maandag 16 februari 2015

Concert van Roon Staal in de Kloosterkerk van Thesinge

Zondagmiddag 15 februari 2015

Valentijnsconcert van Roon Staal in de Sint-Felicitaskerk in Thesinge


















Omschakelen
De overstap van vanmorgen, van de Zendingsdienst over het door een guerillaoorlog geteisterde Zuid-Amerikaanse Colombia, naar vanmiddag, naar een intiem Valentijnsconcert in de Sint-Felicitaskerk van het Noord-Groningse Thesinge is wel heel groot. De tijd en de afstand die tussen beide bijeenkomsten en locaties ligt, biedt daarentegen voldoende gelegenheid om goed te schakelen van het ochtendprogramma naar het middagprogramma van ons beiden op deze bijzondere zondag.
Durkje en ik wonen vanmiddag in deze eeuwenoude Kloosterkerk van Thesinge het concert bij van de pianist-zanger Roon Staal.

Ede en Roon
In het begin van de tachtiger jaren was ik docent in Delfzijl. In die jaren ontmoette ik bij ons op school regelmatig de Groninger zanger Ede Staal, een collega-docent van een school uit onze regio. In de provincie Groningen was hij toen al een bekende zanger van prachtige songs, in het Engels, maar vooral ook zo mooi in het Groningse dialect. Vlak voordat Durkje en ik Delfzijl verlieten, is Ede Staal na een ernstige ziekte helaas veel te vroeg overleden. Het enige dat ons van deze markante, humoristische en authentieke collega-docent en unieke zanger restte, was een prachtige langspeelplaat, die wij nog jarenlang grijs hebben gedraaid.
En dan, vele jaren later, we wonen dan al weer lang in Friesland, ontdek ik dat er een nieuwe liedjeszanger met de naam Staal ten tonele verschijnt. Dat is Roon Staal. Ede Staal is zijn oom. Vanmiddag wonen we voor het eerst een concert bij van Roon Staal, die vanmiddag ook enkele welbekende liedjes zingt van zijn oom Ede.

Thema Valentijn
In een nagenoeg volle Kloosterkerk genieten we vanmiddag van de prachtige liedjes van Roon Staal.
Een grote variatie aan songs in het Nederlands en in het Engels. Liedjes van Roon, liedjes van Ede, en enkele songs van wereldberoemde zangers en zangeressen.
Op deze frisse zondag, valt in de heerlijk warme kloosterkerk bij tijd en wijle het schijnsel van een vrolijke winterzon schitterend door de hoge kerkramen naar binnen, in het koor van de Sint-Felicitaskerk, waarin Roon Staal achter de piano zijn zuivere zangstem mengt met nu eens ingehouden, dan weer uitbundige pianoklanken.
Het publiek geniet met volle teugen.
We luisteren naar liedjes zoals:
Het eerste deel van zijn concert sluit Roon Staal af het met populaire, maar bovenal gevoelige lied dat we van zijn oom Ede Staal kennen: Help me through the night.

Het laatste lied waarmee Roon ons verrast aan het eind van dit Valentijnsconcert is het wereldberoemde: Bridge over troubled water.

Geen opmerkingen: