maandag 23 september 2013

Wijs met de Bijbel 2013 - Wijze woorden van Paulus

Maandag 23 september 2013 
Cover van de Paulusbrochure van het NBG


Wijs met de Bijbel
Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) voert een drie jaar durende Bijbelcampagne met als titel 'Wijs met de Bijbel'. Elk jaar heeft een eigen seizoenthema. Vorig jaar (2012) was het thema 'Wijze woorden uit de Psalmen', en in het jaar daarvoor (2011) was het thema 'Wijze lessen van Jezus'.
De Bijbel is een boek vol wijsheid. We moeten wijs omgaan met de Bijbel. Je wordt wijs van de Bijbel, en je kunt ‘wijs zijn’ met de Bijbel. Ook moeten we wijs omgaan met het bijbelwerk en met het daarvoor bestemde geld dat door giftgevers voor alle vormen van bijbelwerk aan het NBG wordt toevertrouwd.

Wijze woorden van Paulus
In 2013 staat de Bijbelcampagne in het teken van de brieven van de apostel Paulus. De brieven van Paulus zijn relevant voor gelovigen van vandaag! Paulus raakt ook vandaag de dag de mensen. Hij zet mensen in beweging; heel dichtbij, maar ook ver weg!
Voor het werkseizoen 2013-2014 heeft het NBG gekozen voor het Bijbelcampagne-thema 'Wijze woorden van Paulus'. Dit derde en laatste thema van deze driejarige Bijbelcampagne is de opmaat naar het jubileumjaar 2014, het jaar waarin het NBG 200 jaar bestaat, en het jaar waarin de nieuwe 'Bijbel in Gewone Taal' wordt gepubliceerd. De opbrengst van de Bijbelcampagne-collectes is bestemd voor de uitgave van de 'Bijbel in Gewone Taal', maar ook voor de drie nieuwe bijbelvertalingen die het NBG in West-Afrika zal doen uitgeven in Benin, in Burkina Faso en in Togo.

Paulusbrochure
In het kader van de Bijbelcampagne 2013 heeft het NBG onlangs de Paulusbrochure uitgegeven. In deze nieuwe brochure wordt een overzicht gegeven van vier verschillende uitgaven van het NBG, zoals:
  1. De Bijbel in Gewone Taal (uitgave volgt in 2014), de nieuwe vertaling die de mensen persoonlijk zal raken en in beweging zal zetten. De tekst in deze brochure komt uit de brief van Paulus aan de Galaten (5:13-6:10), met als thema 'Luisteren naar de Geest'.
  2. De Jeugdbijbel (uitgave volgt in 2014), die 72 hervertellingen van bijbelse verhalen zal bevatten voor kinderen van 9-12 jaar. De tekst in deze brochure komt uit het bijbelboek 'Handelingen' (27), met als thema 'Vreemden worden vrienden'.
  3. De Nieuwe Bijbelvertaling (uitgegeven in 2004), die trouw is aan de Hebreeuwse en Griekse bronteksten, en die gericht is op hedendaags Nederlands. De tekst in deze brochure komt uit de brief  van Paulus aan de Korintiërs (12:4-27), met als thema 'Vorm een gemeenschap'.
  4. De Prentenbijbel, voor kinderen van 4-7 jaar, met daarin korte verhalen met grote heldere illustraties. De tekst in deze brochure komt uit een reisverhaal van Paulus.
Paulus zet je in beweging
Bij de eerste drie bijbelteksten is een korte toelichting gegeven, die activerend werkt, die de lezer en de luisteraar in beweging zet. Elke keer komen de volgende drie toelichtingen terug:
  1. Bericht verzonden!, waarin een korte toelichting op de tekst wordt gegeven; bijvoorbeeld over de verzender en de ontvanger van de brief;
  2. Bericht ontvangen?, met daarin bijvoorbeeld enkele vragen, die je aanzetten tot nadenken en die activeren;
  3. Bericht doorgeven..., aanzetten die je uitnodigen tot een activiteit, bijvoorbeeld om een maaltijd te organiseren of een Twitter-bericht te sturen.

Geen opmerkingen: