendweg. Reeds enkele malen wandelden we in de afgelopen pelgrimsdagen over Tiendwegen, over prachtige paden over lichtverhoogde polderdijkjes, met links en rechts mooie oevers met wilgen en kruidachtigen, daarnaast aan beide zijden een brede sloot, en aan de overzijde van de sloten de weidse, iets lager liggende weidegronden.
Er zijn hier veel zwanen, en regelmatig lopen we vlak langs de op hun nesten broedende zwanen. Vader zwaan houdt doorgaans op korte afstand goed de wacht, en als we al te dicht bij moeder zwaan en haar nest langs wandelen, komt pa zwaan briesend op ons af, met enigszins opgetrokken vleugels, om te imponeren. Maar aangezien wij niet al te dicht bij moeder zwaan komen, blijft vader zwaan ook op gepaste afstand. Het is ons duidelijk dat hier over enige tijd een groot aantal jonge zwanen door de poldersloten zal zwemmen, met hun trotse zwanenouders voorop.
Vlak voordat we bij de Polderweg komen, zien we ook een eend op haar nest. Meestal vliegen eenden al snel op van het nest, maar deze moedereend blijft stokstijf zitten, met grote ogen vragend of wij vooral niet te dichtbij willen komen. Ook nu weer houden wij gepaste afstand. Met hele mooie fotos van broedende meerkoeten, eenden en zwanen op onze camera vervolgen we het pad, op weg naar De Tiendwegse Molen.
Als we bij deze molen arriveren, begint het weer zo hard te regenen, dat de regenkleding toch weer aan moet. Over een asfaltweg wandelen we door de Polder Binnentiendsweg, over de Betuwelijn heen, naar de bebouwde kom van Hardinxveld-Giessendam.

Hardinxveld-Giessendam
Vlak voorbij museum De Koperen Knop vinden we een picknickplaats langs de Wijde Giessen, waar we een korte etenspauze nemen. Daarna wandelen we verder Hardinxveld-Giessendam in. We steken nabij het treinstation de spoorlijn over en wandelen dan parallel aan deze spoorlijn in oostelijke richting.
Verderop steken we de spoorlijn weer over, om dan aan de overzijde een veel lager liggend graspad te volgen door de uiterwaard en door een volkstuinencomplex. Dit pad komt uit bij de Buitenvliet.

Gebakken Liefde in Giessenburg
Het eind van dit graspad is de plek waar we het Pelgrimspad tijdelijk verlaten. Van hieruit moeten we namelijk langs de Wijde Giessen in de richting van Giessenburg lopen. We hebben namelijk een Bed & Breakfast gereserveerd, dat zon halve kilometer is verwijderd van het doorgaande Pelgrimspad. Volgens de kaart moeten we bij deze afbuiging al spoedig de Betuwespoorlijn oversteken, maar die zien we hier helemaal niet. Hebben we hier dan wel de goede afslag te pakken?, of zou de Betuwelijn hier ondergronds liggen? Later horen we dat de Betuwelaan hier inderdaad ondergronds loopt, onder de Wijde Giessen door, en ook onder de weg door die wij nu volgen naar Bed & Breakfast Gebakken Liefde.  
Op dit overnachtingsadres – dat ook een theetuin is – krijgen we een prachtig gastenverblijf in de theetuin ter beschikking voor de komende nacht. Onze gastvrouw Esther had ons bij het reserveren ook aangeboden dat ze voor ons een maaltijd kan koken, opdat we vanavond niet nog eens een eind weg moeten om een restaurant te vinden. De acceptatie van dat aanbod blijkt een goede keus te zijn, want vanavond krijgen we een overheerlijke ovenschotel voorgeschoteld, waarvan we na deze frisse wandeldag culinair genieten. Na de maaltijd drinken we gezellig nog een kop koffie bij onze gastvrouw & gastheer, en dan is het later op de avond de hoogste tijd om dit verslag van deze pelgrimsdag gereed te maken.
We kunnen nu weer terugzien op een geslaagde wandeldag. Het wisselvallige, regenachtige weer heeft ons vandaag niet echt gedeerd, dus na - evenals gisteren - weer een goed onderkomen te hebben gekregen voor de nacht, kunnen we gerust stellen dat we weer een mooie pelgrimsdag kunnen bijschrijven in het boek van ons pelgrimsleven.


Geen opmerkingen: