dinsdag 18 maart 2014

Juffrouw Ooievaar te Meppel

Dinsdag 18 maart 2014
Juffrouw Ooievaar thuis in Meppel






















Jawel,
daar is ze weer:
juffrouw Ooievaar te Meppel.

Generaties ooievaars
Morgen beginnen we met de visitatie van de Stenden-Opleiding tot Leraar Basisonderwijs, dus vandaag ben ik nog even op bezoek bij het management team van deze opleiding op onze Stenden hogeschoollocatie te Meppel, om de laatste zaken ter voorbereiding voor morgen nog even met elkaar door te spreken.
De bijzondere schooltuin van dit evenzo bijzondere hogeschoolgebouw heeft al jaren een nestpaal, met daarop een ooievaarsnest. De paal staat op slechts enkele meters verwijderd van het hogeschoolgebouw, dus als je op de bovenverdieping in één van de leslokalen staat, sta je zo ongeveer oog in oog met de familie ooievaar, als zij op het nest verblijven.
Vorig jaar was dit nest ook weer gevuld met jonge ooievaars, die op deze hooggelegen nestplaats groot zijn geworden. Door gebruik te maken van een webcam konden alle inwoners van Meppel vorig jaar meegenieten van de belevenissen van de familie Ooievaar op dit nest.

Geduld oefenen
De vergadering van vanmorgen bereid ik nog even voor in het leslokaal dat een prachtig uitzicht biedt op dit ooievaarsnest. Juffrouw Ooievaar zit zo vroeg in dit jaar zowaar al weer op het nest; roerloos, stil voor zich uit kijkend.
Als een collega bij me in het lokaal komt, komt er ineens beweging op het nest. Juffrouw Ooievaar strekt zich en buigt haar kop ver achterover, ondertussen even luidkeels klepperend, zoals we dat gewend zijn van ooievaars.
Dan staat ze op, strekt haar vleugels, en verlaat met krachtige slag klapwiekend haar hooggeplaatste nest.
Zij en wij zullen nog wel even geduld moeten oefenen, maar over enkele weken zullen er vast en zeker weer enkele jonge ooievaars hun koppies met lange snavels over de nestrand steken.
Geduld is ook hier een schone zaak.
Welkom Juffrouw Ooievaar!

Geen opmerkingen: