woensdag 15 april 2015

Nijkleaster bestuursvergadering van april 2015

Dinsdag 14 april 2015 
Het Paaskruis van Nijkleaster in de nadagen van Pasen


























Doarpsnut en Nijkleaster beide actief in Jorwert
Voordat vanavond de bestuursvergadering van de Stifting Nijkleaster aanvangt, loop ik nog even door de Sint-Radboudkerk van Jorwert, waar vanavond deze bestuursvergadering plaatsvindt in de benedenzaal van de Voorkerk.
In een nis tussen twee grote kerkbanken staat nog het Paaskruis, dat hier met tulpen is versierd tijdens het Paasfeest van zo'n twee weken geleden.
Het bestuur van Nijkleaster is in Jorwert vanavond op twee plaatsen actief, want we zijn ook uitgenodigd door Doarpsnut van Jorwert, om aanwezig te zijn bij de vergadering van Doarpsnut in Het Wapen van Baarderadeel, tegenover de kerk. We hebben afgesproken dat onze bestuursvoorzitter Henk Kroes daar vanavond bij zal zijn, samen met Nijkleaster-pionierspredikant Hinne Wagenaar. Omdat de voorzitter dus elders is, zit ik als vice-voorzitter vanavond de bestuursvergadering van Nijkleaster voor. Door ons zo op te delen over beide bijeenkomsten kan onze eigen bestuursvergadering van Nijkleaster ook doorgaan.

Kleaster-coördinator gevonden
Tot onze vreugde kunnen we vanavond ter vergadering ook kennis maken met de nieuwe Kleaster-coördinator Annet Draaisma. Wij vertellen aan elkaar waarom we betrokken zijn bij Nijkleaster en wat onze bijdrage aan dit nieuwe Friese klooster is. Daarna worden enkele verrichtingen van de afgelopen weken genoemd, en blikken we kort vooruit op enkele nog komende activiteiten.
We zijn blij dat ons Nijkleaster-team is uitgebreid met deze enthousiaste Kleaster-coördinator, met wie we vast en zeker in goede samenwerking voor veel en mooie activiteiten aan het werk gaan.

Op zoek naar een Archivaris
Zo langzamerhand is ook wel het moment gekomen om serieus na te gaan denken en meer systematisch werk te gaan maken van alles wat binnen Nijkleaster te maken heeft met administreren, documenteren, delen, bewaren en archiveren van allerlei documenten en gegevensdragers die voor nu en voor later laten zien wat er binnen Nijkleaster allemaal gebeurt en is gedaan. Samen met de stichtingssecretaris Corry Tigchelaar heb ik vorige week een eerste notitie over dit item voorbesproken en geschreven, die we vanavond in het bestuur bespreken. We gaan nu op zoek naar één of twee vrijwilligers die al deze zaken voor nu en voor later gaan bewaren en archiveren op grond van nieuw bestuursbeleid, dat samen met deze archivarissen zal worden geformuleerd en daarna bestuurlijk vastgesteld, om daarna te worden geïmplementeerd.
Ook naar de invulling van verdergaande formatie-uitbreiding aan vaste en vrijwillige medewerkers gaan we op zoek, want de activiteiten van Nijkleaster worden verder uitgebreid, om op termijn ooit een volwaardige - zij het kleine - kloostergemeenschap te worden.

On(t)roerend goed
Uiteraard wordt op allerlei fronten ook hard gewerkt aan een groot aantal werkzaamheden, die voortvloeien uit de prachtige schenking aan Nijkleaster van de Friese kunstenaar Jentsje Popma. Alles wat onder die schenking valt, wordt momenteel geïnventariseerd, met het oog op het op termijn te gelde maken van de geschonken goederen, geheel conform de bedoeling van onze gewaardeerde weldoener.
Ook op het gebied van de gewenste aankoop en inrichting van de kloosterboerderij met omliggend erf worden voorzichtige stappen voorwaarts gezet, zoveel als mogelijk in goed overleg met omwonenden, met mogelijke financiers, met de betreffende gemeente, en voorts met allerlei andere personen en organisaties, die allemaal bij deze voor Nijkleaster zo belangrijke operatie belangrijk zijn. Het streven is en blijft om de uitvoering van onze Nijkleaster-plannen zo veel mogelijk en zo goed mogelijk in overleg en in samenwerking met alle belanghebbenden voortgang te laten boeken.

Investeren en exploiteren
Daarvoor zullen we ook uit meerdere fondsen moeten putten, want de globaal begrote investering van onze plannen is ronduit groot te noemen, en we realiseren ons terdege dat ook de exploitatie van een klooster en met alles wat daarbij hoort voorzichtig, verantwoord en duurzaam bestuurlijk handelen vereist. Met visiestukken, een Bid-boek en met contacten met allerlei partijen proberen we dat zo verantwoord mogelijk gestalte te geven.
Met alle aandacht voor onze meerjarenplanning moeten we zeker ook oog hebben voor het lopende boekjaar. De begroting voor dit jaar wordt vanavond tegen het licht van vorig jaar en rekening houdend met de plannen van nu en later dit jaar ter vergadering bestuurlijk vastgesteld.

Geen opmerkingen: