woensdag 15 april 2015

Frisian Flag 2015

Woensdag 15 april 2015 
Honderden vliegtuigspotters voor Frisian Flag bij de Leeuwarder vliegbasis






Frisian Flag
Tot en met 24 april 2015 is de nabij onze woonplaats Stiens gelegen Vliegbasis Leeuwarden gastheer van een grote internationale militaire oefening; in onze regio bekend staand als 'Frisian Flag'. Meer dan 60 jachtvliegtuigen uit Duitsland, Finland, Nederland, Polen, Spanje en uit de Verenigde Staten trainen vanaf de Leeuwarder militaire basis in grote en tevens complexe missies. Frisian Flag strekt zich uit tot het Europese luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Samen werken
Het is belangrijk dat jachtvliegers uit verschillende landen periodiek samen oefenen. Zo raken ze optimaal op elkaar ingespeeld. Dat is nodig, want bij een echte gevechtsmissie werken ze ook bijna altijd samen met één of meer coalitiepartner(s). Gezamenlijke gevechtsoperaties vragen dan ook om samen te oefenen. Echte wapens worden bij deze oefening niet gebruikt.
Als jachtvliegers gronddoelen moeten uitschakelen, werken ze samen met andere eenheden, zoals bijvoorbeeld van de landmacht of van de marine, Ook dergelijke missies gebeuren met de grootst mogelijke precisie.

Lasten
Tijdens trainingsoperaties zoals Frisian Flag leren gevechtsvliegers in grote verbanden een missie te bedenken, te ontwikkelen en ook uit te voeren. Een opdracht zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat ze er gezamenlijk voor moeten zorgen dat vijandelijke toestellen een bepaald gebied niet binnenkomen.
Randvoorwaarde voor de militairen is dat ze ervoor moeten zorgen dat de zogenoemde 'nevenschade' zo klein mogelijk is. Zo'n massale militaire operatie zorgt vanzelfsprekend ook voor extra geluid en geluidsoverlast. In de aanloop naar Frisian Flag zijn wij als inwoners van Stiens uitgenodigd voor één van de informatieavonden, waarin tekst en uitleg werd gegeven over de te verwachten overlast voor omwonenden.

Air Refueling
Aan Frisian Flag doen dus meer dan zestig vliegtuigen mee. Elke oefendag gaan er in deze trainingsweken vanaf de Vliegbasis Leeuwarden tweemaal veertig toestellen de lucht in. Een vlucht van een gevechtsvlieger duurt tijdens deze oefening ongeveer anderhalf uur.
Niet alleen in Leeuwarden draait deze oefening. Vanaf Vliegbasis Eindhoven draait er namelijk gelijktijdig ook nog een internationale tankeroefening. De toestellen die meedoen aan deze zogenoemde 'European Air Refueling Training' tanken de Frisian Flag-vliegtuigen in de lucht bij.

Veel militairen en belangstellenden
Door de oefening met diverse straaljagers vanuit de genoemde landen is het niet alleen topdruk op de Leeuwarder vliegbasis. Ook rond de vliegbasis is het deze dagen een drukte van belang. Veel fotograferende en filmende vliegtuigspotters uit binnen- en buitenland zijn van de vroege ochtend tot aan het eind van de middag langs de doorgaande weg te vinden nabij Jelsum, aan de oostzijde van de start- en landingsbaan en ook bij de vliegtuigspottersbult bij Marssum, aan de westzijde van het vliegveld.
Ook vanmiddag stonden er weer tientallen auto's en honderden ware spotters en andere belangstellenden langs de kant van de weg.
De horeca en de detailhandel profiteren van deze grote bezoekersaantallen. Zo hebben de hotels in en rond Leeuwarden door deze militaire oefening extra drukte en inkomsten door de honderden vliegtuigspotters en door de ongeveer duizend extra militairen die deze weken aan het werk zijn op onze Leeuwarder luchtmachtbasis.

Geen opmerkingen: