zondag 15 september 2013

Vroege Israëlzondag 2013

Zondag 15 september 2013 
Het mannen-ensemble zingt Susanne in de Sint-Vituskerk van Stiens


















Vroeger door renovatie
Vandaag vieren wij in de Sint-Vituskerk van Stiens de jaarlijkse Israëlzondag. Maar, dat doen we dit jaar wat eerder dan de meeste kerken in Nederland, omdat op de Israëlzondag 2013 van 6 oktober 2013 ons andere kerkgebouw - De Hege Stins - feestelijk heropend zal worden, na de renovatie, die momenteel haar voltooiing nadert. 

Israël en Syrië
Tijdens de ochtendkerkdienst van vandaag staan we vooral stil bij Israël en haar omliggende gebieden, en dan met name Syrië. Je kunt deze week - gezien de actualiteit - immers niet over Israël spreken zonder Syrië daarbij te betrekken. Daarnaast is Syrië de bakermat van het christendom; tien procent van de bevolking is daar nu nog steeds christen. 

Kudaya, rahemkar
Voor deze themadienst is een speciaal gelegenheidsmannenensemble geformeerd, dat vanmorgen voor ons een tweetal mooie liederen zal gaan zingen. Zo zingen ze aan het begin van deze kerkdienst een gebed om ontferming uit Pakistan, omdat er zoveel plekken zijn waar geloven niet veilig is. De titel en de betekenis van deze gezongen aanroep om ontferming is: 
O Heer, geef ons vrede – ontferm u over ons. 
Heer Jezus, geef ons vrede – ontferm U over ons. 

Aansluitend is ons glorialied een Nederlandstalige bewerking van het welbekende Israëlische lied 'Shalom Chaverim'.

Suzanne

Later in deze kerkdienst zingt het mannenensemble nog het lied 'Suzanne' van Leonard Cohen, uit het Engels vertaald en bewerkt door Herman van Veen. Daarbij wordt het ensemble op piano begeleid door onze organist-pianist Han Giesing, en gedirigeerd door dominee Jaap Overeem.

Geen opmerkingen: