woensdag 30 oktober 2013

Geveld door de storm

Woensdag 30 oktober 2013 
Majestueuze boom geveld door de storm


















Toegang tot het Stienser Bos
Wie in de afgelopen jaren in Stiens over de Griene Leane in noordelijke richting naar het Stienser Bos reed, zal allicht de twee majestueuze bomen zijn opgevallen, die in een V-vorm aan weerszijden van het toegangspad van het Stienser bos staan. Voor veel fotografen zijn deze twee grote, oude bomen al jarenlang een dankbaar foto-object.
Wie zal deze mooie plek passerend ooit niet eens gedacht hebben aan de kans dat deze extreem scheefgegroeide bomen ooit eens om zouden vallen, de linker naar links en de rechter naar rechts.
Nu echter is die ene gedachte werkeljikheid geworden, maar de valrichting anders dan hoogstwaarschijnlijk gedacht.

Ravage
Door de zware storm die ook onze provincie Fryslân afgelopen maandag heeft geteisterd zijn honderden, zo niet duizenden bomen, omgewaaid. Niet alleen die bomen waarvan je wellicht al had verwacht dat die ooit het loodje zouden leggen, maar ook bomen waarvan je nooit had gedacht dat je nog eens zou meemaken dat die 'te gronde' zouden gaan.
Toch is ook dat laatste de realiteit van de dag. Wie dezer dagen door onze provincie rijdt en speurt naar alle stormschade, kan zomaar het gevoel krijgen zich her en daar te bewegen door een rampgebied.
Op televisie, in kranten en op internet - maar zeker ook door eigen observatie in de natuur - zie je dat de storm door de hoge windsnelheden in combinatie met extreme windstoten op bepaalde plaatsen uitermate destructief heeft opgetreden. Lange rijen bomen liggen als gerooid en berooid troosteloos over gras, over sloten en over paden en wegen. Veel daken missen dakpannen, en sommige daken zijn door de rukwinden grotendeels weggerukt. Gebouwen en voertuigen zijn hier en daar zwaar beschadigd en doorgaande wegen zijn versperd door omgevallen bomen. Kortom, ravage alom.

Versperde toegang
Maar nu terug naar de Griene Leane, bij de ingang van het Stienser Bos.
De ene helft van de eens zo majestueuze linker boom is als gevolg van de zware windstoten niet naar links, maar naar rechts gevallen, daarbij de doorgang over het geasfalteerde fiets- en wandelpad door het Stienser Bos geheel versperrend.
Ook al had je het in het voorbijrijden voorheen nooit verwacht; als je de kern van de boom nu goed bestudeert, zal het je niet verwonderen dat deze boom ooit wel eens het slachtoffer zou zijn geworden van natuurgeweld; maar, dat deze oude zware naar links overhellende boom naar rechts zou vallen, is de verrassing van deze storm, en tegelijk ook een bewijs met welke windsnelheden Fryslân afgelopen maandag is gegeseld.

Geen opmerkingen: