zondag 18 januari 2015

Geloven en Belijden in de Sint-Vituskerk van Stiens

Zondagochtend 18 januari 2015
Belijdenis doen onder begeleiding van dominee Jaap Overeem















Samen belijden
Na een gedegen voorbereidingsperiode hebben vier betrokken gemeenteleden van onze Protestantse Gemeente van Stiens te kennen gegeven dat zij graag belijdenis van hun geloof willen afleggen ten overstaan van onze kerkelijke gemeente. Dat belooft een feestelijke bijeenkomst. Het ligt dan ook wel voor de hand dat de Sint-Vituskerk vanmorgen vol zit met allemaal gemeenteleden, familie, vrienden en kennissen die deze bijzondere bijeenkomst willen bijwonen, om getuige te zijn van de persoonlijke geloofsbelijdenissen van deze vier belijdenisgangers, die ons allen vanmorgen iets laten zien en horen van hun zoeken en hun vinden, van hun twijfel en hun geloof, van hun vragen en hun antwoorden, en van hun uitgesproken Ja-woord.

De rijkdom van een geloofsgemeenschap
Dominee Jaap Overeem is vanmorgen onze voorganger, en de groep belijdeniscatechisanten heeft ervoor gekozen om allen ook een eigen bijdrage aan deze belijdenisdienst te laten leveren. Zo luisteren we naar een mooie vocale uitvoering van 'Vaste rots van mijn behoud' van Alice, zo wordt er een persoonlijk passend gedicht over het goede doen voorgedragen door Arma, zo zorgt Nelleke als lector voor de schriftlezing van deze zondag, en zo spreekt Taco namens de belijdenisgangers en sluit hij zijn toespraak af met een persoonlijke noot, die eigenlijk weer goed aansluit bij het door Alice gezongen lied; over je twijfel, een rotsvast geloof en een vaste rots van mijn behoud gesproken. De samenstelling, hun persoonlijke motieven, hun inbreng en hun persoonlijke geloofsbelijdenis laten ook ons als gemeenteleden maar weer eens zien hoe verscheiden wij allen als gemeenteleden in ons (samen) leren, (samen) leven en (samen) dienen staan. Gelukkig maar, want daar schuilt de kracht, de rijkdom en de uitstraling van onze Stienser geloofsgemeenschap.

Samen ons geloof belijden
Het is een dienst met prachtige oude en nieuwe muziek. Wat zijn wij als kerkelijke gemeente ook gezegend met steeds maar weer die mooie variatie aan muzikale begeleiding. Vandaag wordt alle muziek en alle muzikale begeleiding verzorgd door onze gemeenteband United. Hoe kan het ook anders als Taco - de vaste gitarist van deze band - belijdenis gaat doen. Wat worden de vocale solo's - waaronder ook een meerstemming kwartet - en ook onze uitbundige samenzang onder leiding van United goed gedragen. Voorin de kerk gezeten klinken vóór je de instrumentale klanken en van achter je uit de diepe kerkzaal komen de vocale klanken. Waar de muziek van de instrumenten en van de zangstemmen in het centrum van de kerk bijeenkomen, worden de zang en de gebeden van ons allen als op adelaarsvleugels geheven, tot eer en glorie van onze Vader, Zoon en Heilige Geest, die we hier vanmorgen met zijn allen zo van harte belijden.

Belijden is doen
Na afloop van deze belijdenisdienst is er volop gelegenheid om de vier nieuwe belijdende leden van harte geluk te wensen met hun geloofsbelijdenis, en om hen vooral ook Gods Heil & Zegen te wensen op dit belijden. Want wij weten dat het bij een belijdenis niet stopt, maar juist begint, immers: ..... belijden is doen.

Geen opmerkingen: