woensdag 31 december 2014

Naar Buiten Over de grens (6.2)

Dinsdagmiddag 30 december 2014
Gedenksteen op de Hügelgraben Heide tussen Hezingen & Hesingen


















Twee wandelroutes
We gaan weer 'Naar Buiten'. De twee routes die Durkje en ik vanmiddag en morgenochtend wandelen, zijn achtereenvolgens de routenummers 6.2 met als titel ‘Over de grens’ en 6.1 met als titel ‘'t Springendal’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route van vandaag is 8 kilometer lang en de tweede route van morgen is tien kilometer, totaal dus 18 kilometer wandelgenot in het hart van Twente.
In de wandelgids is het thema van deze twee wandelingen: 'Wandelen door de tuin van Nederland'.

Van Hezingen naar Hesingen v.v.
Na onze korte warming up-ochtendwandeling over de Holtense Heuvels rijden we met de auto van Holten naar het Overijsselse Hezingen. Bij Droste’s Boerderijlodges aan de Hooidijk begint onze 8 kilometer lange wandeling van het Nederlandse Hezingen, over de Nederlands-Duitse grens, naar het Duitse Hesingen, enkele kilometers verderop. Het is dan ook begrijpelijk dat het thema van deze middagwandeling volgens onze wandelgids is: ‘Over de grens’.

Paardenslenkte en Hügelgraben Heide
Om 13.00 uur arriveren we op ons beginpunt langs de Hooidijk, in het glooiende Overijsselse landschap. Over een zandpad lopen we vanaf boerderij ’t Vrielinck naar de Höllweg, vanwaar we via de Mosbeekweg naar de Brandtorenweg lopen, waarover we naar de brand(uitkijk)toren wandelen. Hier steken we de Hooidijk over, om dan over een wandelpad langs het heideveld van natuurgebied de Paardenslenkte naar de Nederlands-Duitse landsgrens te lopen. In Duitsland betreden we dan het nog besneeuwde wandelpad over de glooiende Hügelgraben Heide, waar we bij een grenspaal ook een grote zwerfkei als gedenksteen passeren, die verwijst naar het 1.200-jarig bestaan van de beide dorpen Hezingen en Hesingen, elk aan een kant van de landsgrens.

Terug over de grens
Voorbij de Hügelgraben Heide steken we bij Gasthof Zum Lönsberg de Hesinger Strasse over, om dan een eindje verderop het kleine Duitse boerderijendorp Hesingen binnen te wandelen. Ten zuiden van Hesingen steken we de Haller Strasse over, om dan over de Waldweg en Zum Grenze weer terug te wandelen naar de Duits-Nederlandse grens, die hier wordt gemarkeerd met een betonnen grenspaal.
Door bospercelen en langs weiden en akkers wandelen we dan over de Vlasbeekweg en de Schaapskooiweg weer de terug naar de Hooidijk, die we oversteken bij de brandtoren, om dan tenslotte via een bospad en een zandweg weer terug te wandelen naar onze auto langs de Hooidijk, nabij Droste’s Boerderijlodges, waar na deze 8 kilometers en na ongeveer twee uren onze middagwandeling rond 15.00 uur eindigt.

Een winternacht in Ootmarsum
Vanaf de Hooidijk rijden we door naar Ootmarsum, waar we voor de komende nacht inchecken in ‘De Stadskamer’, gelegen in het centrum van dit Overijsselse stadje Ootmarsum. Vanavond dineren en overnachten we hier in Ootmarsum, om morgen vanuit Hesingen – in het hart van Twente - onze volgende wandeling aan te vangen. In het duister op zoek naar een restaurant wandelen we door het winters koude stadscentrum, maar de decoratieve lichtversiering schept een warm-pittoreske sfeer in Ootmarsum.

Sprookjesachtig Ootmarsum op deze winteravond

Geen opmerkingen: