maandag 12 augustus 2013

Pelgrimeren van Aumont-Aubrac naar Nasbinals

GR65 van Le Puy-en-Velay naar Montréal-du-Gers

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Le Puy
Pelgrimeren van Aumont-Aubrac naar Nasbinals
Donderdag 18 juli 2013 – 28 km.
Dag 5: 92 – 120 km.

Bergpad tussen Les Quatre Chemins en Ferluc



















Voetsporen op het plateau
Onze vijfde dagtocht begint vandaag in Aumont-Albrac. Durkje en ik gaan vandaag de vijfde etappe van de Via Podiensis lopen; van Aumont-Aubrac naar Nasbinals, over een afstand van 28 kilometer. Het thema van deze etappe is volgens onze wandelgids: ‘Het plateau van de Aubrac’.
Maar het thema van deze wandeldag zou evengoed ook kunnen zijn: ‘In de voetsporen van …’, want we realiseren ons maar al te zeer dat dit traject vorig jaar de laatste pelgrimstocht was die onze pelgrimsvriendin Adrie Dik vorig jaar eind april met haar echtgenoot Gerrit liep. Adrie overleed op de Via Podiensis plotseling in haar slaap op 29 april 2012 in de gemeentelijke pelgrimsherberg van Nasbinals. Vandaag lopen wij over het plateau van Aubrac dus als het ware in de voetsporen van Adrie & Gerrit in 2012.

Bij het ochtendgloren naar La Chaze-de-Peyre
Om 7.20 uur rijden we met onze auto en caravan de camping van Aumont-Aubrac af, om de auto zo’n anderhalve kilometer verderop te parkeren nabij de plaats waar we gisteren van het pelgrimspad af stapten, en waar we vanmorgen weer verder gaan.
Vanuit Aumont-Aubrac lopen we naar de A75, waar we via een voetgangerstunneltje onderdoor gaan. Dan volgt een mooie natuurwandeling door bos en open veld. De mooie ochtendkleuren, de met dauw gedecoreerde spinnenwebben en de laaghangende bewolking verderop in de vallei tooien de natuur hier op zijn mooist.
Voordat we de asfaltweg naar La Chaze-de-Peyre op kunnen gaan, moeten we wachten op een kudde koeien, die vanuit het dorp door de boeren naar de weide verderop worden gedreven. Daarna wandelen we naar en door La Chaze-de-Peyre, een dorp met een behoorlijk grote kerk met een hoge kerktoren.

Van de Bastide-kapel bij Lasbros naar Regina in Les Quatre Chemins
Verderop passeren we de Bastide-kapel: met een Jacobsschelp op de gevel; een mooi rond glas in lood-raam en een decoratieve plafondschildering. Nog 1.445 kilometer van hier naar Santiago de Compostela, vermeldt een wegwijzer bij de kapel.
Via het gehucht Lasbros lopen we over oude asfaltweggetjes en over een oud karrenspoor naar de viersprong van Les Quatre Chemins. We hebben nu al ruim twee uren gelopen en zijn dan ook blij verrast dat hier op deze eenzame viersprong een café staat, waar we een welverdiende kop koffie kunnen drinken van de oude Regina, naar wie het café is genoemd. De oude vrouw schuifelt voorzichtig en langzaam achter de bar, in de keuken en door het café, en na slechts enkele minuten staat er een goede kop koffie op onze tafel in het café.

Magnifieke flora van de Aubrac
Voorbij Les Quatre Chemins worden pad en entourage geheel anders. Door een smalle – door struiken overwoekerde – doorgang komen we op een prachtig voetpad door een drassig terrein. We komen langs de molen Moulin de la Folle en passeren het gehucht Ferluc. Inmiddels is het landschap weids geworden, en langzamerhand gaat onze wandeling over in een bergwandeling over het plateau van de Aubrac. We ontmoeten hier een Franse pelgrim, die we vanmorgen eerder al ontmoetten. De uitbundige flora hier op het plateau maakt dat hij slechts enkele meters voort gaat, om dan weer met aandacht een foto te maken van al die prachtig bloeiende planten. Als ik in het voorbijgaan de bloemenpracht benoem, heeft hij weinig woorden nodig om zijn passie voor deze flora te laten blijken: “Magnifique!”

Grande Daille
Als we even later ook het gehucht Finieyrols voorbij zijn, verandert het landschap nog meer. Een flinke klim volgt naar de Grande Daille. We lopen hier door een berglandschap met hier en daar reusachtig grote en ook kleine afgeronde granietrotsen, die na vulkanische invloeden door gletsjer-erosie in de IJstijd zijn gevormd.
Hier genieten we volop van de grootse vergezichten, van de ruige natuur om ons heen en van de veelsoortige en uitbundige bloemenpracht aan beide zijden van ons pad.

Van Rieutort-d’Aubrac over de Bès naar Montgros
Na een afdaling komen we op een doorgaande asfaltweg. We steken via een stenen brug de rivier de Peyrade over. De koeien zoeken hier verkoeling en drinkwater in en bij de rivier.
Door een glooiend berglandschap wandelen we naar het gehucht Rieutort-d’Aubrac, waar we bij de dorpsbron naast het voormalige bakhuisje rusten, eten en drinken.
We gaan verder langs de Puech de Pont. Via een mooie stenen boogbrug steken we de rivier de Bès over. Deze rivier is gevormd in de laatste IJstijd, en slingert hier vandaag de dag nog steeds door het berglandschap van de Aubrac.
Aan de overzijde van de Bès klimmen we door een glooiend terrein naar het gehucht Montgros, waar we bij een pelgrimsonderkomen theedrinken, alvorens we de laatste kilometer gaan lopen.

Nasbinals
Als we in de buurt van Nasbinals komen, neemt de lucht onheilspellende vormen en kleuren aan. We horen achter Nasbinals in de bergen zwaar onweer. Toch blijft het bij ons droog. Wel begint het wat harder te waaien, en de temperatuur daalt naar 19 graden Celsius.
We komen vlak vóór 14.00 uur droog en zonder onweer aan bij de kerk Notre Dame van Nasbinals. In de kerk vinden we de Jacobsschelp en het beeld van Sint Jacobus. Buiten in de bestrating bij de kerk zien we ook een hele grote Jacobsschelp.
Als we onze verzameling pelgrimsansichtkaarten in een plaatselijke winkel hebben uitgebreid, laten we ons door de winkelier uitleggen waar we de gemeentelijke pelgrimsherberg van Nasbinals kunnen vinden.

Het bankje voor Adrie e.a.
In de achtertuin van die pelgrimsherberg vinden we de zitbank, die ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob hier in het voorjaar heeft geplaatst als aandenken aan ons bestuurslid Adrie Dik, die hier in deze herberg vorig jaar april zo plotseling stierf tijdens haar pelgrimage op de Via Podiensis.
Op het bankje staat een mooie foto van Adrie in wandelkledij, met daarbij in het Frans en in het Nederlands de tekst:
Ter herinnering aan Adrie Dik
(De Bilt 14 juli 1950 – Nasbinals 29 april 2012)
en alle pelgrims die zijn overleden op weg naar Santiago de Compostela
Als bestuurslid heeft Adrie Dik veel betekend voor (de leden van) het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Ook voor onze regio Fryslân van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is Adrie van onschatbare betekenis geweest, want Adrie was het die ervoor zorgde dat onze Friese regio weer nieuw leven werd ingeblazen, toen het er even op leek dat onze regio inactief zou worden. Dankzij Adrie haar passie en haar enthousiasmerende benadering mogen wij in Fryslân weer beschikken over een actieve regio van en voor Friese pelgrims. We zijn daarbij veel dank verschuldigd aan de aimabele Adrie Dik, die helaas niet meer in ons midden is.

Overnachten in Nasbinals
Na bij Adrie haar gedenk-bankje stil te hebben gestaan bij het leven, werken en overlijden van Adrie Dik, lopen Durkje en ik naar de VVV van Nasbinals. We krijgen daar uitleg over de locatie van de gemeentelijke camping van Nasbinals; en de VVV-medewerker belt voor ons een taxichauffeur, die gespecialiseerd is in het vervoeren van pelgrims en/of van hun bagage, van pelgrimsplaats naar pelgrimsplaats.
Na een half uur stappen we bij de kerk van Nasbinals in de taxi, waarmee we terugrijden naar Aumont-Aubrac. Daarna rijden we met onze auto en caravan terug naar Nasbinals, waar we een plaats zoeken en vinden op de plaatselijke camping, net buiten Nasbinals.

Geen opmerkingen: