dinsdag 1 oktober 2013

Nijkleaster-bestuur overlegt in Jorwert

Maandag 30 september 2013 
Zonsondergang tussen Hesens en Jorwert



Dag zon, dag kievit
Prachtig weer was het vandaag. Fris, maar met een aangenaam schijnende herfstzon. Vanmorgen werd door een weerman al aangekondigd dat de zon vanavond in een mooi gekleurde lucht onder zou gaan.
Het is al tegen 20.00 uur als ik via Hesens over een klein landweggetje richting Jorwert rijd. De zon is door de horizon al aan het zicht onttrokken en in westelijke richting zie ik boven de landerijen tussen Hesens en Jorwert nog de laatste kleuren van de zonsondergang. Nog even, dan is het donker. En dan is het ook echt donker, hier in het stille midden van Fryslân. Ik zet de auto in de wegberm, maak een foto van het laatste avondlicht in het westen en luister naar de enkele geluiden in het veld. Vlak vóór me, enkele tientallen meters aan de ander kant van de sloot, hoor ik in het weiland nog het krassende geluid van een kievit. Ze zijn er dus nog steeds.
Nog even genieten van het door een enkele vogel doorbreken van de stilte, en van de avondlucht, en dan weer in de auto, door naar Jorwert, waar we vanavond als bestuur van de Stifting Nijkleaster bijeenkomen.

Bijna te mooi om waar te zijn
Bestuursvoorzitter Henk Kroes opent de vergadering met een aantal vriendelijke reacties van gasten van Nijkleaster, die aan onze Nijkleaster-activiteiten van de afgelopen weken fijne herinneringen bewaren. Wat mooi dat men die herinneringen en gedachten met ons wil delen.
Geïnspireerd door deze verbale kadootjes van onze Nijkleaster-gasten kijken wij vanavond vooruit naar de komende activiteiten van Nijkleaster, zoals de wekelijkse Kleaster Ochtenden elke woensdag, zoals de komende Nijkleaster-zaterdagen en -zondagen, en de jaarlijkse Nijkleasterdei van 27 oktober 2013 en het jaarlijkse Nijkleaster-treffen van 16 november 2013.
Na ons startjaar kunnen veel belangstellenden - zowel individuen, als duo's en ook grotere groepen - Nijkleaster in Jorwert al prima vinden, om hier onze activiteiten op het snijvlak van 'Stilte, Bezinning en Verbinding' bij te wonen. Mensen uit een variëteit aan tradities kunnen bij ons klooster in nieuwe stijl - bij Nijkleaster - prima terecht voor rust, inspiratie en gemeenschap. Het is allemaal bijna te mooi om waar te zijn.

Fondsen werven om de 'dream fan Nijkleaster' waar te maken
Naast deze inhoudelijke zaken, komen vanavond uiteraard ook bestuurlijke zaken ter tafel van meer zakelijke aard, want die zaken moeten vandaag en in de nabije en verre toekomst behoorlijk op orde zijn, om onze klooster-activiteiten verder op te bouwen.
Langzaam - voor ons gevoel eigenlijk nog te langzaam - komen de gelden binnen om de tweede fase van de beoogde verbouw van onze vestiging in de Sint-Radboudkerk van Jorwert te realiseren. En dat is nog maar het begin, want onze droom is uiteraard een eigen kloostercomplex in of nabij Jorwert te hebben, van waaruit we tot in lengte van jaren onze Nijkleaster-activiteiten kunnen aanbieden. Geld regeert momenteel de realisatie van onze droom. We hopen dat we vanuit Fryslân en van buiten Fryslân op afzienbare termijn zoveel giften mogen ontvangen, dat het mogelijk wordt om een eerste stap van ons Nijkleaster in hout en steen waar te maken. Laten we bidden en hopen dat er op afzienbare termijn zoveel financiële middelen binnen komen, dat we het startsein kunnen geven voor het realiseren van een nieuw protestants klooster - Nijkleaster - in het Friese Jorwert.

Geen opmerkingen: