vrijdag 12 december 2014

Terugblik en vooruitblik 14 15

Vrijdag 12 december 2014
Cover van de Terugblik en vooruitblik 14 15

Terug en vooruit
Enkele jaren geleden schreef ik twee blogberichten over de Stenden Hogeschool-publicaties:
Op het snijvlak van de collegejaren 2013-2014 en 2014-2015 schreven en publiceerden de leden van ons College van Bestuur, Leendert Klaassen & Klaas-Wybo van der Hoek, de derde editie van deze Stenden-publicatie, met als titel: "Terugblik en vooruitblik 14 15", bestaande uit:
  • een terugblik op het collegejaar 2013-2014: hoe kijken we terug op het hogeschooljaar en 
  • een vooruitblik op het hogeschooljaar 2014-2015: wat gaan we in het komende collegejaar doen.
Deze keer bestaat de publicatie uit twee delen, te weten:
  1. 1. Deel 1 van deze Zomerbrief gaat (voornamelijk) over Stenden Hogeschool;
  2. 2. Deel 2 gaat over de samenwerking van Stenden met de NHL Hogeschool, en de intentie te komen tot een instellingenfusie in 2016.
1. Zomerbrief over Stenden Hogeschool
Het Hoger Beroepsonderwijs heeft zelfbewust de blik vooruit gericht en bespreekt vanuit haar eigen kracht haar rol in de samenleving en in de toekomst. 
Dat zelfbewustzijn en de verbinding met de omgeving dichtbij en veraf is ook bij Stenden Hogeschool goed zichtbaar. Op alle hogeschoolvestigingen van Stenden - in Nederland en in het buitenland - bruist het van initiatieven en activiteiten. In Zuid-Afrika begonnen we bijvoorbeeld met de nieuwe HBO-bachelor-opleiding 'Disaster Relief Management', en in Nederland hebben we de zogenoemde Rijnland Academie opgericht. In Qatar organiseerden we een grote, spraakmakende toerisme-conferentie.
Uitdagingen zien we nog voldoende bij onder andere de invoering van het nieuwe leenstelsel, bij de steeds hogere kwaliteitseisen die we aan onze hogeschool stellen, en bij het streven om de studententevredenheid voortdurend te vergroten.
Een belangrijk succes dat we afgelopen voorjaar boekten, was het met succes doorlopen van de Instellingstoets Kwaliteitszorg, die ons door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie werd verleend. Het is de oogst van onze kwaliteitscultuur binnen Stenden Hogeschool.
En zoals overal in de samenleving hebben we ook binnen onze hogeschoolgemeenschap in het vorige collegejaar lief & leed weer met elkaar gedeeld, waaruit ook maar weer eens blijkt dat ook onderwijs altijd mensenwerk is en blijft, van studenten en medewerkers, die samen een gemeenschap vormen waarin met elkaar wordt gewerkt, herdacht, gelachen, getreurd en gevierd.
 
2. Ver(der)gaande samenwerking van Stenden Hogeschool & NHL Hogeschool
Het verkenningsproces dat Stenden en NHL in 2013 als samenwerkingspartners aanvingen, resulteerde op 3 juli 2014 tot de bestuurlijke aankondiging dat we als beide hogescholen met ingang van 1 september 2016 pogen te komen tot een instellingenfusie, tot één nieuwe hogeschool.
In dit nu lopende hogeschooljaar verkennen we of onze gedeelde maatschappelijke rol op het gebied van hoger onderwijs en onze samenwerking ons gaan helpen om de noordelijke kenniseconomie duurzaam te versterken. We doen dat door inhoudelijke (onderwijs)veldverkenningen, verkenningen tot samenwerking bij interne dienstverlening, bedrijfskundige verkenningen en een verkenning naar de randvoorwaarden voor samenwerking en fusie.
De beide hogescholen hebben een groot samenwerkingspotentieel op het gebied van ons onderwijsaanbod en onderzoek. Integratie en differentiatie in een internationale context bieden kansen, en krachtenbundeling levert innovatiekracht.
Tot aan de feitelijke instellingenfusie zullen beide hogescholen als zelfstandige instellingen voor hoger beroepsonderwijs blijven functioneren, maar onder leiding van een gezamenlijke stuurgroep is de voorbereiding tot de beoogde fusie van start gegaan, met als streven om rond 1 juli 2015 te kunnen komen tot een voornemen tot fusiebesluit. Vóór het zover is, moet een groot aantal thema's en onderwerpen nog nader worden uitgewerkt, dus er is in de eerste helft van 2015 nog veel werk aan de winkel. En ondertussen gaat tijdens de nieuwbouw het onderwijs door.
 

Geen opmerkingen: