donderdag 11 december 2014

Voortekenen van Kerst ook in Stenden Groningen

Woensdag 10 december 2014
De kerstkrans in de docentenkamer van Stenden Hogeschool in Groningen
















Diplomatraject voor het Christelijk Basisonderwijs
Vandaag ben ik op werkbezoek bij de HBO-Bachelor Opleiding tot leraar Basisonderwijs van Stenden Hogeschool in Groningen. Hier vindt vandaag het Voortgangsconsult plaats voor de aanstaande visitatie van het zogenoemde Diploma Christelijk Basis Onderwijs (DCBO). Tijdens dit Voortgangsconsult bespreek ik met het management en met enkele docenten levensbeschouwing en godsdienstige vorming de voortgang van de voorbereiding ten behoeve van de visitatie die in april 2015 zal plaatsvinden.

Paars op wit
Bij binnenkomst van ons Stenden Hogeschool-gebouw in het centrum van de stad Groningen bestaat er geen twijfel over de periode van het jaar waarin dit voortgangsconsult plaatsvindt. Bij de entree valt mijn oog direct op de mooi versierde kerstboom in de ontvangsthal van onze Groningse hogeschoolvestiging.
In deze ontvangstruimte ligt op een rond tafeltje naast de kerstboom ook een grote groene ronde kerstkrans met daarop vier grote kaarsen, voor elke Adventsweek één witte kaars. De kleuren van deze presentatie zijn precies goed, want de kerstkrans ligt op een paars Adventskleed, dat voor een groot deel het daaronder liggende witte kerstkleed nog bedekt. Dat paars op wit laat ons zien dat we nu nog leven in de Adventsweken, en dat het witte kleed van Kerst zal verschijnen op het moment dat aan het eind van Advent het paarse Adventskleed kan worden verwijderd. Dan pas zul je de volle glorie van en in het wit zien; dan is het Kerstfeest begonnen.

Voortgangsconsult voor DCBO
Voor een kop koffie kan ik terecht in de docentenkamer op de bovenverdieping van het hogeschoolgebouw. Midden op de lange stamtafel van de docentenkamer ligt op een rood kleedje een andere kerstkrans, gedecoreerd met divers gekleurde vruchten, met daartussen vier waxinelichtjes.
Het is trouwens opvallend stil in het gebouw vanmorgen, want voor de studenten is dit een dag waarop stage wordt gelopen in een groot aantal basisscholen in het verzorgingsgebied van onze lerarenopleiding voor ons jong talent, voor de aanstaande leerkrachten in het christelijk basisonderwijs.
En wij, wij gaan als groep stafmedewerkers & docenten met elkaar in gesprek over de wijze waarop we komend voorjaar willen verantwoorden op welke wijze wij de nieuwe generatie startbekwame basisschoolleerkrachten ook toe leiden naar een welverdiend DCBO-diploma voor het christelijke basisonderwijs.

Geen opmerkingen: