zaterdag 19 oktober 2013

2e visitatiedag Instellingstoets Kwaliteitszorg @ Stenden

Vrijdag 18 oktober 2013 
In gesprek met de docentengroep in de (de)briefingskamer

 













Verkennend bezoek
Na de start van gisteren van de visitatie voor de Instellingstoets Kwaliteitszorg in Stenden Hogeschool gaan we vandaag verder met de tweede dag van het verkennende bezoek van deze instellingsvisitatie. De hele dag werk ik in de (de)briefingskamer samen met de collega's van het College van Bestuur en van de bestuursstaf, om daar alle gespreksgroepen voorafgaand aan de panelgesprekken met het visitatiepanel te ontvangen, om hen na de interviews wederom te ontvangen, teneinde nog even na te praten over de pas gevoerde interviewsessies.

(De)briefings
De eerst groep die vanmorgen vroeg door de visitatiecommissie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) wordt ontvangen, is het College van Bestuur. Als onze hogeschoolbestuurders vertrekken naar het visitatiepanel, brief ik alle Heads of School, die aansluitend aan het panelgesprek met het College van Bestuur geïnterviewd worden. Daarna volgen alle overige briefings en debriefing met groepen docenten, studenten, Academic Deans, teamleiders, managers van dienstenclusters en van ons stafburo Quality Assurance en tenslotte enkele lectoren en met de directeur Academiesering van Stenden Hogeschool.

In control
Door een goed voorbereid panel van gezaghebbende experts worden alle deelnemersgroepen stevig bevraagd over allerlei vraagstukken met betrekking tot bijvoorbeeld kwaliteit, kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Middels deze panelgesprekken onderzoekt de visitatiecommissie - in aanvulling op een uitgebreide documentenstudie - in hoeverre we als hogeschool 'in control' zijn voor wat betreft de kwaliteit van ons onderwijs, onderzoek, dienstverlening en onze hogeschoolorganisatie.

Terugkoppeling
Als alle panelgesprekken zijn gevoerd, breekt voor ons een intermezzo aan, waarin het visitatiepanel zich intern beraadt op haar bevindingen van dit verkennende visitatiebezoek, en waarin deze commissie komt tot het formuleren van de 'trails', waarin zij medio november 2013 haar verdiepende onderzoek verder voort zal zetten.
Aan het eind van de middag ontvangen we de terugkoppeling van de visitatiecommissie, waarin met name de drie trails door het onderzoekspanel worden gepresenteerd en kort toegelicht.

Verdiepend vervolgonderzoek
Nadat we afscheid hebben genomen van het visitatiepanel, komen we nog eenmaal met de betrokken Stenden-collega's plenair bijeen. In deze terugkoppeling rapporteert het College van Bestuur aan alle aanwezige hogeschoolcollega's welke drie verdiepende vervolgonderzoeken (de trails) we in de komende drie weken zullen gaan voorbereiden.

Geen opmerkingen: