woensdag 24 december 2014

Nu zijt wellekome

Woensdag 24 december 2014 - Kerstavond
Welkom bij de Kerstzangdienst in De Hege Stins

Interkerkelijke kerstzangdienst
In een overvolle kerkzaal van De Hege Stins begint vanavond om 19.30 uur de Kerstzangdienst, die hier in Stiens elk jaar wordt georganiseerd door de IKW-commissie, als Interkerkelijk Kontakt Werk.
Dominee Jaap Overeem is onze voorganger in deze dienst op kerstavond, en we worden ook getrakteerd op prachtige muzikale ondersteuning van het Stienser muziekkorps 'Studio' en ook van onze Stienser gemeenteband 'United'.

Welbehagen en Tuig
Zoals te doen gebruikelijk worden ook vanavond weer de welbekende en populaire kerstliederen gezongen, en uiteraard wordt ook het kerstevangelie gelezen.
In de meditatie van dominee Overeem staan twee begrippen centraal, te weten: Welbehagen en Tuig. Welbehagen verwijst naar het lied dat de engelen als aankondiging van de geboorte van Jezus zongen, boven het veld waarin de herders (toen zeg maar het tuig, het uitschot van de samenleving) in de nacht waakten over de veiligheid van hun schaapskudde. Maar het waren uiteindelijk die herders, die zo bevoorrecht waren om als eersten het pasgeboren kindje Jezus te aanschouwen, dat door de nog zo jonge ouders Maria & Jozef was gelegd in een voederbak, een kribbe.

Waar moet je zijn? Daar moet je zijn!
Kennelijk moet je dus heel dichtbij de mensen zijn die in de samenleving met de nek worden aangekeken, want daar - temidden van dat schorr(i)emorrie - gebeurde het, de blijde boodschap werd eerst en vooral aan dit gepeupel verkondigd. Zij waren zo bevoorrecht dat zij het koningskind Jezus als eersten mochten bezoeken. Dat is al een eerste vingerwijzing naar het voorbeeld dat Jezus jaren later gaf aan al zijn leerlingen en volgelingen.

Kerstfeest in Oeganda
Voordat aan het eind van de deze feestelijke dienst wordt gecollecteerd, kunnen we luisteren naar een live-interview over grote afstand. Sytze Brouwer stelt via Skype enkele vragen aan ons gemeentelid Yvonne van Meeuwen, die vorige week voor drie tot vijf jaar vertrok uit Nederland om in Oeganda werkzaam te zijn in humanitaire hulpverlening. We horen luid en duidelijk van Yvonne door de speakers in de kerkzaal hoe de Oegandezen hun Kerstfeest vieren, en voor welke twee projecten in Oeganda de opbrengst van onze kerstcollecte van vanavond is bestemd.
Na de heenzending en zegenbede sluiten we de dienst af met een qua volume alsmaar aanzwellend 'Eer zij God in onze dagen .......".
Vanavond was onze 'warming u'; morgen is het Kerstfeest!
Iedereen is welkom om dat in onze kerkdiensten in Stiens mee te vieren.
Nu zijt wellekome ........

  

Geen opmerkingen: