zondag 24 mei 2015

Actief Warm Wandelen in het Noordlaarderbos (1.03)

Pinksterzondagmiddag 24 mei 2015
Jan Wijbe, Durkje, Baukje & Rauke in het Noordlaarderbos



















Wandelgids bij de krant
In februari 2015 kregen we als abonnee van de Leeuwarder Courant een winterwandelgids bij de krant thuisbezorgd. Dit handzame gidsje bevat 3 wandelroutes door Fryslân, 3 in Groningen en 3 door Drenthe. Deze routes voeren langs riviertjes, statige buitenplaatsen, uitgestrekte wei- of rietlanden en door stille bossen.
Abonnees vinden in deze wandelgids tevens enige informatie over de te bezoeken bijzondere natuurgebieden in Noord-Nederland, over haar planten, en over de dieren die daar leven. 
De gids is tot stand gekomen door de NDC-Mediagroep, in samenwerking met Gezondheid & Co en met Natuurmonumenten.
Vandaag bewandelen we de 6 kilometer lange route nummer 1.3 met als titel: Noordlaarderbos.

Noordlaarderbos
Vanmiddag gebruiken we één van de routes voor een boswandeling, die Durkje en ik vanmiddag in het Noordlaarderbos maken met Jan Wijbe, en Baukje & Rauke.
Deze boswandelroute begint iets ten noordwesten van het dorp Noordlaren in de noordoostelijke punt van het Noordlaarderbos. De route voert ons door een afwisselend bos, langs sporen uit het verleden en over de heide van het nabijgelegen natuurgebied 'De Vijftig Bunder'.
Natuurmonumenten zorgt ervoor dat dit reliëfrijke Noordlaarderbos een gemengd bos blijft, waardoor een variëteit aan roofvogels, zoals de sperwer, de havik en de ransuil, zich hier thuis voelt. Ook reeën, steenmarters en de das leven in dit Noordlaarderbos.

Diversiteit in en rond het bos
De graslanden rondom het Noordlaarderbos zijn het voedergebied voor reeën, vogels en insekten.
Aan de westzijde van het Noordlaarderbos zien we het riviertje de Drentsche Aa meanderen door de madelanden tussen het bos en de veel verderop gelegen spoorlijn tussen Assen en Groningen.
De zuidzijde van het Noordlaarderbos was voorheen landbouwgrond, maar Natuurmonumenten heeft hier inmiddels de heide laten terugkeren, waardoor er meer diversiteit in dit landschap ontstaat. Verderop in deze bosweide zien we enkele grote grazers. Bij de bosrand aan deze bosweide zien we een vrouw met een camera tussen een groot aantal bloeiende planten, Ze is druk bezig om de daar rondvliegende vlinders te fotograferen. Op deze open plek pauzeren we even bij het metalen hek dat toegang geeft tot deze bosweide.

Sporen van historie in De Vijftig Bunder
Ten zuiden van het Noordlaarderbos komen we op 'De Vijftig Bunder', een gemengd gebied van bos en heide. Het heideveld wordt doorsneden door de diepe tankgracht, die door de toenmalige plaatselijke bevolking in de Tweede Wereldoorlog op last van de bezetters moest worden gegraven om daarmee de vijandige tanks van de Geallieerden tegen te houden.
De veel oudere karrensporen die door dit heidegebied lopen, waren vroeger onderdeel van de middeleeuwse handelsroute tussen Groningen en Coevorden.
Als we vanuit De Vijftig Bunder in noordelijke richting het Noordlaarderbos weer in wandelen, passeren we ook het Galgenveld, een bosheuvel waarop in de Middeleeuwen mensen voor straf werden opgehangen. We pauzeren in een weiland aan de voet van dit Galgenveld, en daarna lopen we weer in noordelijke richting door het Noorlaarderbos terug naar onze auto's.
Deze wandelroute door het Noordlaarderbos heeft een lengte van 6 kilometer. In ongeveer anderhalf uur hebben we de route bewandeld op deze mooie, zonnige Pinksterdag.


Geen opmerkingen: