woensdag 27 mei 2015

Bestuur Nijkleaster vergadert weer in Jorwert

Dinsdag 26 mei 2015 
De Nijkleaster-kerk ingericht voor de Kleasterkuier
























Bestjoer
Het stichtingsbestuur van Nijkleaster komt vanavond bijeen in de Voorkerk van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van Jorwert.
Nadat de notulen, actielijst en ingekomen stukken de revue passeerden, bereiden we de jaarlijkse zelfevaluatie voor, die we in de eerstvolgende bestuursvergadering zullen houden. Dan zullen we ook proberen invulling te vinden voor de vacature in ons bestuur van een bestuurder die de portefeuille van bouwzaken op zich zal gaan nemen.
Hoe vinden we een goed bestuurder met hart voor en met verstand van bouwzaken? Hier ligt een uitdagende, en een voor Nijkleaster o zo belangrijke klus.

Kleaster
Over de stand van zaken met betrekking tot de voortgang inzake het beoogde kloostergebouw en kloosterterrein worden we nader geïnformeerd.
Bij de inrichting van het kloosterterrein willen we al vanaf het genereren van de eerste ideeën vooral ook de inwoners van Jorwert betrekken, waarbij door ons in het bijzonder aandacht wordt gegeven aan de wensen van de omwonenden, die op termijn onze naaste buren zullen worden. Alleen als we als aanstaande buren goed met elkaar in gesprek zijn en ook blijven, kunnen en zullen we alle wederzijdse ideeën, behoeften, wensen en plannen zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, om in en na overleg met elkaar zo goed mogelijk vorm en inhoud te geven aan de de droom van velen om een nieuw klooster - hoe klein ook - te realiseren in Jorwert.

Keunst
We worden af te toe verrast door de genereuze gebaren in de richting van Nijkleaster, afkomstig van Friese kunstenaars. De mooie Schepping-panelen die we van de Friese beeldend kunstenaar Anne Woudwijk ontvingen, zullen een mooie plaats krijgen in Nijkleaster. Deze mooie zwart-wit-beelden helpen de kunstbeschouwer zijn of haar eigen beelden te scheppen met betrekking tot het Scheppingsverhaal van de Bijbel.
Ook de fantastische schenking van de Friese kunstenaar Jentsje Popma blijft ons verwonderen. We zijn blij dat we komend weekend tijdens het Fries Straatfestival aan het publiek in Leeuwarden kunnen laten zien in welk atelier de kunstenaar Jentsje Popma zijn werk produceerde, en wat daarvan de schittende kunstuitingen zijn. De opbrengst van de verkoop van dit nu te koop staande atelier, en van de door Popma aan Nijkleaster geschonken kunstwerken, zullen we conform de wens van de heer Popma aanwenden om onze droom van een nieuw Fries protestants klooster in Jorwert te realiseren. Komend weekend krijgen alle belangstellende kunstliefhebbers de kans om van deze beroemde Friese kunstenaar een uniek kunstwerk aan te schaffen.

Jild
We stellen vanavond het Jaarverslag 2014 van de Stifting Nijkleaster vast, Tot onze grote tevredenheid zien we dat de bezoekersaantallen onze verwachtingen blijven overtreffen. Alleen al tijdens de Kleaster-ochtenden met Kleasterkuier bijvoorbeeld hebben we vorig jaar al ruim duizend deelnemers mogen verwelkomen. Ook bespreken en beoordelen we het Financieel Jaarverslag 2014 van de stichting, die bij een positieve uitslag van het werk van de geïnstalleerde Kascommissie 2014 ook door het bestuur wordt vastgesteld.
Behalve achterom kijken, blikken we aan het eind van de vergadering vooral ook vooruit, want we willen voortdurend het gesprek blijven voeren en afspraken maken over de wijze waarop we Nijkleaster op korte, middellange en lange termijn doorontwikkelen. Dan gaat het om allerlei zaken als ideeën, kansen, randvoorwaarden, samenwerkingsconstructies en faciliteiten in formatie en/of geld. Voor niets gaat de zon op, dus we zijn ons er ook voortdurend van bewust dat we bij alles wat we willen gaan doen ook moeten voorzien in voldoende gelden om dat mogelijk te maken. Daarom zoeken we ook vanavond weer naar passende wegen om de nodige gelden binnen te krijgen voor specifieke doelen.

Geen opmerkingen: