woensdag 11 september 2013

NBG-Rayonontmoeting 2013 in Appingedam

Dinsdag 10 september 2013 
Vertegenwoordigers van Westafrikaanse bijbelgenootschappen















Ruim 1.800 NBG-vrijwilligers
De ongeveer 1.800 vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) hebben zich ook in het afgelopen jaar weer op heel verschillende manieren ingezet voor het bijbelwerk van het NBG. Mede daardoor kon het bijbelwerk in binnen- en buitenland doorgaan. Voor het nieuwe seizoen staan er op het gebied van alle bijbelwerk weer veel activiteiten op het programma. Zo gaat NBG bijvoorbeeld ook dit jaar weer verder met de bijbelcampagne met als titel 'Wijs met de Bijbel'. 
In het NBG-kantoor in Haarlem wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de Bijbel de mensen kan bereiken en dat de Bijbel de mensen ook kan aanspreken. De Regiocoördinatoren organiseren allemaal rayonontmoetingen - zoals vanavond in Appingedam - om de NBG-vrijwilligers te informeren en toe te rusten om in hun regio, rayon en woonplaats daartoe NBG-activiteiten te organiseren.

Terugblik op het bijbelwerk van 2012 en 2013
Om samen terug te kijken op de resultaten van vorig jaar, om elkaar te inspireren èn om vooruit te blikken op wat we het komende bijbelwerkseizoen gaan doen, worden in het hele land voor alle plaatselijke werkgroepen per NBG-rayon zogenoemde Rayonontmoetingen georganiseerd.
Vanavond ben ik als bestuurslid van het NBG te gast bij één van de rayons in NBG-regio Noord, in kerkelijk centrum Tjamsweerstee te Appingedam. 
De rayonavond wordt geopend door rayoncoach Sybolt Oudmans. NBG-regio Noord-coördinator Liesbeth Brinkema start met een Terugblik op de vele activiteiten van het NBG in het land en in de regio. Daarbij passeren bijvoorbeeld de volgende activiteiten te revue:
Bijbelcampagne 2012;
Regiodag in Leek;
Meesters- en Juffenbijbel;
Bijbel Recycle Actie;
Werving10daagse 2013;
Bijbelquiz 2012.

Bijbelwerk van het NBG in het buitenland
Daarna vertoont Liesbeth een korte film, waarin vertegenwoordigers van drie bijbelgenootschappen uit West-Afrika de gulle gevers onder donateurs en leden van het NBG hartelijk bedanken voor de Nederlandse bijdrage vanuit het NBG aan de bijbelvertaalprojecten in hun drie landen: Benin, Burkina Faso en Togo. Ze maakt ook bekend dat alle geplande bijbelvertalingen in 2014 volgens planning gereed zullen komen, zodat ook in deze drie Westafrikaanse landen de Bijbel in verschillende talen zal worden gepubliceerd en verspreid. Wij hebben onze Bijbel, en binnenkort hebben zij dus ook hun eigen Bijbel.
Het NBG heeft momenteel een geldwervingsactie lopen, met als doel dat aan Syrische vluchtelingen in Libanon voedselpakketten worden verspreid, met daarin bijbelboekjes voor jong en oud.
Het NBG gaat binnenkort ook evangelische boekwinkels in Egypte helpen om hun bijbelwerk in Egypte weer mogelijk te maken.

Bijbelwerk van het NBG in Nederland
Ook de Bijbel in Gewone Taal zal volgens plan in het jaar 2014 gereed zijn, om in dat jubileumjaar van het NBG te worden gepubliceerd. Die nieuwe Bijbel zal dan via diverse verkoopkanalen verkrijgbaar zijn.
Ook vertelt Liesbeth Brinkema over de Bijbelcampagne 'Wijs met de Bijbel'. Binnen dat thema is in het seizoen 2013-2014 het onderwerp 'Wijze woorden van Paulus' leidraad voor de bijbelwerkpromotie. 
Voor de Bijbelcampagne van 2013 is weer veel mooi materiaal gemaakt, zoals een animatiefilmpje over Paulus/Saulus, en ook dit jaar weer de Nationale Bijbelquiz. In het seizoen 2013/2014 wordt ook weer de jaarlijkse NBG-Bijbelquiz in het najaar van 2013 of in het voorjaar van 2014 georganiseerd door plaatselijke werkgroepen en/of gezamenlijk door een rayon. Aan de orde komen zaken als: locatie, quizmaster en het tijdstip waarop de NBG-Bijbelquiz het beste (de)centraal kan worden georganiseerd.
Ook de Nationale Bijbelzondag van de laatste zondag van oktober komt aan de orde. Vanavond worden met de aanwezige NBG-vrijwilligers van de verschillende werkgroepen werkafspraken gemaakt over de te ondernemen acties in de komende weken en maanden: NBG-Vrijwilligers in Actie.

NBG bestaat 200 jaar in 2014
Andere zaken die vanavond tevens aan de orde komen, zijn: de site 'meer over de bijbel.nl' en het 200-jarig bestaan van het NBG in het jaar 2014, het jubileumweekend dat dan voor vrijwilligers wordt georganiseerd, en de internationale gasten, die dan ook als sprekers het land in zullen trekken.
In februari 2014 zal voor alle vrijwilligers van het NBG in Utrecht een landelijke Vrijwilligersdag worden georganiseerd. In Museum Catharijneconvent te Utrecht zal een uniek tentoonstelling worden georganiseerd met als titel: 'Thuis in de Bijbel; grote verhalen in het dagelijkse leven'.
In juni 2014 organiseert het NBG centraal in Nederland een groot Bijbelfestival, voor gasten van alle leeftijden.
Volgend jaar zullen ook fondsenwervende activiteiten worden georganiseerd, waarvan de opbrengst wordt besteed aan het Jubileumproject 2014. Er zal een 'Meesters- en Juffenbijbel' verschijnen, en de NBG publiceert dan ook het Jubileumboek over 200 jaar Nederlands Bijbelgenootschap.
En na de zomer van 2014 zal dan na veel jaren voorbereiding de 'Bijbel in Gewone Taal' worden uitgegeven. 

NBG-regio Noord
In regio Noord heeft regiocoördinator Liesbeth Brinkema de rayonontmoetingen in Drogeham, Sneek, Baflo, Winschoten en Dokkum al achter de rug. Na vanavond volgen dan nog de noordelijke rayonontmoetingen in Menaldum, Zuidlaren, Heerenveen, Hoogeveen, Drachten, Emmen en Grijpskerk En dan zijn alle rayoncoaches en plaatselijke werkgroepleden geïnformeerd en toegerust om enthousiast hun bijbelpromotiewerk in de regio ten uitvoer te brengen. 

Geen opmerkingen: