maandag 16 februari 2015

Geloven in verzoening in Colombia

Zondagochtend 15 februari 2015
Presentatie van Henk Vijver over Colombia

Op weg naar verzoening
De kerkdienst van vanmorgen in de Sint-Vituskerk te Stiens wordt mede door de Stienser Zendings- en Evangelisatiecommissie georganiseerd. Deze commissie heeft Henk Vijver uitgenodigd, die momenteel in de afronding zit van een project van 'Kerk in Actie' in Colombia.
Voorganger van deze kerkdienst is dominee Jaap Overeem, en de preek wordt vanmorgen verzorgd door dominee Henk Vijver.
Het thema van deze zendingsdienst is: 'Op weg naar verzoening'.

Zendingsdienst over vrede en vergeving
Na decennia van geweld hopen veel mensen in Colombia dat er eindelijk een tijd van vrede aan zal breken. Belangrijke politieke voorwaarde daarvoor is dat de onderhandelingen van de regering en de guerrilla (de FARC) een positief resultaat zullen hebben.
Maar minstens zo belangrijk is dat er in de samenleving een sfeer van vergeving en verzoening ontstaat; en dat het besef doordringt dat maatschappelijke conflicten niet met geweld maar op vreedzame wijze moeten (en kunnen) worden opgelost.
De huidige ontwikkelingen in Colombia brengen grote vraagstukken met zich mee, zoals:
  • Hoe komt een samenleving als geheel een lange periode van geweld en wreedheid te boven?
  • Hoe kunnen mensen persoonlijk hun traumatische ervaringen met geweld toch nog overwinnen?
  • Wat betekent verzoening in maatschappelijk opzicht; hoe verhoudt zich dat tot rechtvaardigheid, en hoe kan men werken aan verzoening en vrede?
Een aantal Colombiaanse instellingen die zich willen inzetten voor verzoening en vrede in hun land, hebben het project ‘Geloven in verzoening’ gestart. Namens Kerk in Actie is Dr. Henk Vijver verbonden aan dit project.

Vertrouw op God
In deze Zendingsdienst van vanmorgen wordt onder andere in zang en gebed en in de verkondiging uitgebreid aandacht besteed aan de rol die mensen (kunnen) spelen als zij met hun welgemeende bedoelingen het pad op gaan van verzoening; ver weg en dichtbij. 
De boodschap van Henk Vijver is duidelijk: vertrouw daarin niet alleen en/of niet teveel op mensen zoals staatshoofden, politici, opinieleiders, of op al die andere mensen die menen wel te weten hoe het verder moet. De oude de nieuwe geschiedenis heeft al lang aangetoond dat ook zij doorgaans niet weten wat wijs en wat verantwoord is.
Henk Vijver:
Ook Johannes de Doper, en zelfs Jezus pretenderen niet de belangrijkste richtingwijzer te zijn, want ook zij verwijzen ons door naar God.
Vertrouw op God.
God wijst ons de ware weg, de weg van gerechtigheid en van verzoening; de weg van en naar Zijn Vrede.


Schoonheid versus Geweld
Na afloop van deze kerkdienst drinken we met zijn allen een kopje koffie in het koor van de Sint-Vituskerk, en daarna verzorgt Henk Vijver nog een boeiende presentatie over zijn werk in Colombia.
Thema van zijn presentatie is 'Schoonheid versus geweld'.
Vijver vertelt dat de situatie in Colombia langzaam verbetert, alhoewel er nog dagelijks teveel mensen worden vermoord. Toch zijn er steeds meer tekens die wijzen op verbetering.
Henk Vijver toont en vertelt ons dat ook veel kinderen en vrouwen het slachtoffers zijn (geworden) van gewelddadigheden in Colombia. Daarentegen laat hij ons zien welke positieve invloed allerlei vormen van kunst in Colombia hebben op de lange weg van verzoening. Studenten, kunstenaars, schrijvers, musici en vrouwengroepen effenen stapje voor stapje nieuwe paden tot wegen, die hopelijk ooit zullen leiden naar een nieuwe tijd en een andere plaats, van vrede & gerechtigheid.

Geen opmerkingen: