woensdag 31 december 2014

Holtense Heuvels

Dinsdagochtend 30 december 2014

Holten War Cemetery - Canadese begraafplaats op de Holterberg


















Da's pas fit met Fitpas @ StendenGezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Het vormt binnen Stenden Hogeschoool al sinds 2007 onderdeel van haar visie & missie, en heeft met ingang van het collegejaar 2010-2011 gestalte gekregen in het Stenden Gezondheidsbeleid. Dit hogeschoolbeleid is erop gericht je als medewerker het vertrouwen en de ondersteuning te geven duurzaam actief te zijn en te blijven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het hebben en houden van werk met behoud van fysieke en mentale gezondheid in een omgeving die je daartoe in staat stelt en ondersteunt.
Maar hoe wordt met dat Stenden Gezondheidsbeleid handen en voeten gegeven aan de visie en de missie van onze hogeschool?
Welnu, medewerkers van Stenden Hogeschool kregen bijvoorbeeld regelmatig een zogenoemde 'Fitpas Nieuwsbrief'. De nieuwsbrief van 5 november 2013 bevatte ook een item over herfstwandelingen, waarbij je van elke provincie van Nederland een wandelroute kon downloaden, om een mooie wandeling te maken in de kleurrijke natuur. Een Overijsselse wandeling in de nieuwsbrief was de 'Holtense Heuvels', gelegen ten noorden van Holten.


Drie wandelingen in wandeltweedaagse
Van deze laatste twee dagen van dit kalenderjaar willen we in deze kerstvakantie nog twee wandeldagen maken, mede omdat de weersvoorspellingen voor vandaag en morgen prima zijn. We kiezen ervoor om vandaag en morgen in Overijssel te gaan wandelen. Vanmiddag gaan we wandelen tussen Hezingen en Hesingen, en vanmorgen beginnen we als een soort warming up met een korte wandeling van 4,5 kilometer op de Sallandse Heuvelrug nabij Holten. De titel van deze ochtendwandeling is ‘Holtense Heuvels’.

Holten War Cemetery
Met de auto rijden we van Stiens naar Holten, waar we de auto parkeren bij bistro De Holterberg, net buiten Holten. Dan verlaten we de Molenbelterweg, om via de onverharde Forthaarsweg, de Nijverdalseweg en de Eekhoornweg naar het ‘Holten War Cemetery’ op de Holterberg te lopen. Dit is een Canadese begraafplaats waar behalve 1.355 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Canadese soldaten, ook 39 gesneuvelde soldaten zijn begraven die afkomstig waren uit Groot-Brittannië, Australië en België. Het is spekglad rond en op de natuurstenen toegangstrap van dit Canadese ereveld, omdat alles rondom ons nog is bevroren van de nachtvorst van de afgelopen nacht.
Vorig jaar waren we hier nog met onze kinderen, bij aanmerkelijk andere weersomstandigheden, met prachtig zonnig herfstweer. Nu ligt alles op en rond dit stukje Canadees grondgebied er veel kouder en troostelozer bij. Vanmorgen is het ongeveer 4 à 5 graden Celsius, bij een zwaarbewolkte lucht, die heel even kleine blauwe openingen vertoont, maar zich al spoedig weer geheel sluit.

Coffee @ Woody
We wandelen verder over de Eekhoornweg, en gaan dan op een gegeven moment linksaf door het bos naar de Oude Hellendoornseweg. Die volgen we door het bos tot aan de Wullenbergweg, waar we rechtsaf gaan, om tegenover Museum Natuurdiorama een kop koffie te gaan drinken in de horecagelegenheid van Woody.
Na deze koffiepauze steken we de Holterbergweg over, om aan de overzijde via de Bikkertweg door het bos weer terug te wandelen naar onze auto op de Molenbelterweg. Dit is na ongeveer 4,5 kilometer het einde van onze eerste wandeling van vandaag. We eten eerst even een broodje en stappen in de auto, om te vertrekken vanuit Holten naar ons tweede vertrekpunt – Hezingen – waar we onze middagwandeling zullen gaan starten.

Geen opmerkingen: