vrijdag 3 januari 2014

Winnie-de-Poeh on Problem Solving

Vrijdag 3 januari 2013 
Cover van de LOS-OP-Methode-gids

Problemen
Winnie-de-Poeh was verrukt over het succes van 'Winnie-de-Poeh en management'. Niet alleen bevestigde dit succesvolle boek zijn status van 'Zeer Belangrijke Beer', maar het wees managers ook de weg naar de top van de boom (waar de honing zit).
In het daaropvolgende boek van Robert & Stephen Allen komt 'De Vreemdeling' terug naar het 'Honderd-Bunders-Bos' om Poeh (en natuurlijk ook de welbekende Knorretje, Teigetje, Uil, Kanga en alle anderen) kennis te laten maken met een nieuwe 'Zeer Belangrijke Uitdaging', waar elke manager - en eigenlijk iedereen, dus jij ook - mee te maken heeft, namelijk: 'Het Oplossen van Problemen'. 

Problem Solving
En zie daar is hun boek, met de titel 'Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen', waarin Poeh, Knorretje en hun vrienden ontdekken hoe je problemen oplost met de zogenoemde 'LOS-OP-Methode'.
In dit boek maakt 'De Vreemdeling' weer gebruik van de bekende avonturen van Poeh en zijn vrienden bij zijn introductie van en zijn uitleg over de de unieke LOS-OP-Methode, een systeem om problemen stap voor stap te identificeren, te analyseren en op te lossen. 
De oorspronkelijke titel van dit boek luidt: "Winnie-de-Poeh on Problem Solving'. Voor het Nederlandstalige taalgebied werd dit boek in het Nederlands vertaald door Hilde Bervoets.

LOS OP
In dit boek leer je als lezer - samen met Poeh - de principes van het oplossen van problemen, die even gemakkelijk kunnen worden toegepast bij het redden van Teigetje uit een hoge boom, als bij de vele uitdagingen, waar we als manager van ons leven & werken elke dag weer mee geconfronteerd worden, in een voor ons mensen steeds doorontwikkelende, veranderende en ingewikkelder wordende samenleving.

Lokaliseer of kies het probleem of de situatie.
Observeer, orden, definieer het probleem of de situatie.
Stel vragen over alle onderdelen van het probleem.
Opper mogelijke oplossingen, kies er één en verfijn deze.
Pas de oplossing toe en controleer de resultaten.

En als de oplossing dan nog niet voldoet, 
begin dan nog eens opnieuw met L>O>S>O>P.
Gebruik daarbij dan alle informatie 
die je in de voorgaande oplossingsronde hebt verkregen.
Houd moed en houd vol!

Geen opmerkingen: