vrijdag 27 september 2013

Anneke Hoekstra exposeert in Stiens

Vrijdag 27 september 2013 
Fotoportret van een marktvrouw in China

Foto-expositie in de Openbare Bibliotheek van Stiens
In de Openbare Bibliotheek van Stiens hangt tot en met 30 september 2013 een foto-expositie van Anneke Hoekstra. Deze fotografe uit Joure heeft in het voorjaar van 2010 een fietstocht gemaakt in de Chinese provincie Yunan, gelegen in het zuidwesten van China, onder Tibet.
Het was voor haar een bijzondere ervaring om te fietsen in een land, waarvan je de taal niet kunt verstaan en waarvan je de Chinese karakters niet kunt lezen. Daardoor zijn bijvoorbeeld de plaatsnamen op richtingwijzers raadselachtig 'abracadabra' voor je.

Een fietsende fotografe in China
Anneke Hoekstra heeft tijdens haar fietstocht onderweg veel contact gehad met de plaatselijke bevolking. Ze benaderde de mensen onderweg met respect, maakte met hen een praatje in het “Grunnings of het Frysk”; ze liet haar belangstelling blijken voor de mensen en voor hun leefomgeving en vroeg dan of ze een foto van hen mocht maken.
Een uitgebreide fotosessie zit er doorgaans niet in, dus met één of twee klikken met de camera moest ze het veelal stellen.

Na India nu China
Eén van de fotoportretten die nu in deze tentoonstelling hangt, is de foto van een marktvrouw voor haar groentekraampje.
Het is overigens niet de eerste keer dat Anneke Hoekstra foto's exposeert in de Openbare Bibliotheek te Stiens. In het jaar 2009 hing hier al eens een tentoonstelling van haar fotografisch werk, dat ze had gemaakt tijdens haar reis door de Indiase deelstaat Orissa.

Geen opmerkingen: