zondag 12 april 2015

Koningspad 3 - Adellijke huizen geven Beetsterzwaag cachet

Zondag 12 april 2015
Door het Alpheswald in het beekdal langs de oever van het Koningsdiep


















Koningspad
De wandelgids 'Koningspad' die ik in 2013 al kreeg op Vaderdag, gaan Durkje en ik vandaag voor de derde maal gebruiken, namelijk voor de derde van de zes wandelingen van deze reisgids. We gaan verder met de volgende etappe door de benedenloop van beekdal de 'Boorne', ofwel het beekdal van het Koningsdiep, in het Fries ook wel Alddjip (Ouddiep) of Boarne genoemd. Deze rivier ontspringt bij Allardsoog nabij Bakkeveen, meandert in noordwestelijke richting door Fryslân, om vroeger uiteindelijk uit te monden in de voormalige Middelzee.

Etappe 3 = Adellijke huizen geven Beetsterzwaag cachet
De wandelgids waar we vandaag mee op pad gaan, is geschreven door mijn ex-collega, de landschapsjournalist Fokko Bosker, die ook de vierdelige wandelserie 'Friesland voor Lanterfanters' schreef. De wandelgids 'Koningspad' heeft als subtitel 'Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep'.
Vandaag wandelen Durkje en ik de derde etappe, over een afstand van 20 kilometer, van Beetsterzwaag, langs Lippenhuizen, weer terug naar Beetsterzwaag en dan door naar Olterterp. De wandelaar-auteur gaf deze route als titel mee: 'Adellijke huizen geven Beetsterzwaag cachet'.

Beetsterzwaag
Om 10.00 uur beginnen we in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. We lopen door de overtuin - een Roodbaard-tuin - van landgoed Lyndensteyn naar De Walle, en dan wandelen we over de onverharde Koefenne Beetsterzwaag uit. Tussen het Wallebos en de Gerdyksterwei zien we hoog in de bomen enkele ooievaarsnesten, met daarop een aantal ooievaars. Als we de Gerdyksterwei zijn overgestoken en dan voortgaan over de paden tussen rechts de natuurreservaten Van Oordt's Mersken en Terwispeler Grootschar en links de Gerdyksterwei, zien we nog veel meer ooievaarsnesten met ooievaars op het nest of in het veld. Hier vind je één van de grootste natuurlijke ooievaarskolonies van Nederland.

Lippenhuisterheide
Voorbij het tolhuis steken we de Gerdyksterwei nogmaals over, om aan de overzijde over de flank van het beekdal van het Koningsdiep langs de bosrand onze tocht te vervolgen in de richting van de Lippenhuisterheide.
Toch gaan we nog niet door dit uitgestrekte heidegebied, want eerst moeten we nog langs de Gerdyksterwei en over de Bûtenwei parallel langs Lippenhuizen om dan pas vanuit het zuiden in noordelijke richting de Lippenhuisterheide over te steken in de richting van Beetsterzwaag.
Direct voorbij de brug over het Koningsdiep gaan we rechtsaf, om dan over het landgoed Lauswolt in het Wallebos naar het plaatselijke golfterrein te lopen. Bij hole 14 pauzeren we om wat te eten en te drinken, en bovenal ook te rusten in de warme voorjaarszon. Het is mooi zonnig weer, bij een helderblauwe lucht, maar nog wel met een straffe en frisse wind. Toch is het hier in het Wallebos op een bankje op de volle zon aangenaam warm.

De schoonheid van het Alpheswald en Zwartemeer
Op de plaats waar we het Alpheswald in lopen, komen we op het oeverpad pal langs het Koningsdiep. Dit is een uniek mooi deel van deze route, en sowieso één van de mooiste wandelpaden van Fryslân. Links van ons zien we het ruige bosgebied waar opvallend veel omgevallen bomen het slachtoffer zijn geworden van de hevige stormen van de afgelopen jaren. Rechts van het smalle pad meandert het Koningsdiep, en aan de overzijde liggen de uitgestrekte natte blauwgraslanden die verderop begrensd worden door bospercelen. Hier is het beekdallandschap van het Koningsdiep uitzonderlijke mooi.
Ook verderop - ter hoogte van Zwartemeer - geniet je van de schoonheid van dit prachtige Friese landschap. Het zandpad langs het Koningsdiep is hier maar smal, en het wordt niet door grote aantallen wandelaars bezocht, maar toch zie je dat er ook nog nieuwe paadjes zijn ontstaan door de enkele wandelaars en fietscrossers die hier en daar moesten uitwijken voor het groot aantal bomen langs de oever, dat door de zware rukwinden ook over het oorspronkelijke oeverpad is gevallen.

Beetsterzwaag weer doorkruisen
We laten het Koningsdiep achter ons en gaan dan door het bos en over het heideveld van Zwartemeer naar het Witte Meer, een groot bosven op het landgoed van Lauswolt. Achter het Hotel Landgoed Lauswolt gaan we het Wallebos weer in, om verderop af te buigen naar de bebouwde kom van Beetsterzwaag. Door de tuin van het gemeentehuis van de gemeente Opsterland en van het Lycklamahuis komen we weer in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. Daar genieten we in de zon op het terras van het Lyf's restaurant (van mijn voormalige Stenden-collega Theun Rooks) in de zon eerst even van een kop koffie.
Na deze koffiepauze gaat onze tocht verder door de tuin met de tropische kas naar het Kerkepad Oost. Verderop passeren we de voormalige Gereformeerde Kerk waar ons huwelijk in 1983 werd ingezegend, en partyboerderij De Buorskip waar we 's avonds aansluitend ons bruilofsfeest vierden. Direct daarna wandelen we de bebouwde kom van Beetsterzwaag weer uit.

Olterterp
Nu volgt het laatste deel van deze wandelroute: de mooi gevarieerde paden van de Achterwei, vanaf de Van Teyens Fundatie, achter statige oude villa's met hun landgoed, en langs woudhuisjes en woudboerderijen in de richting van onze bestemming Olterterp.
Ter hoogte van Olterterp komen we langs het karakeristieke Olterterper kerkje in het bos, de middeleeuwse Sint-Hippolytuskerk.
Voorbij dit rijksmonument komen we uit bij de Van Harinsmaweg, die de dorpen Olterterp en Beetsterzwaag met elkaar verbindt. Bij Het Witte Huis te Olterterp eindigt onze 20 kilometer lange wandelroute van vandaag.

Terug over de Van Harinxmaweg
Maar dan zijn we er nog niet, want we hebben onze auto vanmorgen in Beetsterzwaag geparkeerd, en we staan nu in Olterterp. We wandelen vervolgens langs de Van Harinxmaweg van Olterterp naar Beetsterzwaag, Daar arriveren we aan het eind van de Hoofdstraat op de kruising met de Gerdyksterwei na ongeveer 23 kilometer wandelen om 15.00 uur weer bij onze auto.
We zijn dan mooi op tijd om in Drachten ook nog aanwezig te zijn bij een verjaarmiddagsvisite, en aan het eind van de middag rijden we vanuit Drachten weer terug naar huis in Stiens.
Ondertussen is de helderblauwe lucht al veranderd in zware bewolking, en is de aanvankelijk nog frisse wind veranderd in een stevige wind, die in de avond nog verder aanwakkert tot een harde wind. Door vandaag al vroeg met onze wandeling te beginnen in de ochtend hebben we het mooiste, zonnige en warme deel van deze wandeldag meegenomen. We zien terug op een uitzonderlijk mooie wandelroute in het schitterende natuurgebied van de driehoek Beetsterzwaag - Lippenhuizen - Olterterp.

Geen opmerkingen: