donderdag 22 augustus 2013

Benoemingsadviescommissie voor Stichting VU-VUmc

Woensdag 21 augustus 2013
Het woordmerk van de Stichting VU-VUmc

VU-Vereniging en Stichting VU-VUmc
Aan het begin van de avond komt de Benoemingsadviescommissie van de Ledenraad van de VU-Vereniging bijeen in de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vanavond gaan we in gesprek met de twee door de betreffende Raad van Toezicht voorgedragen kandidaten voor de functie van Lid van de Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc; de stichting van waaruit de Vrije Universiteit en het VU-medisch centrum uitgaan.

Benoemingsadvies
De Raad van Toezicht komt met een kandidatenvoordracht bij de Benoemingsadviescommissie van de Ledenraad, waarna wij als leden van de Benoemingsadviescommissie op grond van onder andere een kennismakingsgesprek met de kandidaten een benoemingsadvies opstellen voor de Raad van Toezicht. Op grond van ons positief benoemingsadvies draagt de Raad van Toezicht dan de kandidaten voor aan de vergadering van de landelijke Ledenraad van de VU-Vereniging. De Raad van Toezicht vraagt dan van de Ledenraad om mede op positief advies van de Benoemingsadviescommissie de voordragen kandidaten te benoemen als nieuw lid van de Raad van Toezicht.

Naar een nieuwe Raad van Toezicht VU-VUmc
Op grond van de bevindingen in het onderzoeksrapport (december 2012) over het functioneren van de voormalige Raad van Toezicht werd onder andere besloten de samenstelling van de Raad van Toezicht grondig te wijzigen, de omvang van de Raad uit te breiden èn te komen tot een nieuwe portefeuilleverdeling van de afzonderlijke leden van de Raad van Toezicht.

De laatste twee vacatures
Inmiddels zijn vijf van de zeven Raadszetels ingevuld, en vanavond werken we aan de invulling van de laatste twee zetels. De laatste twee vacatures betreffen een lid van de Audit- en Huisvestingscommissie met de VU als specifiek aandachtspunt, en de voorzitter van de Kwaliteitscommissie. Als ook in deze twee vacatures is voorzien, bestaan beide Raadscommissies uit een voorzitter en uit twee leden, van wie de één de VU en de ander het VUmc in commissieportefeuille heeft. Momenteel is de heer Cees Veerman voorzitter van de vernieuwde Raad van Toezicht van deze Stichting VU-VUmc.

Benoemingsadviesgesprek
Na een voorbereidend uur van onze commissie gaan we achtereenvolgens met de beide voorgedragen kandidaten in gesprek. Aan de hand van een standaard gespreksagenda passeren allerlei zaken de revue die onder andere onze VU-Vereniging, haar Stichting VU-VUmc, haar beide instellingen VU & VUmc en haar publieksnetwerk VU-connected betreffen. Ook toetsen we vanavond of de voorgedragen kandidaten voldoen aan de profielcriteria, zoals die zijn vastgesteld voor de vernieuwde Raad van Toezicht.

Van adviseren naar benoemen
Na afloop van beide kennismakingsgesprekken beschrijven en analyseren we de resultaten van de beide gesprekken, op grond waarvan we komen tot een benoemingsadvies ten behoeve van de Raad van Toezicht en van onze Ledenraad, die in september 2013 weer bijeenkomt. In de komende dagen wordt onze adviesbrief geschreven, die voor de Raad van Toezicht het startpunt vormt voor de volgende fase in dit benoemingsproces. Als dan de Ledenraad overgaat tot de benoeming van deze laatste twee kandidaten, zal de Raad van Toezicht van de onze Stichting VU-VUmc weer volledig op gewenste sterkte zijn.

Geen opmerkingen: