zaterdag 30 november 2013

1e dag Proefvisitatie OLB in Meppel

Maandag 25 november 2013
De documentenkamer voor de Proefvisitatie van OLB in Meppel















Voorbereiding
Ter voorbereiding op de opleidingsvisitatie van de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs van Stenden Hogeschool heeft de opleiding een zelfevaluatierapport geschreven, ook wel Kritische Reflectie genoemd. Aan de hand van de beoordelingsstandaarden van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie beschrijft, analyseert en beoordeelt men deze opleiding, die door Stenden Hogeschool wordt aangeboden als HBO-Bachelor-opleiding in Assen, Emmen, Groningen, Leeuwarden en Meppel.
In het eerste en tweede kwartaal van 2014 zal een onafhankelijk auditteam de opleiding visiteren, om middels een verificatieonderzoek te beoordelen in hoeverre deze opleiding voldoet aan de accreditatiecriteria, die gelden voor opleidingen in het hoger onderwijs.
Om deze audit correct te laten verlopen, organiseren we vandaag en morgen een zogenoemde proefvisitatie, om te bekijken of alle te beoordelen documenten op orde zijn, of alle betrokkenen klaar zijn voor de visitatie en of de organisatie van deze meerdaagse audit vlekkeloos verloopt op alle hogeschoollocaties, waar dit onderzoek zal gaan plaatsvinden.
Vandaag gaat deze tweedaagse proefvisitatie van start in de Stenden-hogeschoolvestiging te Meppel.

Documentenstudie
Vorige week donderdagmiddag is het proefvisitatiepanel begonnen met het bestuderen van diverse opleidingsdocumenten.
Als het audit team vanmorgen vroeg in de OLB-documentenkamer in de Stenden Hogeschoolvestiging te Meppel arriveert, ligt ook hier weer een uitgebreide verzameling documenten ter bestudering en als naslagwerk voor hen gereed.
Aan de hand van deze bewijsdocumenten gaat het proefauditteam vandaag en morgen aan de slag om een en ander te verifiëren. Dat kan middels observatie en door middel van panelgesprekken.

Panelgesprekken
Gedurende de hele dag voert het proefvisitatiepanel gesprekken met verschillende groepen vertegenwoordigers van de opleiding. Achtereenvolgens passerende de volgende groepen te revue: Management Team, docenten, studenten, alumni, werkveldvertegenwoordigers en de Raad van Advies. Bij de samenstelling van de verschillende groepen wordt er rekening gehouden met een goede afspiegeling van het oude en het nieuwe curriculum; de verschillende opleidingsvestigingen zijn vertegenwoordigd; naast de reguliere opleiding is er ook aandacht voor het internationale speciale traject; en aan het begin van de proefvisitatiedag verzorgen een Academic Dean en een Profielteamleider een zogenoemde Showcase voor het audit team.
Na een intern panelberaad volgt aan het begin van de avond een eerste terugkoppeling van het proefvisitatiepanel aan het Management Team, om even terug te blikken op de eerste bevindingen van deze dag, en om vooruit te kijken naar het proefvisitatiedagprogramma van morgen in Groningen.

Geen opmerkingen: