woensdag 18 september 2013

Voorbereiding van de Instellingstoets Kwaliteitszorg @ Stenden

Woensdag 18 september 2013 
(De)briefing voor managers en docenten van Stenden-opleidingen

 













Oktober en november 2013
Evenals veel andere Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs neemt ook Stenden Hogeschool deel aan de zogenoemde 'Instellingstoets Kwaliteitszorg'. De instellingstoets kwaliteitszorg is het onderzoek, waarin wordt beoordeeld of de interne kwaliteitszorg èn de inzet tot verbetering van de resultaten van een hoger onderwijsinstelling - voor wat betreft de kwaliteit van haar opleidingen - voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van de Nederlandse overheid.
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie heeft geruime tijd geleden besloten dat ook Stenden Hogeschool - op haar verzoek - mag deelnemen aan deze Instellingstoets Kwaliteitszorg. Omdat deze instellingstoets in de maanden oktober en november van dit kalenderjaar zal plaatsvinden, zijn we binnen Stenden Hogeschool dit kalenderjaar ook bezig om daartoe de nodige voorbereidingen te treffen.

Documentatie en organisatie
Zo is er bijvoorbeeld een Kritische Reflectie op hogeschoolnivo geschreven en zijn alle te beoordelen instellingsdocumenten in een digitale kwaliteits'kast' klaargezet om het beoordelingspanel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) in staat te stellen van de inhoud van die instellingsdocumentatie kennis te nemen.
Behalve het aanbieden van alle instellingsdocumenten, moet er veel meer worden georganiseerd om de vijf visitatiedagen van oktober en november 2013 vlekkeloos te laten verlopen. Zo moeten er bijvoorbeeld vergaderkamers worden gereserveerd, moeten alle zaken van huishoudelijk aard (bv. de catering) goed worden gepland en vinden we het ook van belang dat tijdens de voorbereiding en uitvoering van dit beoordelingsproces alle direct betrokkenen en alle andere studenten en collega's van onze hogeschool goed op de hoogte worden gehouden van de voorbereidingen en de resultaten van deze komende visitatie.

Panelgesprekken
Als je tientallen studenten en medewerkers van je hogeschool uitnodigt om deel te nemen aan zo'n instellingstoets, is het ook aan te bevelen al die deelnemers goed voor te bereiden op zo'n instellingsvisitatie. Dat is waar we gisteravond mee zijn begonnen, en waar we ook vandaag in onze hogeschoolvestiging te Leeuwarden mee bezig zijn. In een lange sessie van drie dagdelen passeren alle gespreksgroepen de revue. Alle groepen worden achtereenvolgens geïnterviewd door een klein team gezaghebbende experts, die afkomstig zijn uit het Belgische (Vlaamse) en Nederlandse hoger onderwijs. Dit audit team voert gesprekken van een half uur tot een uur met leden van de Raad van Toezicht en van het College van Bestuur, en daarna ook alle Heads of School, en een representatieve delegatie van Academic Deans, Teamleiders, Docenten, Studenten, Lectoren, Auditoren, en vertegenwoordigers van de stafafdelingen die onze opleidingen en ons College van Bestuur ondersteunen.

Zorgvuldig voorbereiden
Samen met collega's van het College van Bestuur en van de bestuursstaf ben ik vandaag in de (de)briefingsruimte aan het werk om alle deelnemende groepen eerst zorgvuldig voor te bereiden op de daaropvolgende panelgesprekken, en om na afloop van die interviews met de deelnemersgroepen na te bespreken waarover zij werden geïnterviewd, en tenslotte om met elkaar te onderzoeken wat we in de komende weken nog aan 'puntjes op de i' willen zetten om de aanstaande instellingstoets vlekkeloos te laten verlopen, teneinde het visitatiepanel van de NVAO optimaal te faciliteren, zodat zij hun kwaliteitsonderzoek in oktober en november aanstaande zorgvuldig kunnen verrichten.

Geen opmerkingen: