zondag 2 februari 2014

Vrijwilligersdag 2014 van het Nederlands Bijbelgenootschap

Zaterdag 1 februari 2014
Betlehem in de sneeuw, als voorbeeld van de expositie: Thuis in de Bijbel


















Wij een Bijbel, zij een Bijbel
Dit kalenderjaar vieren we het tweehonderjarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap. We realiseren ons terdege hoe waardevol het is dat we mogen terugblikken op twee eeuwen van belangrijk bijbelwerk in binnen- en buitenland, om dankbaar te constateren dat we als NBG-Vereniging en NBG-werkorganisatie nog zo eigentijds en actief zijn, om ervoor te zorgen dat ook vandaag de dag nog de Bijbel de mensen bereikt en aanspreekt. En we weten dat we nog niet kunnen en niet mogen ophouden met ons waardevolle bijbelwerk, want er zijn nog zoveel landen en talen, die ons Nederlands Bijbelgenootschap en andere Bijbelgenootschappen wereldwijd nog vol verlangen vragen om te mogen beschikken over Gods Woord als Bijbel in hun eigen moedertaal. Dan kun je zelfs na 200 jaar toch niet stoppen met je werk? Dan wil je, en dan ga je toch nog door? Immers: 'Wij een Bijbel, zij een Bijbel!'.

Noordelijke NBG-vrijwilligers prima vertegenwoordigd
Om 7.00 uur vanmorgen rijden drie leden van de plaatselijke NBG-werkgroep met me mee naar Leeuwarden. Daar staat de touringcar klaar, die ons vandaag met bijna veertig Friese NBG-vrijwilligers naar Utrecht zal brengen. Vanuit Surhuisterveen vertrekt ook nog een andere bus, en vanuit het Groningse Winschoten vertrekt een derde bus, die via opstapplaatsen in Drenthe ook naar Utrecht rijdt. Het noorden is met drie goed gevulde bussen uit de drie noordelijke provincies goed vertegenwoordigd, want van de 350 vrijwilligers die vandaag naar Museum Catharijne Convent in Utrecht afreizen, is een derde deel afkomstig uit Fryslân, Groningen en Drenthe.
Even na 10.00 uur arriveren we in Utrecht, en een kwartier later worden we in het Auditorium van Museum Catharijne Convent ontvangen met koffie en een NBG-feestgebakje.

Jubileumviering in de Kathedraal
Met zo'n 350 vrijwilligers komen we samen met de NBG-werknemers hier in Utrecht een hele zaterdag bijeen, om een begin te maken met de viering van ons tweede eeuwfeest, om elkaar als onder andere werkgroepsleden, rayoncoaches, Landelijk Beraadsleden, Ledenraadsleden, bestuurders en professionele medewerkers te ontmoeten, om te vieren, en om ons te laten inspireren voor het bijbelwerk van de toekomst.
In de Kathedraal van het Catharijne Convent vangen we aan met een gezamenlijk viering, onder leiding van NBG-algemeen directeur Rieuwerd Buitenwerf. Na de intochtspsalm lezen alle Regiocoördinatoren van het Landelijk Team uit Psalm 89, naar chronologie van vijf verschillende Bijbelvertalingen, van Statenvertaling tot de Bijbel in Gewone Taal, die later dit jaar nog zal verschijnen na vele jaren van voorbereiding.

Thuis in de Bijbel
Onze voorganger verkondigt enkele woorden bij deze psalm. Rieuwerd Buitenwerf: "Kijk in je geschiedenis, als je wilt weten wat God in ons leven en werken - hier en nu - betekent."Na het gebed en het zingen van een Lied geeft Marieke van Schijndel - directeur van Museum Catharijne Convent - een korte toelichting op de nieuwe tentoonstelling van het NBG en van het Catharijne Convent, die volgende week zal worden geopend, met als titel: 'Thuis in de Bijbel; Oude Meesters, Grote Verhalen'.
Aansluitend introduceert onze nieuwe Verenigingsvoorzitter zich: Marleen Pater-van der Meer. Marleen: "Vier wat er valt te vieren" en 'De Bijbel is relevant voor iedereen".
Voordat een toelichting wordt gegeven op het middagprogramma spreekt NBG-financieel directeur Roger Mullers over onder andere fondsenwerving voor ons belangrijke en zo buitengewoon gewaardeerde bijbelwerk van het NBG..

Rondleidingen en workshops
Vanaf 12.00 uur is er volop gelegenheid voor een grote variatie aan workshops voor alle vrijwilligers. Je kunt kiezen voor een rondleiding door de stad, door de huidige tentoonstelling 'Feest. Weet wat je viert', en als voorproefje alvast een preview van de nog in opbouw zijnde komende tentoonstelling 'Thuis in de Bijbel'.
Daarnaast zijn er workshops over Fondswerving, over Bijbelgebruik, over het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP), over de Bijbel in Gewone Taal (BGT), en je kunt naar een workshop van Koffi Soké Kpomgbe, die voor deze dag is overgekomen vanuit het Westafrikaanse Togo, om ons te vertellen over zijn werkzaamheden onder Togolese jongeren, waarbij de ondersteuning van het internationale bijbelwerk van het NBG een succesbepalende rol speelt.

Kort bestuurlijk overleg
Voordat ik aan de rondleiding en de workshops deelneem, voer ik tussen de bedrijven door als bestuurslid nog een kort overleg van een half uur, samen met NBG-voorzitter Marleen de Pater en NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf, over een kandidaatstelling ten behoeve van de aanstaande bestuursvergadering. Daarna voegen wij ons ook in het reeds aangeven middagprogramma.
De rondleidingen en workshops worden doorgaand herhaald, dus iedereen kan te kust en te keur bij het maken van een keuze voor zijn of haar middagprogramma.

Feestelijk en inspirend
Tegen 17.00 uur vertrekt onze bus vanuit Utrecht. In Tollebeek stoppen we even om hier gezamenlijk een warme maaltijd te nuttigen, en daarna gaat het met onze bus weer verder via de opstapplaatsen Joure en Sneek, terug naar Leeuwarden.
Om 21.30 uur staan we weer buiten de bus op het Leeuwarder busstation, en rijdt iedereen na een geslaagde, feestelijke dag huiswaarts.
Het personeel van het Nederlands Bijbelgenootschap en van het Museum Catharijne Convent heeft ons - allen vrijwilligers - een prima dag aangeboden; feestelijk en inspirerend, waarvoor heel hartelijk dank! Fijn om vandaag zoveel vrijwilligers en medewerkers van ons Bijbelgenootschap te ontmoeten in een zo feestelijke sfeer.

Geen opmerkingen: