donderdag 7 mei 2015

Pelgrimeren van Gouda naar Groot-Ammers

Zaterdag 2 mei 2015
Op weg naar de Graaflandse Molen van Groot-Ammers



















Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad Deel 1 van Amsterdam naar ’s-Hertogenbosch
Etappe van Gouda naar Groot-Ammers
Zaterdag 2 mei 2015 – 20,7 km.
Dag 4: 80 – 100,7 km

Herstart in Gouda

Iets na 6.30 uur brengt Pieter ons met de auto van Stiens naar het NS-station van Leeuwarden, vanwaar Durkje en ik om 7.03 uur met de trein vertrekken richting Gouda. Met een eerste overstap in Meppel en een tweede overstap in Gouda arriveren we om 9.50 uur op NS-station Gouda Goverwelle.
In oktober 2015 hebben Durkje en ik de eerste drie dagetappes gewandeld op het Pelgrimspad, van Amsterdam naar Gouda. Op 16 oktober 2014 eindigde toen onze derde wandeldag aan het eind van de Steinse Tiendwei, waar je vanuit de weilanden Gouda binnenwandelt. Hier gaan we vandaag beginnen met onze wandelvijfdaagse van deze meivakantie 2015. Vanaf het NS-station Gouda Goverwelle lopen we in ongeveer 20 minuten eerst naar de stadsrand, waar we op 16 oktober 2014 onze wandeldriedaagse beëindigden.

Haastrecht
Vanaf de plaats waar het veldpad van de Steinse Tiendwei Gouda binnenkomt, vervolgen we onze route. We zijn van plan om vandaag onze vierde etappe op het Pelgrimspad te wandelen, van Gouda naar Groot-Ammers, over een afstand van 20,7 kilometer.
We lopen naar de Steinse Dijk, die we volgen naar het centrum van Haastrecht. Bij de entree van Haastrecht passeren we boerderij t Klooster, op de plek waar de filosoof Desiderius Erasmus in 1492 in het toenmalige Emmausklooster tot priester werd gewijd. Langs het stadsmuseum aan de Hollandse IJssel lopen we naar de 19e eeuwse ophaalbrug, om die over te steken naar het stadhuis van Haastrecht. Verderop passeren we in dit prachtig oude stadje ook nog het Poldermuseum De Hooge Boezem.

Vlist en Schansbrug
Voorbij Haastrecht volgt een kilometers lang traject van een asfaltweggetje en een mooi veldpad door een schitterend polderlandschap naar het dorpje Vlist. Voorbij Vlist arriveren we bij Schansbrug, waar verschillende paden, wegen en waterlopen op één punt bij elkaar komen. Op dit gezellige verkeersknooppunt aan de Eerste Wetering is een terras, waar we een koffiepauze nemen. We zitten daar ook heerlijk van het schitterende weer te genieten. Een nagenoeg wolkenloze lucht, een aangenaam schijnende zon, de temperatuur die oploopt naar ergens tussen de 15 en 20 graden Celsius en nauwelijks wind zorgen voor een prachtige mooi weer-dag.

Bonrepas en Schoonhoven
Vanuit Schansbrug lopen we weer verder langs de Eerste Wetering naar het buurtschap Bonrepas, met de oerhollandse Molen Bonrepas.
Direct na deze poldermolen wandelen we Schoonhoven binnen, net op het moment dat hier een lange stoet motoren Schoonhoven binnen rijdt. Het motorengezelschap bestaat uit een groot aandeel zijspanmotoren en oldtimer-motoren; een mooi gezicht.
We wandelen Schoonhoven binnen; de Zilverstad die vooral bekend is geworden vanwege haar groot aantal zilversmederijen. Deze stad herbergt ook de enige Nederlandse vakschool voor goud- en zilversmederij en uurwerktechniek. We doorkruisen de stad en passeren daarbij onder andere de Waag, de oude stadskerk, het eeuwenoude Stadspakhuis, de Haven, en verder zien we onderweg ook het opvallend groot aantal juweliers, edelsmeden en uurwerkenwinkels in de stad.

Gelkenes en Nieuwpoort
Aan de rand van Schoonhoven verlaten we de stad door de Veerpoort, en dan komen we op het parkeerterrein en het wachtterrein voor de veerpont, die hier de verbinding onderhoudt tussen Schoonhoven en Gelkenes.  
Aan de overzijde van de Lek nemen we een lunchpauze, en daarna wandelen we aan de voet van de Veerse Dijk door naar het stadje Nieuwpoort.

Liesveld
Vlak vóór één van de bastions van het vestingstadje Nieuwpoort buigen we naar rechts af om dan langs de twee kilometer langer Wilgenweg richting Groot-Ammers te lopen. Verrassend is het dan echter dat we niet over het fietspad langs de Wilgenweg hoeven te lopen, maar over een smal pad dat aan de andere zijde van de Wilgenweg tussen twee poldersloten doorloopt. Hier lopen we tussen een weelderige vegetatie van prachtig gekleurde planten, waaronder: koolzaad, fluitekruid en pinksterbloemen, aan beide zijden van het pad in de slootwal, aan beide zijde van het doorgaande veldpad.
Dit pad voert ons naar het plaatsje Liesveld, dat vlak achter de Lekdijk ligt. Ter hoogte van de begraafplaats (met oorlogsgraf) komen we langs het zestiende eeuwse koetshuis, dat ons als overblijfsel nog herinnert aan het voormalige Kasteel Liesveld.

Groot-Ammers
Bij Liesveld klimmen we over de Lekdijk, en dan lopen we aan de andere zijde eerst door de uiterwaarden en daarna over de rivierdijk van de Buiten Nes naar de plaats van onze bestemming van vandaag: Groot-Ammers.
Omdat we net voorbij Groot-Ammers naar ons overnachtingsadres zullen lopen, willen we in Groot-Ammers zo mogelijk nog enige boodschappen doen voor vanavond en voor morgen. Tegenover de grote kerk bespeuren we op het dorpsplein een drukte van belang. Daar zien we een druk bezochte vrijmarkt waar kinderen hun spulletjes verkopen. Ze hebben er prachtig weer bij, dus alles ligt vrolijk uitgestald op de kleurrijke verkoopkleden op het plein, en dit mooie zonnige weer zorgt er in elk geval voor dat er veel publiek op deze rommelmarkt voor kinderen af gekomen.
Net iets verder dan dit plein zien we nog een ander pleintje, dat wordt omsloten door een winkelcentrum. Daar gaan we naar toe om boodschappen te halen en om op het winkelplein een pauze te houden.
Na deze pauze wandelen we Groot-Ammers uit, om dan over de Molenkade langs de Ammersche Boezem naar ons overnachtingsadres te lopen. We passeren hier achtereenvolgens de Gelkenesmolen, de Graaflandse Molen, de Achtkante Molen en de Achterlandse Molen, die alle vier op de smalle landstrook tussen de Molenkade en de Ammersche Boezem staan. Aan beide zijden van het wandelpad kleuren de bermen fleurig geel van het vele koolzaad.

De Winde en t Raadhuis
Net voorbij de vierde molen verlaten we de doorgaande route van het Pelgrimspad, om 250 meter van de pelgrimsroute verwijderd naar Bed & Breakfast De Winde’ te gaan. Hier schrijven we ons in om in deze accommodatie - midden in de polder - de nacht door te brengen.
Vanavond fietsen we van De Winde naar Restaurant t Raadhuis’ in het naburige dorp Goudriaan, waar we van een goede avondmaaltijd genieten. Vlak vóór zonsondergang fietsen we weer terug naar De Winde. De lucht rondom de ondergaande zon kleurt prachtig rood. Of deze mooie rode zonsondergang mooi weer voorspelt voor onze volgende wandeldag, is maar zeer de vraag. Maar dat zien we morgen dan wel.
We kijken nu in elk geval terug op een prachtige wandeldag op het Pelgrimspad. Qua Pelgrimspad hebben we weer 20,7 kilometer bijgeschreven op onze pelgrimsroute, maar als je de Goudse aanlooproute van vanmorgen en de zijstap naar onze overnachtingsaccommodatie meeneemt in het aantal gelopen kilometers, staat de kilometerteller voor vandaag op ongeveer 23 prachtige kilometers door het Zuidhollandse polderlandschap.



Geen opmerkingen: