zondag 27 oktober 2013

Dode Zee-rollen in Drents Museum in Assen

Vrijdag 25 oktober 2013
Deze boekrol-kruiken zijn gevonden in Qumran

Boekrollen uit Qumran
Tot en met 5 januari 2014 laat het Drents Museum in Assen een uniek archeologisch 'fenomeen' van wereldformaat zien. Momenteel is daar namelijk een tentoonstelling over de wereldberoemde Dode Zee-rollen.
De Dode Zee-rollen vormen een grote verzameling oude handschriften van meer dan 900 documenten, waaronder meer dan 200 van de Tenach: de Hebreeuwse Bijbel, ofwel het Oude Testament van de Bijbel.
Deze Dode Zee-rollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in stenen kruiken in elf grotten in de buurt van de nederzetting van Qumran, aan de noordwestkust van de Dode Zee.

2000 jaar oude handschriften
Deze handgeschreven teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, het Aramees en in het Grieks. De boekrollen dateren uit de periode van ongeveer 250 vóór Christus tot ongeveer 50 jaar na Christus. Vermoedelijk zijn ze rond het jaar 68 na Christus in deze grotten verstopt, om ze veilig te stellen ten tijde van de Joodse opstand tegen Rome, in de jaren 66-70 na Christus.

Belangrijk voor de bijbelwetenschap
Voor met name bijbelwetenschappers en voor de gelovigen van de drie Abrahamitische godsdiensten zijn deze handschriften belangrijk, omdat ze een van de weinige geschreven bronnen zijn betreffende de joodse cultuur van zo'n 2000 jaar geleden. Deze zeer oude geschreven teksten hebben namelijk een nieuw licht op de politieke en religieuze context van die dagen geworpen. Ze zijn ook voor met name bijbelwetenschappers van groot belang voor het onderzoek naar de tekstoverlevering van het Oude Testament van de Bijbel. Daarnaast bieden ze ook nog een beeld van het tot dan toe nog vrijwel onbekende intertestamentaire tijdvak.
Bij lezing, bestudering en vergelijking bleek dat de toen al beschikbare handschriften voor het merendeel vrij nauwkeurig aansluiten bij deze bijbelse handschriften die in Qumran zijn gevonden.

Dode Zeerollen-expert prof. dr. García Martínez
Een bezoek aan de indrukwekkende tentoonstelling van deze Dode Zee-rollen stond voor dit jaar al op ons programma, want zo'n unieke kans om de Dode Zee-rollen eens met eigen ogen te aanschouwen, wil je toch benutten.
Nu wilde het toeval dat Durkje en ik afgelopen zomer tijdens onze pelgrimage tweemaal de wereldberoemde bijbelwetenschapper professor dr. Florentino García Martínez met zijn echtgenote (ook een pelgrim) ontmoetten in Saint-Alban-sur-Limagnole. Hij vertelde dat hij in juli 2013 als 'special guest' aanwezig was geweest bij de opening van deze expositie in het Drents Museum in Assen. Bij nadere bestudering thuis bleek mij dat hij een zeer verdienstelijke wetenschapper is, die van bijzondere betekenis is voor de huidige kennis van de Dode Zee-rollen. Zo heeft hij een belangrijke wetenschappelijke bijdrage geleverd aan de vertalingen en bij het voortgaande onderzoek van de inhoud van de Dode Zee-rollen.
Benieuwd naar deze tentoonstelling rijden Durkje en ik vandaag samen met Durkje haar ouders naar Assen om deze unieke tentoonstelling gevieren te bezoeken.

Eén van 's werelds grootste ontdekkingen
In het Drents Museum vinden we originele bijbelse manuscripten en objecten uit de 2e eeuw voor Christus tot de 1e eeuw na Christus, waaronder ook alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen. De teksten op de wereldberoemde Dode Zee-rollen geven je onschatbare informatie over de geschiedenis en de cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het jodendom en van het christendom gevormd werden.
Ook worden hier in het Drents Museum momenteel objecten getoond uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran, èn uit Jeruzalem. De Dode Zee-rollen worden (samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an) als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw gezien.

Grootse teksten in klein formaat
Om de oude boekrollen zoveel mogelijk te beschermen, worden ze in twee tranches van acht fragmenten aan het publiek getoond. Sinds aanvang oktober 2013 ligt in de museumvitrines al weer de tweede serie van boekrolfragmenten, waaronder bijvoorbeeld die van de Messiaanse Apolcalyps, over het Nieuwe Jeruzalem, Regels van de Gemeenschap, Zaligsprekingen en Liederen van het Sabbatsoffer.
Mij valt op dat het geen grote boekrollen zijn, en dat de teksten in kleine tekens in buitengewoon duidelijk handschrift op de rollen zijn geschreven.

Museumtip voor de liefhebber
De tentoonstelling van alle objecten is alleszins de moeite waard, maar het met eigen ogen aanschouwen van die acht fragiele fragmenten van de Dode Zee-rollen is voor de liefhebber een bijzondere ervaring.
Tijdens de jaren 1979 tot en met 1987 heb ik tijdens mijn lessen Godsdienst mijn toenmalige leerlingen regelmatig verteld over het bestaan en over de waarde van de Dode Zee-rollen. Toen had ik nooit gedacht dat ik ooit nog eens originele fragmenten van deze unieke archeologische vondst met eigen ogen zou aanschouwen.
Ze worden in het museum zorgvuldig bewaard en goed bewaakt, maar desalniettemin kun je ze tot en met aanvang januari 2013 heel goed van nabij bekijken.
Friezen zullen me begrijpen, als ik zeg: "Net stinne, der hinne!".

Geen opmerkingen: