dinsdag 17 september 2013

ITEPS-audit van Hobéon bij Stenden Hogeschool in Meppel

Dinsdag 17 september 2013 
Plenaire terugkoppeling van de auditresultaten in Meppel

Europese primeur in het Nederlandse HBO
Ruim een jaar geleden introduceerde Stenden Hogeschool officieel haar nieuw internationaal speciaal traject van de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (OLB) in Meppel. Het gaat hier om ‘ITEPS’, de 'International Teacher Education for Primary Schools', onze lerarenopleiding voor aanstaande leerkrachten in het basisonderwijs, waarin Nederlandse en internationale studenten worden opgeleid om wereldwijd te kunnen gaan werken in internationale scholen.
Bijna een jaar geleden vierden we feestelijk de start van dit internationale OLB-traject, en inmiddels zijn we zover dat het eerste cohort studenten is doorgestroomd naar het tweede leerjaar en dat er al weer een nieuw cohort studenten is toegelaten, die al weer enkele weken hun opleiding bij Stenden Meppel volgen.

Tussentijdse beoordeling
Nu we het eerste leerjaar van het speciale traject van deze HBO-bachelor-opleiding hebben aangeboden, geëvalueerd en doorontwikkeld, vinden we dat het moment is aangebroken om een extern audit team óók eens te laten beoordelen in hoeverre deze opleiding kwalitatief aan de maat is.
Daartoe hebben we de Visiterende en Beoordelende Instantie Hobéon Certificering verzocht om vandaag een externe audit te laten doen door experts op het gebied van hoger beroepsonderwijs, om te beoordelen in welke mate dit nieuwe OLB-traject voldoet aan alle criteria die gelden voor de accreditatie van een in Nederland erkende HBO-bachelor-opleiding.

Documentenstudie & panelgesprekken
Daartoe heeft de opleiding een kritische zelfreflectie geschreven en tegelijk met een groot aantal opleidingsdocumenten deze zelfevaluatie ter beoordeling aangeboden aan het audit panel van Hobéon, met het verzoek om de kwaliteit van deze opleiding te beoordelen.
Nadat de visitatiepanelleden de voorliggende opleidingsdocumenten hebben bestudeerd, gaan zij vandaag in onze Stenden Hogeschoolvestiging te Meppel achtereenvolgens in panelgesprek met alle belangengroepen van dit speciale traject van onze opleiding tot leraar basisonderwijs.
 
Terugkoppeling van eerste bevindingen
Zo spreekt het panel bijvoorbeeld met het management, met docenten, met 1e en 2e jaars studenten, met examencommissieleden en met vertegenwoordigers uit het werkveld van internationale basisscholen, om nader te verifiëren of het ontwikkelde en aangeboden onderwijs van dit speciale traject aan alle kwaliteitscriteria voldoet, zoals die zijn voorgeschreven voor HBO-bachelor-opleidingen.
Als het audit team alle documenten heeft bestudeerd en met alle afzonderlijke groepen heeft gesproken, rapporteert het visitatiepanel aansluitend op een intern beoordelingsberaad aan het eind van deze auditdag haar eerste bevindingen met betrekking tot de geconstateerde kwaliteit van dit internationale onderwijstraject. 
 
Kwaliteitscycli
Binnenkort zal Hobéon ons ook haar auditrapport aanbieden, waarin op alle afzonderlijke kwaliteitsstandaarden zal worden beschreven in welke mate het onderwijs en de organisatie van dit onderwijsprogramma aan alle kwaliteitsvereisten voldoet. Gezien de gedegen mondelinge terugkoppeling van de eerste onderzoeksbevindingen van vandaag, kunnen we dat auditrapport binnenkort met vertrouwen tegemoet zien, om daarna te bekijken hoe we dit speciale traject in haar volgende kwaliteitscyclus kunnen brengen. 

Geen opmerkingen: