dinsdag 12 november 2013

Tweede Trail van de Instellingstoets Kwaliteitszorg @ Stenden

Dinsdag 12 november 2013
Ontvangst en voorbereiding in de briefingruimte















Instellingstoets Kwaliteitszorg
Stenden Hogeschool heeft ervoor gekozen om mee te doen aan de landelijk georganiseerde Instellingstoets Kwaliteitszorg. Daarbij komt een onafhankelijk en gezaghebbend visitatiepanel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) vijf dagen bij Stenden Hogeschool op bezoek om te beoordelen in welke mate onze hogeschool zogenoemd 'in control' is voor wat betreft de kwaliteit, kwaliteitszorg en het kwaliteitsmanagement.
Na een gedegen voorbereidingsperiode is de visitatiecommissie voor twee verkennende dagen bij ons op bezoek geweest op 17 en 18 oktober 2013.
Gisteren startten de daaropvolgende trails, het onderzoek waarbij de hogeschool nader wordt doorgelicht, teneinde te beoordelen in hoeverre vertikaal en horizontaal onze hogeschoolorganisatie alle zaken qua interne kwaliteitszorg op orde heeft.

PDCA rond het verhogen van gerealiseerde eindkwalificaties
De tweede trail gaat over de zogenoemde PDCA-cyclus (Plan, Do, Check, Act) met betrekking tot de verhoging van gerealiseerde eindkwalificaties van studenten.
De visitatiecommissie onderzoekt hoe binnen de hogeschool verbetersignalen worden opgevangen en vervolgens aangepakt. Ook wordt gekeken op welke wijze opleidingen binnen Stenden Hogeschool de adviezen hieromtrent vanuit het werkveld benutten.
Stenden Hogeschool heeft gekozen voor een profiel met probleemgestuurd onderwijs, internationalisering en onderzoek. Het visitatiepanel wil graag zien op welke wijze we de profielpijler 'onderzoek' meenemen in verbeterprocessen. Tenslotte is er ook aandacht voor de rol van toetsen en beoordelen bij de beoogde verhoging van het eindniveau van afgestudeerden.

Gespreksgroepen
Na een grondige documentenstudie gaat het visitatiepanel in gesprek met de verschillende partijen binnen de hogeschool, die te maken krijgen met de verhoging van de te realiseren en gerealiseerde eindkwalificaties.
Zo spreekt de commissie bijvoorbeeld met studenten, docenten, lectoren, leden van curriculumcommissies, examencommissies, toetscommissies, en met het opleidingsmanagement.

Organiseren en faciliteren
Samen met een team van collega's zijn we vandaag aan het werk om dit onderzoek goed te faciliteren. Aan de hand van een draaiboek worden alle panels op de juiste tijd en plaats bij het visitatiepanel gebracht, opdat ze op de gestelde tijden door het visitatiepanel geïnterviewd kunnen worden in het kader van dit onderzoek.
Alle groepen worden hartelijk welkom geheten in de lobby van Stenden University Hotel, waarna ze bijeenkomen in een briefingruimte. Van daaruit gaan ze naar het visitatiepanel, om na het gesprek met deze commissie nog even na te kunnen praten in de debriefingruimte. Op deze wijze zorgen we voor een vlekkeloze organisatie, opdat het visitatiepanel zich volledig kan richten op haar kwaliteitsonderzoek.

Geen opmerkingen: