maandag 20 april 2015

Common Ground between NHL & Stenden Universities of Professional Education

Maandag 20 april 2015 
De wandschildering op de Common Ground van het Programma Regie Team














Programma Regie Team
Op het uitgestrekte Kennisplein tussen de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool aan de Rengerslaan te Leeuwarden is enige tijd geleden een houten unit gebouwd. Dit tijdelijke gebouw is hier geplaatst om het Programma Regie Team te huisvesten, dat gedurende dit collegejaar druk in de weer is om de mogelijkheden te onderzoek voor de beoogde fusie tussen de genoemde twee Leeuwarder hogescholen. 
Tot 1 september 2016 wordt vanuit deze gemeenschappelijke ruimte de regie gevoerd op de geplande fusie. Het is een werkplek waar medewerkers en studenten allerhande vragen en opmerkingen met het Programma Regie Team kunnen delen.
Maar hoe moet je zo'n tijdelijke unit nu noemen? Het witte huisje?, of strandtent?, of chalet?, of keet? Omdat er rondom de plaatsing van dit gebouwtje nog geen officiële naam was gelanceerd, kreeg deze werkruimte van het Programma Regie Team in de wandelgangen al verschillende namen toebedeeld. 

Common Ground
Op 8 april 2015 was de officiële opening van deze werkruimte. De onthulling van de naam van dit gebouw werd verricht door de bedenker van de naam, die met deze naam de daartoe uitgeschreven prijsvraag won. 
Tijdens de officiële opening vertelde Ingrid Janssen - lid van het Programma Regie Team - over het doel van deze werkruimte, en daarna gaf ze het woord aan Anna Zentar, assistent-coördinator van de duale HBO-Bachelor-opleiding Small Business en Retail Management van Stenden, Anna Zentar is de bedenker van de nieuwe naam voor deze werkplek. Anna gaf deze gezamenlijke werkplek van beide hogescholen de naam 'Common Ground'. "Een passende naam", volgens Anna, "omdat er op 'Common Ground' een gezamenlijke visie wordt gecreëerd; een visie die onze medewerkers en studenten gelukkig maakt. Op deze plek wordt gezocht naar wat we samen al hebben, en naar wat we nieuw neer kunnen zetten."

LJ van T
In de afgelopen weken is een kunstenaar bezig geweest bij de werkruimte. Hij heeft daarop een wandschildering gemaakt. Dit kunstwerk op de noordmuur is gemaakt door de Leeuwarder kunstenaar 'LJ van T'', artiestennaam voor L.J. van Tuinen.
De compositie van deze wandschildering is gebaseerd op de oorspronkelijke vlakverdeling van de noordwand. Deze buitenmuur wordt gedomineerd door de verticale balken, die de wand in tien gelijke vlakken verdelen. 
Tussen deze balken zijn horizontale en diagonale verbindingen gemaakt, waardoor er een unieke constructie is ontstaan, waarin de letters 'NHLSTENDEN' zijn te lezen. Deze constructie geldt tevens als het fundament voor de schildering, en die is zo geschilderd dat het lijkt alsof het roest. 
Roest is een mooie metafoor voor vergankelijkheid, hetgeen slaat op het naderende einde van de twee verschillende identiteiten, hier van de twee samenwerkende hogescholen. 

Wijsheid en twee-eenheid
Boven deze constructie brandt een gloeilamp, die het idee van samenkomen symboliseert. Deze lamp staat door het onderliggende wortelstelsel in verbinding met de constructie. De twee kerkuilen die aan weerszijden van deze gloeilamp staan, symboliseren enerzijds wijsheid vanwege het onderwijs, en anderzijds de twee-eenheid. Beide worden ze beschenen door het licht van ‘het idee’. 
Licht - als symbool voor inspiratie - speelt een belangrijke rol in het beeld, namelijk in de constructie, waar helder licht vanuit twee hanglampen de twee gouden eieren intens beschijnen, en die zo uit lijken te broeden. 

Samen staan we sterker
De gouden eieren symboliseren de twee unieke identiteiten en de groei. De groene achtergrondkleur roept allerlei positieve associaties op, zoals bijvoorbeeld groei. Zo komen verschillende elementen die groei symboliseren samen vanuit en rondom het eindige… “iuncti fortiores sumus”, ofwel: 'samen staan we sterker'.
Als je goed kijkt, dan zie je dat de geschilderde objecten wel op vlakke ondergronden zijn geschilderd, zulks in tegenstelling tot de zichtbare naden tussen de planken van de achtergrond. De kunstenaar heeft de naden voor al deze figuren passend opgevuld. Hierdoor komen de objecten als het ware los te staan van de achtergrond, waardoor de schildering realistischer wordt.

Geen opmerkingen: