woensdag 22 april 2015

Grey Owl

Woensdag 22 april 2015 
De DVD-hoes van de film Grey Owl

Een Schotse indiaan
De film 'Grey Owl' vertoont het avontuurlijke en waargebeurde verhaal van en over een Brit, die pelsjager is geworden in de bossen van Canada.
Archibal Belaney is een Schot die in Hastings werd opgevoed door zijn twee ongehuwde tantes. Hij is als kind zo geobsedeerd geraakt door indianenverhalen, dat hij als jongeman besluit naar Canada te vertrekken. Daar vindt hij een plaats om te wonen en te werken in de Canadese wildernis. Hij neemt daar de gewoontes van de indianen over, integreert in een indianenstam, en leeft als volwassen eenling van de jacht, het gidsen en van het schrijven over zijn leven in de natuur. Hij wordt internationaal bekend door de door hem zelf geschreven krantenartikelen over het ruige leven in de wouden van Canada.

Brosnan en Attenborough
Archie Grey Owl wordt in de film gespeeld door de acteur Pierce Brosnan, die velen ook kennen als de (vierde) man die in de jaren 1994-2002 ook de rol van James Bond heeft gespeeld.
Grey Owl is een film uit 1999 van Richard Attenborough, die ook bekend werd door zijn films als 'A Bridge Too Far' en 'Gandhi'.

Van pelsjager tot milieuactivist
De hoofdpersoon verzwijgt en blijkt op de vlucht te zijn voor zijn verleden. Vooral ook door de invloed van zijn nieuwe verhouding met een vrouw (Pony) wordt hij onbedoeld een internationale bekendheid, die zich opwerpt als een held die de toekomst van de bever in de Canadese natuur veilig wil stellen.
Langzaam verandert de Canadese pelsjager in een milieuactivist, die door zijn optreden tegelijk ook de publieke aandacht opeist voor de Noord-Amerikaanse indianenvolken.
Op weg naar grotere roem reist Grey Owl naar Groot-Brittannië om daar zijn autobiografie te promoten. Hij trekt daar volle zalen, maar die roem krijgt ook een keerzijde, want een onderzoeksjournalist doet nader onderzoek naar zijn jeugdjaren in Groot-Brittannië. Een aanstaande publicatie van deze journalist zou het roemrijke imago van de indiaanse pelsjager in één klap teniet kunnen doen.

Geen opmerkingen: