zondag 25 augustus 2013

Het Jacobspad van Groningen naar Norg

Zondag 25 augustus 2013 
Bij de olie- en korenmolen Woldzigt in Roderwolde



















Etappe 3
Vanmorgen om 7.30 uur rijden Durkje en ik Stiens uit, richting stad Groningen. Om 8.30 uur parkeren we onze auto nabij Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en wandelen we door naar de Groninger Prinsentuin aan de Turfsingel. Vanaf hier wandelen we verder over het Groningse Jacobspad, vanaf de plaats waar we de vorige keer onze dagtocht stopten. We zijn van plan vandaag van Groningen naar de kerkbrink in Norg te lopen, over een afstand van 32,5 kilometer.
Het blijft de hele dag half bewolkt, met regelmatig langere perioden met zon, bij een temperatuur van 17-25 graden Celsius, en bovendien de hele dag een aangenaam verfrissende noordoostenwind.
Dit is onze derde wandeldag over het Jacobspad van Uithuizen naar Hasselt.

Stadswandeling in Groningen
Vanaf de Prinsentuin lopen we via de Turfstraat door de Gardepoort naar de Martinikerk. In het Groninger stadscentrum is men in snackbars bezig om alles schoon te maken en op te ruimen van de afgelopen nacht, en de gemeentelijke veegploeg is bezig om alle rotzooi van de afgelopen uitgaansnacht met bezems en veegwagens op te ruimen.
Vanaf de Sint-Jozefkerk lopen we via het Groninger Museum en de Marwixkade naar het Groninger Stadspark aan de westzijde van de stadsring. Voorbij de stadscamping lopen van vanuit het Stadspark onder de autosnelweg A7 door naar de Piccardthof, om door dit groene deel van de stad via de Bruilweering naar de Madijk te lopen. Bijna anderhalf uur na onze start lopen we de bebouwde kom van Groningen uit.

Door de Onlanden
Langs het Omgelegde Eelderdiep lopen we door de Polder de Peizer- en Eeldermaden. In de vaart links van ons zwemt een zwanenpaar in een lange optocht met zes grote jongen; een prachtig gezicht.
Via de Zanddijk steken we eerst de Gouwe over, om dan verderop uit te komen bij het Tolhuis aan de Brunlaan, langs de N372. Rechts van ons zien we langs de N372 een benzinestation. Op goed geluk lopen we even langs deze verkeersweg naar dit benzinestation, om te bekijken of hier ook een 'shop' bij is. Er blijkt inderdaad een 'boutique' bij te zijn, en die is ook nog geopend, dus we vullen hier onze voorraad drinkflesjes weer aan en drinken op de picknickbank van het benzinestation een heerlijke kof koffie.

Een Jacobskerk in Roderwolde
Daarna gaan we verder over de Brunlaan en langs het brede water van het Peizerdiep door het natuurgebied Stenhorsten naar Roderwolde. Eerst passeren we in Roderwolde de windmolen Woldzigt, gebouwd in 1852, en tegenwoordig nog regelmatig in gebruik.
Iets verder in dit lintdorp komen we bij de Jacobskerk, die is gebouwd in 1831. De stenen van de strakke witte kerktoren zijn nog afkomstig van de voormalige 12e-eeuwse dorpskerk. Boven het informatiebord hangt een witte Jacobsschelp, om passanten er aan te herinneren dat deze kerk aan het pelgrimspad naar Sint Jacob in Spanje ligt, richting Santiago de Compostela.

Foxwolde en Altena
Ter hoogte van Foxwolde gaan we naar het Kleibosch, waar in de Middeleeuwen door monnikken potklei werd afgegraven (aftichelen) voor de productie van dakpannen en kloostermoppen. Een boerderij iets voorbij het voormalige tolhuis van Foxwolde heet dan ook heel passend 'Tichelwerk'.
In Altena is het dorpshuis geopend, omdat men in afwachting is van een groep van 80 klootschieters. Hier nemen we onze tweede rustpauze, op een bankje aan de dorpsvijver achter het dorpshuis.

Liefair in Lieveren
Dan volgt een lang traject langs de drukke Lieverseweg, naar het dorp Lieveren. In Lieveren komen we terecht in de zogenoemde 'Liefair', een zomermarkt met veel marktkramen en bijvoorbeeld een tractoren-tentoonstelling. Onze wandelroute loopt dwars door Lieveren, dus ook over de volle lengte over deze braderie, dus we moeten in Lieveren vanwege het grote bezoekersaantal van de braderie ons vlotte wandeltempo danig aanpassen aan het meer schuifelende kijkerspubliek.

Langelo en Langloër Duinen
Vanuit Lieveren richting Langelo loopt de route over een mooi zandpad via een omweg langs de stuw en de vistrap in het Grote Diep. Voorbij deze stuw komen we weer op de Lieverseweg richting Langelo. We moeten voorzichtig over de graskeien in de wegberm lopen, omdat het vanwege de Liefair in Lieveren hier op deze toegangsweg een drukte van belang is.
Voorbij Langelo begint deze wandelroute door dit Drentse esdorpenlandschap opvallend mooi te worden. We komen nu op slingerende zandpaden tussen akkers en weilanden door, en door mooie bospercelen. En daar gaat nog een fraai schepje bovenop als we door het bosperceel van de Langloër Duinen gaan.

Aankomst in Norg
En dan eindigen we deze dagétappe als we via de lange Kerklaan uiteindelijk uitkomen bij de Sint-Margarethakerk, op één van de vijf brinken van het dorp Norg. Pieter staat hier met de auto klaar om ons af te halen, om ons vervolgens naar de andere auto in Groningen terug te rijden, waar we gedrieën op bezoek gaan bij Baukje en Jan Wijbe & Gaby.
Om 15.15 uur arriveerden we vanmiddag op de kerkbrink van Norg, dus we hebben de 32,5 kilometer totaal in 6,5 uur afgelegd.
De derde wandeldag over dit Gronings-Drents-Overijsselse pelgrimspad zit erop. Totaal hebben we in de eerste drie dagen nu de eerste 77,5 van de 208 kilometers gelopen. We zijn nu in Norg, in de provincie Drenthe gearriveerd.

Geen opmerkingen: