zondag 24 augustus 2014

Viering diamanten huwelijksjubileum in Broeksterwâld

Zondag 24 augustus 2014
De kerkzaal van de Gereformeerde kerk van Broeksterwâld















60 jaar getrouwd
Gisteren zijn we als familie De Jong in kleine en grote verbanden bijeen geweest in Damwâld en Broeksterwâld voor de familiedag van het gezin en de familie van Durkje, en om op feestelijk wijze aandacht te schenken aan het zestigjarig huwelijksjubileum van Durkje haar ouders.
Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat Durkje haar ouders in het huwelijk traden, hetgeen we vandaag vieren.
Vanmorgen vroeg staat thuis de radio op Omrop Fryslân afgestemd, want in het eerste half uur van het verzoekplatenprogramma Prelude wordt met Psalm 138 "U loof ik, Heer, met hart en ziel" een danklied ten gehore gebracht, om ook zo stil te staan bij dit diamanten huwelijksjubileum.

Te gast bij PKN Broeksterwâld
Om 9.30 uur zijn we in groten getale als kinderen en kleinkinderen samen met heit & mem De Jong aanwezig in de ochtendkerkdienst van de PKN-gemeente in de Gereformeerde kerk van Broeksterwâld. Voorganger is de eigen gemeentepredikant dominee Marius Koppe. In deze dienst zal ook aandacht worden besteed aan het huwelijksjubileum van Durkje haar ouders.
Het valt ons bij aanvang van de dienst al op dat de schriftlezingen nog worden gehaald uit de NBG51-versie, en dus nog niet uit de Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 (NBV), die toch ook als officiële kanselbijbel door de PKN is aanvaard.
We moeten ook wel wennen aan de preek van dominee Koppe, met een beangstigende toonzetting over met name het Israëlisch-Palestijnse conflict, waarbij de voorganger het niet schuwt om stevige kritiek te uiten op de politiek jegens het Joodse volk en op de gang van de wereldgeschiedenis, op de kwaliteit (bijbelkennis) van de Nederlandse journalistiek, en op het actuele beleid van de Protestantse Kerk in Nederland, op het beleid van de Nederlandse overheid, en dat van de Europese Unie. Voor aanwezigen die bijna nooit, of soms of toch ook wel regelmatig ter kerke gaan is zo'n scherpe toonzetting wel even slikken, vooral als je dat zo niet gewend bent.

Dankt nu allen God
Gelukkig komt de wending direct na de preek met een lied waar meer hoop voor een goede toekomst in doorklinkt, en als dominee Koppe daarna met enige bewoordingen aandacht besteed aan het huwelijksjubileum van Durkje haar ouders. Dankbaarheid staat centraal, als wij - na toch ook alle ziekte en verdriet dat er bij tijd en wijle was in de afgelopen zestig jaren - vandaag onze zegeningen mogen tellen, nu wij als groot gezin rond twee gezonde (over)(groot)ouders mogen staan. Het is dan ook dat met volle borst door velen aansluitend wordt meegezongen met de samenzang van het danklied 'Dankt, dankt nu allen God".

Koffie na de dienst
Na de kerkdienst gaan de gemeenteleden allen naar buiten, waar door gemeentelid Jacob Bijlsma naast de kerk een groepsfoto wordt gemaakt van alle aanwezige gemeenteleden.
Wij gaan dan als familie allen naar de bijzaal van de kerk, waarin voor ons de koffie met een lekkernij klaar staat; om daar als familie nog enige tijd na te praten over alle festiviteiten van deze twee dagen. Daarna nemen we afscheid van elkaar en gaan - dankbaar voor dit feestelijke weekend - allen weer huiswaarts.
Dat zo'n diamanten huwelijk heel bijzonder is, wordt je als familie ook duidelijk als je de inmiddels ontvangen brieven van onze Koning & Koningin en van de Commissaris van de Koning leest; en dan te bedenken dat deze week ook de Kollumer Courant en burgemeester Sicko Heldoorn thuis nog op bezoek komen. Het feest is dus zeker nog niet voorbij.

Geen opmerkingen: