zondag 1 september 2013

Het Jacobspad van Norg naar Rolde

Zondag 1 september 2013 
Lijsterbes en Harig wilgenroosje langs het Jacobspad op de Balloër Esch


















Etappe 4
Vanmorgen om 7.10 uur rijden Durkje en ik Stiens uit, eerst naar Rolde, daarna naar Norg, beide in Drenthe. Om 9.10 uur parkeren we onze auto bij de Margarethakerk op de kerkbrink van Norg. Vanaf hier wandelen we verder over het Drentse Jacobspad, vanaf de plaats waar we de vorige keer onze dagtocht stopten. We zijn van plan vandaag van de kerkbrink van Norg naar de kerkbrink in Rolde te lopen, over een afstand van 33 kilometer. 

Van Norg over het Noordscheveld naar Vries
Op deze in Norg nog zo vroege en vooral stille zondagochtend wandelen we langs de Margarethakerk over de Peesterstraat langs het Oosterveld het dorp uit in de richting van het Noordseveld en de Peestermaden.
Om ongeveer 10.00 uur arriveren we bij het prachtig paarsbloeiende heideveld van het Noordscheveld, dat we via een heidepad langs de rand van dit uitgestrekte heideveld bewandelen.
Over een lang recht traject van onder andere Wierbroeken en Esakkers wandelen we langs een smalle bosstrook naar het dorp Vries. Bij de dorpsherberg van Vries, nabij de Bonifatiuskerk met de opvallende absis, genieten we op loungebanken van onze koffiepauze.

Via Taarlo naar Loon
Vanuit Vries lopen we langs en over de lange rechte Taarloseweg naar het viaduct onder de A28. Aan de andere zijde van deze autosnelweg gaat de route verder naar het Noord-Willemskanaal, dat we vlak vóór Taarlo via de ophaalbrug oversteken.
Voorbij Taarlo volgt een traject over een hele oude zandweg, namelijk de Heirweg richting Loon, parallel aan de spoorlijn van Groningen naar Assen. Daarbij komen we langs het hunebed van Loon.
In Loon nemen we onze lunchpauze rond 13.00 uur.

Balloër Esch en Kampsheide
Als we het Looner Diep zijn overgestoken, volgt een schilderachtig deel van deze dagroute. We komen over de Balloër Esch. We lopen over mooie zandpaden over de es en langs de bosrand. Langs het pad vinden we lijsterbes, harig wilgenroosje, braamstruiken, een appelboom, en nog veel meer mooie bloeiende en vruchtdragende planten.
Voorbij het forse hunebed van Balloo komen we op de Kampsheide. We lopen om het heideven heen en komen dan langs de zogenoemde 'Celtic Fields' (een prehistorisch akkersysteem van vierkante akkers, van vóór onze jaartelling) en langs de opvallende oude grafheuvels.

Sporen naar en van de Heilige Jacobus in Rolde
Daarna komen we op de Kamps, een kilometers lang wandelspoor, dat het tracé volgt van de voormalige locaalspoorweg van Assen naar Stadskanaal.
Langs het Tumuli(grafheuvel)bosch en langs Balloo gaat het dan in een rechte lijn naar onze dagbestemming Rolde. We arriveren bij Rolde nabij de opvallende 15e eeuwse Jacobkskerk aan de rand van het dorp, met aan de andere zijde de kerkbrink.

Welkom bij Jacobus
We waarderen het bijzonder dat de Jacobuskerk is geopend. In deze mooie Jacobuskerk vinden we onder andere een Jacobsschelp afgebeeld in een glas-in-lood-kerkraam. In een nis in het koor zien we een oud fragment van een bij de restauratie van 1961 op een zijaltaar gevonden echte Jacobsschelp; en in deze vitrine staat ook een icoon van Jacobus de Meerdere als pelgrim. Op één van de liggende grafstenen in de kerkvloer van het kerkkoor zien we drie Jacobsschelpen gebeeldhouwd.
Het zijn allemaal symbolen, die verwijzen naar de heilige Jacobus, naar de middeleeuwse pelgrims en naar de pelgrimage naar het Spaanse Santiago de Compostela.
Mooi om deze pelgrimagedag op deze wijze af te sluiten in de markante Jacobuskerk van Rolde. 

Aankomst in Rolde
En dan eindigen we deze dagétappe op de kerkbrink van het 800 jaar oude dorp Rolde. Vanuit Rolde rijden we met de ene auto naar Norg, waar we de andere auto afhalen, die we hier op het startpunt van vanmorgen parkeerden. Vervolgens rijden we met beide auto's naar Drachten, waar we tot in het begin van de avond de verjaardag van Jan vieren.
Om 14.45 uur arriveerden we vanmiddag op de kerkbrink van Rolde, dus we hebben de 33 kilometer totaal in 5,5 uur afgelegd. Dat zou wel erg snel zijn; maar ondanks dat we vandaag betrekkelijk snel hebben gewandeld vermoeden we dat de werkelijke afstand hoogstwaarschijnlijk iets korter is dan de door de organisatoren opgegeven afstand.
De vierde wandeldag over dit Gronings-Drents-Overijsselse pelgrimspad zit erop. Totaal hebben we in de eerste vier dagen nu de eerste 110,5 van de 208 kilometers gelopen. We zijn nu in Rolde, in de provincie Drenthe.

Geen opmerkingen: