zondag 12 januari 2014

Het Jacobspad van Ruinen naar de Wijk

Zondag 12 januari 2014
Rijp en ochtendnevel in het Oldenhaverveld


















Etappe 7
Klokslag acht uur rijden Durkje en ik met Pieter in beide auto's naar Leeuwarden, waar we Karinus afhalen. Eerst brengen we deze beide reizigers naar het NS-station in Meppel, vanwaar zij per trein verder reizen naar Wageningen. Durkje en ik rijden door van Meppel naar de Wijk, waar we de ene auto parkeren. Met de andere auto rijden we verder naar Ruinen, waar we de auto bij de kerkbrink parkeren. Vanuit de kerk klinkt orgelmuziek, en de kerkgangers wandelen over de brink naar de ingang van de Ruiner Mariakerk. Het is 1 graad Celsius als Durkje en ik rond 9.30 uur vanuit het centrum van Ruinen vertrekken voor onze 7e etappe van het Gronings-Drents-Overijsselse pelgrimspad.
Vandaag wandelen we verder op het Jacobspad, vanaf de plaats waar we de vorige keer onze dagtocht stopten. We zijn van plan vandaag van de Mariakerk van Ruinen naar de molen van de Wijk te lopen, over een afstand van 23 kilometer. 

Van Ruinen via Hees door Boswachterij Ruinen naar Westerbergen
Ten zuiden van Ruinen steken we de Ruiner Aa over, en dan komen we in het buurtschap Hees. Voorbij de Heeser weide gaan we door het Heeser veld in zuidelijke richting naar de N375. Die autoweg steken we over, om dan het Oldenhaverveld van de Boswachterij Ruinen te betreden.
De temperatuur blijft vandaag iets boven het vriespunt, en de winterzon schijnt gedurende onze hele dagwandeling aangenaam. Weer heerlijk winterwandelweer. Hier en daar ligt een dun laagje ijs (in Friesland noemen we dat 'bomiis') op stilstaand water; hier en daar ligt een laagje rijp over schaduwrijke lage plantengroei, en over het Oldenhaverveld hangt een lage ochtendnevel.
Ten zuiden van de Boswachterij Ruinen steken we de spoorlijn Hoogeveen-Meppel over.
Als we ongeveer twee uren gelopen hebben, passeren we Park Westerbergen. Het restaurant van dit recreatiecentrum is geopend, dus hier scoren wij een heerlijke kop koffie+. Onze eerste rustpauze.

Van Westerbergen via Eemten en Haalweide naar de Wijk
Na de Traandijk lopen we over de hooggelegen Noorderkanaalweg enkele kilometers langs de Hoogeveensche vaart naar de Ossesluis. Hier steken we de Hoogeveensche vaart over, waarna we bij het naastgelegen gemaal onze tweede pauze hebben, om in het winterzonnetje op een picknickbank wat te eten en te drinken.
Direct daarna wandelen we onder de autosnelweg A28 door, om onze weg te vervolgen naar achtereenvolgens de buurtschappen Eemten en Haalweide.
Een eindje voorbij deze plaats verlaten we het fietspad langs de Commissieweg, om dan over de onverharde Haalweidigerweg het laatste stuk naar De Wijk te lopen. We wandelen het dorp de Wijk binnen en arriveren in de Dorpsstraat dan al spoedig bij de molen van de Wijk. Om 14.00 uur zijn we aangekomen bij de molen, na een wandeling van 4,5 uur.
De zevende wandeldag over dit Gronings-Drents-Overijsselse pelgrimspad zit erop. Totaal hebben we in de eerste zeven dagen nu de eerste 188,5 van de 208 kilometers gelopen. We zijn nu gearriveerd in de Wijk, nog steeds in de provincie Drenthe.

Geen opmerkingen: