zaterdag 31 januari 2015

Bestuursvergadering Nederlands Bijbelgenootschap

Vrijdag 30 januari 2015
Leestafel en vitrine in de ontvangsthal van het NBG in Haarlem
















Aandacht in het bestuur voor de Mina-bijbel van Togo
Rond het avonduur vergadert vandaag het verenigingsbestuur van het Nederlands Bijbelgenootschap in het kantoor van het NBG aan de Zijlweg te Haarlem. Het is de eerste bestuursvergadering van dit kalenderjaar, nadat we het feestelijke jubileumjaar 2014 - het NBG bestond toen 200 jaar - hebben afgesloten.
De vergadering begint met een korte terugblik op een andere feestelijke bijeenkomst, die ook met een bijbelpresentatie te maken had. In Nederland publiceerde het NBG vorig jaar de 'Bijbel in Gewone Taal', maar in Togo heeft het NBG in de afgelopen jaren bijgedragen aan de bijbelvertaling en bijbelpublicatie in de Mina-taal, waaraan in Togo ruim 16 jaar is gewerkt. NBG-Hoofd Buitenlandwerk Joyce van de Veen en NBG-bestuurslid Job Leene laten ons een presentatie zien van hun werkbezoek aan Togo, waar zij deze Mina-bijbelpresentatie bijwoonden.

Evaluatie van het jubileumjaar 2014
Na het passeren van de agendapunten over de notulen, mededelingen, externe contacten en fondsenwerving bespreken we de evaluatierapportages met betrekking tot het bijzondere jubileumjaar 2014 van het NBG.
De eerste rapportage gaat over de ins en outs van het tweede eeuwfeest van het NBG, waarin bijvoorbeeld aandacht voor de Jubileumtentoonstelling 'Thuis in de Bijbel', het Bijbelfestival, de Decentrale Dankvieringen, het Grow and Learn-project voor Guatamala, en de diverse jubileumuitgaven van het NBG: de 'Super Samaritaan', de Jeugdbijbel, het jubileumboek 'De wereld in'.
Het tweede evaluatierapport gaat over de Introductie van de 'Bijbel in Gewone Taal', waarin bijvoorbeeld aandacht voor de evenementen in Vlaanderen en in Nederland (zoals de workshops en de BGT-presentatie in Den Haag), de communicatie, de uitgeefzaken, en de positieve wijze waarop de Bijbel in Gewone Taal in Nederland en in Vlaanderen is ontvangen. De BGT-introductie is succesvol verlopen; een belangrijk en waardevol element van ons NBG-jubileumjaar 2014.

Bestuurszaken
Nadat we ook de voortgaande contacten met een behoorlijk aantal samenwerkingspartners de revue hebben laten passeren, bespreken we de procedures, vacatures, voordrachten en aanstaande benoemingen van onder andere de leden van verdienste, van bestuursleden, van Ledenraadsleden en van onze bestuursadviescommissie Financieel-Economische Zaken. Voorts bespreken we de planning van onze eerstvolgende periodieke ontmoeting met deze Commissie FEZ, en blikken we kort vooruit op de voor mei 2015 geplande Studiemiddag voor het bestuur.
Deze bestuursvergadering wordt afgesloten met enkele directiezaken, en met de vaststelling van het verslag van onze jaarlijkse bestuursevaluatie, die in onze vorige bestuursvergadering plaatsvond.

Sneeuw in Holland
Dan is het al avond en de hoogste tijd om voorzichtig weer huiswaarts te keren. Vanwege de sneeuwbuien en de plaatselijke verkeershinder door die sneeuwval rijd ik langzaam door een besneeuwde kop van Noord-Holland, en dan over de Afsluitdijk weer richting Fryslân, waar de neerslag van sneeuw is veranderd in regen. Met een drie kwartier langere reistijd dan te doen gebruikelijk arriveer ik veilig en wel in Leeuwarden.

Geen opmerkingen: