zondag 19 januari 2014

De eerste Kleastersnein van Nijkleaster in Jorwert

Zondag 19 januari 2014
Gesprek rondom de Tafel van Verhalen in de Voorkerk















Nieuw! Kleastersnein!
Aan het activiteitenprogramma van Nijkleaster in het Friese Jorwert voegen we vandaag een nieuwe activiteit toe. In ons eerste bestaansjaar zijn we kleinschalig begonnen met het wekelijkse woensdagochtendgebed met Kleasterkuier, met de Nijkleaster-zaterdagen, met het Nijkleaster Pinkster Paad en met overige maatwerkprogramma's. Wegens het succes van de activiteiten van vorig jaar breiden we dit jaar ons kloosterprogramma uit met de maandelijkse 'Nijkleastersnein'.

Westerwert & Nijkleaster
Op de derde zondag van de aangekondigde maanden van het jaar beginnen we de zondag om 9.30 uur met een korte viering in de Sint-Radboudkerk van Jorwert. Het is een gezamenlijke dienst van de plaatselijke kerkelijke gemeente Westerwert en van de Stifting Nijkleaster.
Voorganger is onze pionierspredikant Hinne Wagenaar, die vanmorgen een vijftigtal mensen - jong en oud - welkom heet in het koor van de eeuwenoude dorpskerk van Jorwert. De verhouding van plaatselijke kerkgangers en van Nijkleasterlingen is ongeveer 'fifty fifty'; een heel mooie opkomst voor deze allereerste gezamenlijke Kleastersnein.

Zingen, lezen, bidden en luisteren
We openen - na de voorzang - in samenzang met: "Iepenje my foar jo goedens, en reitsje my oan."
Daarna leest de voorganger psalm 138 uit de bewerking van Huub Oosterhuis; en aansluitend zingen we achtereenvolgens drietalig het mooie Iona-lied: "Take, o take me as i am".
Na de nieuwtestamentische Bijbellezing volgt een korte preek over het pas gelezen verhaal uit het Mattheüs-evangelie over Jezus, die zich in de Jordaan laat dopen door Johannes de Doper.

Twee parallelle verhalen
Dominee Wagenaar toont ons daarbij onder andere de parallel tussen dit verhaal en het oudtestamentische verhaal van het volk Israël dat vanuit Egypte door het water van de Schelfzee gaat, om dan 40 jaar door de woestijn te trekken. Het volk van God en ook de Zoon van God komen beiden vanuit het land Egypte. In beide bijbelverhalen komt ook een grootschalige kindermoord voor, immers de farao liet in de tijd van Mozes alle pasgeboren jongens doden, en ook Herodes liet na de geboorte van Jezus alle pasgeboren jongens doden. Net zoals Gods volk Israël door het water trok om de woestijn in te gaan, gaat ook Gods Zoon - Jezus Christus - in het verhaal van vanmorgen door het (doop)water, om daarna ook voor een lange periode (40 dagen) de woestijn in te gaan.

En waar sta jij?
"En waar sta jij nu vandaag in je leven", vraagt Hinne Wagenaar aan de aanwezigen in de kring, en "Voor welke keuze zien wij ons vandaag gesteld, waar moeten wij doorheen in ons leven" en - met een vooruitwijzing naar de bijbellezing van volgende week zou je ook de vraag kunnen stellen - door welke woestijn in ons leven zullen wij voor wellicht lange tijd moeten gaan?
Nadat de voorganger ons heeft ingeleid in en uitgeleid uit dit Bijbelverhaal, mogen we in een moment van eerst stilte en daarna pianospel meditatief stilstaan bij de vraagstelling wat dit oude Bijbelverhaal hier en nu met ons doet.
Dat stille, meditatieve moment sluiten we af met het samen gezongen Taizé-lied: "Laudate omnes gentes, laudate Dominum".
Na enkele mededelingen en een collecte volgt het slotgebed, dat we afsluiten met het samen gezongen Friestalige 'Onze Vader': "God fan fier en hein ús Heit".
Na de zegenbede zingen we elkaar zegenend toe:"Frede foar dy; Vrede voor jou".

Een kuier of een goed gesprek na de Kleasterkoek
En dan staat er voor iedereen koffie, thee en vruchtensap klaar; met het inmiddels welbekende stuk 'Kleasterkoeke", speciaal voor Nijkleaster gebakken.
Dit is een gezellig moment van ontmoeten, als doorgang naar - voor wie dat wil - een tweede programmadeel van deze Kleastersnein. Voor de wandelliefhebbers is er de gelegenheid om in het veld rondom Jorwert een 5 kilometer lange Kleasterkuier van een uur te maken. Als de wandelgroep de kerk verlaat, gaan Durkje en ik met de resterende Nijkleaster-gasten naar de voorkerk van de Sint-Radboudkerk, waar we onder gespreksleiding van Hinne Wagenaar ongeveer drie kwartier napraten over de tekst en thema's van de Bijbellezing en van de preek van vanmorgen. In een aangenaam gesprek luisteren we naar elkaars bevindingen, ervaringen en gedachten, om zo de betekenis van deze Blijde Boodschap voor ons leven te delen.

Derde zondag van de maand Nijkleastersnein
Het is prachtig dat we met zo'n mooie openingsbijeenkomst de nieuwe Nijkleastersneinen mogen openen. In de komende maanden van februari tot en met juni 2014 zullen we op de ochtend van elke derde zondag van de maand vanaf 9.30 uur hier in de Sint-Radboudkerk van Jorwert weer bijeenkomen voor de Kleastersnein van Nijkleaster, het nieuwe Friese klooster in Jorwert. Iedereen is welkom!

Geen opmerkingen: